Pariin lauseeseen tiivistettynä: Olinkaupantekotilaisuudessa melkein ehdottamassa myyjälle, että välityspalkkiosta kannattaisi tinkiä, sillä asiat olivat hoituneet huonosti. Yli vuosi kaupan jälkeen sain verottajalta kirjeen, että myös varainsiirtoveroilmoitus oli tekemättä. Otin yhteyttä myyjään, kirjoitin melko tiukkasävyisen viestin kiinteistövälittäjä Sarille. Kerroin asiasta myös täällä blogissani. Jos et ole sattunut lukemaan edellistä kirjoitusta, kannattaa lukea se ensin. Asia ratkesi lopulta, mutta ei ilman toimenpiteitä. On loppuyhteenvedon aika.
Tiedoksi SarilleLukijoille tiedoksi
Verottajaa varten kauppakirjaan tehtiin täydennys, jonka entinen kollegasi junaili. Hän vaikuttanut olevan kovin ilahtunut tehtävistä, mutta hoiti kuitenkin asian ammattimaisesti. Verottaja voi vaatia tiedot tarkemmin, mutta eikö juuri tällaisten välittäjän tehtäviin kuuluvien asioiden hoidosta välittäjä saa palkkionsa? Mielestäni myyjä olisi ollut oikeutettu hyvitykseen välityspalkkiosta, sillä niin monta asiaa oli retuperällä.
Unohdit tämän kaiken keskellä, että myyjä ja me tunnemme toisemme jo ennestään. Olikin kovin kummallista lukea lähettämästäsi sähköpostista, että olet keskustellut Paulan kanssa ja että hänen mielestään meille ei kuulu hänen tekemien välityssopimusten sisältö. Ennen yhteydenottoani sinuun päin olin puhunut Paulan kanssa asiasta - ja aivan toista. Tietysti asiakasta kiinnostaa, jos hän maksaa tyhjästä. On itsestään selvää, että kerron tutulle ihmiselle, jos hän on maksanut useita tuhansia euroja palvelusta, joka on tehty huolimattomasti ja puutteellisesti. Erittäin usein, tai voisi jopa sanoa normaalisti, asunnon myyjä ja ostaja eivät tunne toisiaan ja kommunikointi kulkee kiinteistövälittäjän kautta. Herää väkisinkin kysymys, onko normaali käytäntö, että välittäjä muuttaa viestiä, kertoo jotain muuta kuin on sanottu?
Joskus hommat menevät pieleen. Silloin on kaikkein parasta myöntää asia suoraan, pahoitella, hoitaa homma kunnialla loppuun ja hyvittää. Tässä tapauksessa homman hoiti kunnialla loppuun entinen kollegasi, mitään muuta edellisistä ei tehty. Yrityksen ja tekijän uskottavuuteen vaikuttaa myös se, miten reklamaatiot hoidetaan. Paula ei lopulta vaatinut hyvitystä. Syynä oli se, että sinua suositteli heidän sukulainensa, sinun ystäväsi. Kiusallista myös hänelle. Entinen työnantajasi ei myöskään hyvitystä tarjonnut, vaikka se tässä tapauksessa olisi ollut enemmän kuin paikallaan. Verottajaan päin asiat sentään ovat nyt kunnossa.
Tässä projektissa meni monta asiaa mönkään - liian monta. Asiat ovat nyt hoidossa, vaikkakin pitkän mutkan kautta piti mennä.
Joskus on aihetta tehdä yritykselle reklamaatio. Kuluttajaviraston sivuilla on valmiita lomakkeita niin tavaroita kuin palveluja koskevien valitusten tekemiseen.
Lue myös
4 kommenttia :
Olen ymmärtänyt tekstin mukaan että kysymyksessä olisi ollut kiinteistökauppa koska tekstissä puhutaan lainhuudosta ja silloin välitysliikkeen ei tarvitse tehdä varainsiirtoverosta ilmoitusta verotoimistoon eikä valvoa sen maksamista kaupanteossa eikä sen jälkeen.
Tässä on verotoimiston nettisivulta teksti;
-----------------------------------
Kiinteistönvälittäjän välittämät osakekaupat
Jos luovutus on tapahtunut kiinteistönvälittäjän välityksellä, ostajan on maksettava varainsiirtovero kaupanteon yhteydessä. Kiinteistön-välittäjällä on vastuu siitä, että varainsiirtovero tulee maksetuksi. Kiinteistönvälittäjä täyttää kaupanteon yhteydessä ilmoituksen varainsiirtoverosta ja toimittaa sen verotoimistoon viimeistään kaupantekokuukautta seuraavan kuukauden 15. päivänä. Kiinteistön-välittäjän on annettava ostajalle kopio ilmoituksesta.
-----------------------------------
Tämä siis koskee osakekauppoja ei kiinteistökauppoja jos kiinteistökauppa tehdään maakaaren muodossa.
Jos tässä kaupassa on jäänyt kiinteistön varainsiirtovero maksamatta niin se asia ei kuulu välitysliikkeen tehtäviin. Kirjoituksessa mainittiin että Liput ja laput täytettiin, maksoimme varainsiirtoveron. Onko siis kysymyksessä kiinteistökauppa vai osakkeenkauppa? Jos tuon saisi selville niin asia voisi selventyä hieman.
T. LKV vastaava hoitaja Hki
Kyseessä oli osakekauppa, ostimme niin sanotusti paritalon puolikkaan. Mutta koska yhtiö on pieni, pankkimme vaati nähtäväksi myös lainhuudon.
Maksoimme varainsiirtoveron ja välittäjä totesi kaupantekotilaisuudessa, että he tekevät varainsiirtoveroilmoituksen. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Kyseessä oli välitysliikkeen huolimattomuus, jonka he marraskuussa joutuivat jälkikäteen paikkaamaan.
Ok, nyt alkaa hieman asia selkeentymään. En tiedä tarkkaan miten tuo kaupankäynti on mennyt mutta olettaisin että teitte siis ostotarjouksen ja myyjä hyväksyi tämän. Yleensä välitysliike ei anna hyväksytystä ostotarjouksesta enää kopiota koska kohdehan otetaan pois myynnistä ja ostaja voi luottaa siihen että osakkeet on myyty hänelle. Esite pitäisi ilman muuta toimittaa ostajalle jo ennenkuin tekee ostopäätöksen sekä muut asiaan liittyvät asiapaperit.
Periaatteessa kun on kysymys asunto-osakeyhtiöstä niin välitysliike ei tilaa lainhuuto- tai rasitustodistusta yms. kuten kiinteistöstä mutta välitysliikkeen tehtäviin tulee tarkistaa että yhtiössä on mm. lainhuuto asunto-osakeyhtiöllä sekä panttikirjojen tilanne. Jos on pieni yhtiö esim. alle 3 osakkaan niin usein kyllä tilataan nuo asiapaperit varmuuden vuoksi mutta mikään lainsäädäntö ei välitysliikettä velvoita näitä asiapapereita tilaamaan. En tiedä miten tässä tilanteessa oli asiaa selvitelty. Lainhuutotodistusta ei oltu tilattu mutta kirjoituksesta ei selvinnyt oliko asia kuitenkin tarkistettu välitysliikkeen toimesta. Onhan tietysti ammattitaidottomuutta välittäjän puolelta jos ostajalle tulee kaupanteon jälkeen kaupasta ongelmia. Silloin kun ostaja ja myyjä ovat tyytyväisiä kaupatekoon ja sen jälkeenkin niin tämä on parasta palautetta välittäjälle siitä että työ on tehty hyvin. Tässä tapauksessa näin ei ole ilmeisesti tapahtunut. Tuosta palkkiosta vielä sen verran että vaikea on ostajan lähteä siitä hyvitystä vaatimaan koska ostajahan ei ole sitä maksanut. Pääasia on kuitenkin ostajien kannalta että ei tullut ilmeisesti veroseuraamuksia ja vähän jäi ihmetyttämään tuo kauppakirjan korjaus verottajaa varten. Itse olen tehnyt useita satoja osakekauppoja mutta koskaan ei ole tarvinnut tehdä korjausta asunto-osakkeen kauppakirjaan.
T. LKV vastaava hoitaja HKI
Kiitos tästä. Meillä on etsinnässä joku joka auttaa kiinteistövälityksessä. Hyvä tietää mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, esimerkiksi nuo maksut. Meillä tämä projekti alkaa ensi kuussa.
Lähetä kommentti