Kemikaalikimara: J.nestepinta alh. Pysäytä moottori.

lauantai 14. tammikuuta 2012

J.nestepinta alh. Pysäytä moottori.

Autot on nykyisin tehty siten, että en varoittavat mahdollisista vioista. Autoomme syttyi hiljattain merkkivalo ja kojelaudan näyttöön teksti: "J.nestepinta alh. Pysähdy varovasti." Siitäpä alkoi pohdiskelu, tarkoitetaanko j.nesteellä jarrunestettä vai kenties jäähdytysnestettä. Kokeilin jarruja, jotka toimivat moitteetta, moottorin lämpötila oli normaali. Kurkistin konepellin alle. Kumpikin säiliö näytti olevan täynnä. Minun oli ihan pakko tarttua manuaaliin, vaikka se yleensä onkin se viimeinen vaihtoehto. Menopelikin kovensi otteita ja vaati tiukempaan sävyyn: "J.nestetaso alh. Pysäytä moottori." Että ei sitten saa edes moottoria käyttää? Onkohan se sittenkin jäähdytysneste? Pläräsin manuaalia ja löysin kohdan vikailmoituksista. Odotin luetteloa, jossa näytön rajallisin merkein annettu teksti olisi täydellisenä ohjeena. Ei löytynyt. Manuaalista löytyi hyödytön neuvo: "Seuraa näytön ohjeita." No just!
Päätin sitten ostaa jarrunestettä, josta kaadoin mitättömän pienen lirauksen säiliöön - ja voila! Varoitusteksti katosi. Pulloon jäi yli 95 % sisällöstä. Insinöörikunta voisi kyllä opetella suomea. Miksi tekstiä ei voitu laittaa yksiselitteiseen muotoon. "Lisää jarrunestettä"?

Ja miten niin vanhoissa mainoksissa on muka asenteellisia käsityksiä?

Lue myös

2 kommenttia :

paivi kirjoitti...

Se johtuu tavasta, jolla nuoilmoitukset käännetään. Kääntäjä saa alkuperäistekstin (yleensä englanninkielisen) eikä hän saa muokata viestiä. Koska ilmoituksissa on tiukat merkkirajat, suomenkielinen ilmoitus on pakko lyhentää liki lukukelvottomaksi, insinöörit kun ovat mitoittaneet näytön ja merkkirajat englanninkielisen tekstin mukaan. Huono tilanne, mutta valitettavasti insinöörit eivät ikinä ota lokalisaatiota huomioon suunnitteluvaiheessa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Näin se varmasti on. Vaikka sanatarkka lyhentäminen olisikin vähemmän informatiivinen kuin vapaammin tehty asiasuomennos.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails