Kemikaalikimara: Niilin alkulähteillä

torstai 29. joulukuuta 2011

Niilin alkulähteillä

Kävin viikon työmatkalla Ugandassa marraskuun alussa. Reissulla oli yksi kokonainen päivä, jolloin ei ollut ohjelmaa. Päätin tehdä retken Kampalasta kohti Jinjaa, Valkoisen Niilin alkulähteille. Sininen niili alkaa Etiopiasta. Joet yhtyvät Sudanissa. Turistiretkihän se oli, mutta avasi silmiä monella tavalla.
Jälkipolvi sai joululahjaksi Aku Ankka-sarjakuvakirjan Don Rosan kootut (Sanoma Magazines 2011), jossa on aiheeseen liittyvä tarina "Krokotiilinmetsästäjä", josta siteeraan Don Rosaa parin ruudun verran.  Ankat tosin kulkivat Niiliä ylävirtaan, pohjoisesta etelään. Minä saavuin paikalle lännestä, Kampalasta.


Krokotiileja ei onneksi nähty, sillä matkaa tehtiin näin luotettavan näköisillä veneillä. Ennen joen valjastamista virta oli paljon kapeampi ja pienempi. Sittemmin oppaiden mukaan krokotiilit ja virtahevot ovat alkaneet vierastaa aluetta. Ja kyllä se venekin oli ihan kulkukelpoinen. Minäkin pidin peukkua pystyssä, että venematka läheiselle saarelle sujuu hyvin. Kuvassa taaempana paikallinen opas, istumassa Abdul, joka ajelutti minua päivän aikana.


Venematka pikkuiselle saarelle tehtiin rantoja pitkin. Rantapusikossa näkyi muun muassa liskoja ja paljon erilaisia lintuja. En ole ikinä ollut lintuharrastaja, mutta nyt sitten napsin kuvia siivekkäistä sitä mukaa, kun opas niitä bongasi. Älkää vaan kysykö, mitä nämä ovat. 


Rantauduimme saarelle, joka sijaitsee kohdassa, jossa Niili erkanee Viktoria-järvestä. Joen pohjassa on lähde, josta pulppuaa vettä. Siis juuri tuossa, ei mitenkään mullistava nähtävyys. Historiallinen paikka kuitenkin.  Niilin alkulähteen löysi ensimmäisenä tutkimusmatkailija John Hanning Speke  1860-luvulla.  Mika Waltari kirjoitti Sinuhe egyptiläisessä: "Ken kerran on Niilin vettä maistanut ei voi enää muulla janoaan sammuttaa." En siis maistanut vettä, mutta kasvoni huuhtelin.


Kyltin mukaan 6695 km pituinen Niili on maailman pisin joki. Viimeisimpien mittausten mukaan pisin joki on onkin Amazon, joka on 6 800 km.


Entä mitä kertoo Don Rosa vuodelta 1988 peräisin olevassa tarinassa? Ankat jatkavat matkaa Victoria-järvestä eteenpäin Ruandan puolelle Kagera-jokea pitkin satoja kilometrejä, josta löytävät Niilin todellisen alkulähteen. Vai onko kysymys vain määritelmästä? Mistä kohdasta Niili oikein alkaa? Wikipedia toteaa asiasta näin:
"Valkoisen Niilin on ajateltu alkavan Victoriajärvestä, mutta koska Victoriajärvi saa vetensä siihen laskevista joista, voidaan Valkoisen Niilin kauimmaisin alkulähde johtaa Nyungwe-metsän uumeniin Ruandassa. Sieltä vesi purkautuu Rukararan, Mwogon, Nyabarongon ja Kageran jokia pitkin Viktoriajärveen lähellä Bukoban kaupunkia Tansaniassa."
Ugandalaisten mielestä Niili alkaa Ugandasta. Piste.


Saarella on pieni matkamuistomyymälä, johon venekuljetus piti maksaa. Ennen veneeseen astumista oli  tingannut hinnasta. Annoin rahan oppaalle ja pyysin maksusta kuitin. Opas palasi hetken päästä kuittivihon kanssa ja ilmoitti, että valitettavasti heillä ei ole kynää. Kaivoin repustani yhden ja sanoin, että saatte pitää. Abdul naurahti hetken päästä, että nyt opas ja matkamuistomyymälän nainen kinastelevat, kuka kynän saa pitää.
Vierailijoita - etenkin miehiä - oli ohjeistettu toimimaan saarella asianmukaisesti.


Niilin alkulähteen lisäksi kävin myös Bujagalin putouksilla. Niistä lisää myöhemmin.

Lue myös

2 kommenttia :

Johki kirjoitti...

Juu ja sitten täällä vähän edempänä Niiliä surutta roskataan ja kamalan näköinenhän tuo joki täällä on, varsinkin joen rannat :( Terveisiä vielä tänään Kairosta, sitten muutaman viikon vietänkin Ylä-Egyptissä - eli siis etelässä. Ja ihan ensimmäiseksi tosiaan aina pistää silmiin tämä roskaisuus joka tuntuu vain lisääntyneen. Vettä täällä ei säästellä laisinkaan, sehän taitaakin olla ikuinen kiistakapula kun muiden mielestä Egypti tuhlaa liiaksi vesivaroja Niilistä...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Joka paikassa roskataan surutta, oltiin sitten Niilillä tai Helsingissä. Jotenkin se on niin vaikeaa hoitaa roskansa ja jätteensä. Entinen työkaverini kertoi, miten Väli-Amerikassa paikalliset pitivät jokea roskakanaalina. Kun roskan heittää jokeen, se häipyy (ainakin omista silmistä).

Vesi on jatkossa yhä enemmän ja enemmän kiistojen syy. Siitä tulee pula.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails