Kemikaalikimara: Maanantaisoturin dieetti

torstai 26. tammikuuta 2012

Maanantaisoturin dieetti

Viimeinkin sain luettua Varpu Tavin Maanantaisoturin dieetin. Varpu on kirjoittanut ruoasta, ravitsemuksesta ja painonhallinnasta useita kirjoja lähestymisnäkökulmana hiilihydraattitietoisuus. Maanantaisoturin dieetti ei sinänsä muuta linjausta, mutta kertoo syömiseen liittyvistä asioista monipuolisemmin ja kokonaisvaltaisemmin. Syöminen kun ei ole vain rasvoihin ja hiilihydraatteihin tuijottamista.


Oletko tunnesyöppö, osaatko syödä tietoisesti? Tässä kohdassa tietoisuudella tarkoitettaan jotain ihan muuta kuin että laskee hiilihydraattigrammoja. Osaatko antaa itsellesi luvan nauttia ruoasta ja syödä hyvillä mielin? Stressaatko kaikkea syömisestä lähtien?

Yksinkertaista elämääsi. Karsi kaikki joutavat energiasyöpöt arjestasi (onko ihan pakko ilmoittaa jokainen askel Facebookissa?). Hidasta tahtia ja pelkistä elämääsi. Keskity olennaiseen! lppulejn lopuksi elämässä oikeita tärkeitä asioita on aika vähän. Kohdista energia niin oikeasti tärkeisiin asioihin, jotka saavat sinut tuntemaan iloa ja tyytyväisyyttä, ehkä ylpeyttäkin.
Kulje mieli ja aistit valppaina, mutta rauhallisina. Ota elämä vastaan sellaisena kuin se tulee, älä yritä pakottaa todellisuutta muottiin, johon se ei mahdu. Tämä tarkoittaa myös sitä, että et yritä pakottaa itseäsi johonkin kauneusihanteeseen tai vartalomuottiin, johon et mahdu. Hengitä syvään ja tunne, kuinka energia virtaa sinuun.
Viimeaikainen lähes raivopäinen ravitsemuskeskustelu on ainakin minut lähestulkoon vieraannuttanut koko aiheesta. Ravitsemuskeskustelu on pahimmillaan raivopäistä ja lähinnä kuluttaa energiaa. Media nykäisee sivuilleen (ilmeisesti parempien uutisten puutteessa?) otsikoita, joissa toistuvat sanat: karppaus, kohu, vaarallinen. Kaiken sen keskellä Maanantaisoturin dieetti on raikas tuulahdus ja roima paketti tervettä järkeä ilman julistusta. 
Aitoa maukasta lähiruokaa syö hyvillä mielin. Arki ja juhla erotetaan toisistaan. Määrän tilalle laatua, vähemmillä E-koodeilla, huomioiden myös eläinten olosuhteet sekä elintarvikehygienia. Aineevaihdunta-luvussa annetaan vinkkejä, mistä ruoka-aineista mahdolliset vatsaoireet johtuvat. Kyseessä kun voi olla esimerkiksi ärtyvä suoli, johon saattaa auttaa FODMAP-rajoitus, vähähappoinen maha tai ruoka-aineallergia. Hiilihydraattiietoisuus on minulle tuttua ennenstään, osan tekstistä (lisä- ja vierasaineet) olin Varpun pyynnöstä kommentoinut. Kuitenkin kirjasta löytyi uutta asiaa - ja sellaiselle, joka ei pahemmin ole syömisiään miettinyt vaikka kuinka paljon.

Teksti on selkeää, ilman tarpeetonta knoppailua tieteellisillä termeillä. Kuitenkin aiheeseen on perehdytty ja lähdeluettelo löytyy. Taitto sekä valokuvat mielenkiintoisia. Kaunis kirja, jota on ilo lukea.

1 kommentti :

Tyyne kirjoitti...

Jep, järki älä jätä, kun nykyistä ravitsemuskeskustelua seuraa. Kiitoksia kirjavinkistä, pitääkin tsekata, jos saan sen joku päivä käsiini :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails