Kemikaalikimara: Naturigin hiusväri - puhdasta viherpesua

tiistai 22. marraskuuta 2011

Naturigin hiusväri - puhdasta viherpesua

Mites nuo Naturiginin hiusvärit? Onko niidenkin luonnollisuus huijausta? Ainakin sivujen mukaan heillä olisi jonkinlainen ekosertifikaatti, mutta en ymmärrä inci-luetteloa.
Näin tiedusteli Mimi edellisen hiusvärikirjoitukseni kommenteissa.  Asia piti selvittää ihan heti. Maahantuoja Transmerin nettisivuilta löytyy kuvaus, jonka mukaan värit ovat todella luonnollisia. Kuunnelkaapa tätä:
"UUDET LUONNOLLISEMMAT KESTOVÄRIT PITÄVÄT HUOLTA SINUSTA JA YMPÄRISTÖSTÄSI
Uudet NATURIGIN-hiusvärit tarjoavat hellävaraisemman ja orgaanisemman vaihtoehdon hiusten värjäämiseen. NATURIGIN-hiusvärisarja pohjautuu ajatukseen siitä, että aito kauneus on luonnollista. Tästä syystä tuotteet on tehty niin luonnollisista ja puhtaista raaka-aineista kuin mahdollista. Tuotteet ovat parabeenittomia ja ammoniakittomia. Ne sisältävät myös Ecosert-sertifioituja ainesosia.

NATURIGIN on hellävarainen tason 3 kestoväri, joka antaa peittävän ja pitkäkestoisen lopputuloksen. Hellävaraisuus perustuu tuotteen sisältämään jojobaan, soijauutteeseen sekä 10 muuhun puhtaaseen luomu-uutteeseen ja öljyyn, jotka suojaavat hiusta värjäyksen aikana sekä lisäävät kiiltoa. NATURIGIN-hiusvärit peittävät harmaat hiukset 100 %:sesti. Saatavilla on 11 luonnollisen kaunista sävyä.

NATURIGIN-sarja on suunniteltu erityisesti hennolle skandinaaviselle hiustyypille. Tuotteissa on mieto tuoksu, eikä niitä ole testattu eläinkokeilla. Tuotteiden pakkausmateriaalina on käytetty kierrätettyä tai kierrätettävää pahvia sekä muovia."
Kaikki tämä on kuorrutettu komeilla viherleimoilla.  Enlanninkielisiltä nettisivuilta löytyy vielä Ecocert -sertifikaatti.
"CERTIFICATION
When we say Organic we mean Organic!   All NATURIGIN Eco Certified products are subjected to strict controls in order to comply with demanding criteria set forth by ECOCERT, the worlds leading certification body."
Naturigin 02

En  löytänyt netistä INCI-luetteloa, sitä tärkeää listaa, joka kertoo, mitä tuotteet oikeasti sisältävät. Kellot kyllä kilkattivat kovasti, sillä sarjalle luvataan 100 % harmaiden peittokykyä. Sellaista saa aikaan vain kestoväreillä. Poikkesin kotimatkalla kaupassa ja syynäsin hiusväripakkaukset. INCI-listat löytyivät pakkausten pohjasta - siis kaikkien vaikeimmin löytyvästä paikasta. Epäilykseni tuotesarjan koostumuksesta osoittautuivat oikeiksi. Tummat värisävyt sisältävät resorsinolia ja puhdasta fenyleenidiamiinia, siis sitä pahamaineista PPD-superherkistäjää. Joka ikinen sävy - siis ne kaikkein vaaleimmatkin - sisältävät PPD-johdannaisia.  Näiden lisäksi resorsinolia ja aminofenoleita. Pakkauksessa on normaalit varoitukset mukaan lukien suositus, että alle 16-vuotiaat eivät värjäisi. Se siitä luonnonmukaisuudesta.


Naturigin-hiusvärin markkinointi on tyylipuhdasta viherpesua. 
When I say greenwashing I mean greenwashing! 
Kyseessä on ilmeisestikin alan normaali käytäntö. Onkohan olemassa hiusvärivalmistajaa, joka EI yrittäisi piilotella tuotteen koostumusta tai jemmaisi ikäviä asioita "luonnollisuuden" alle - siis näissä herkistäviä komponentteja sisältäviä hiusvärejä valmistavissa? Kuluttajien aliarvointi on mennyt liian pitkälle. Naturginia käyttäneet tai tuotetta harkinneet, kannattaa laittaa postia Transmerille ja muistuttaa kosmetiikan mainonnan pelisäännöistä.
Kuluttajansuojalain markkinointisäännösten tarkoituksena on turvata se, että kuluttaja saa tuotteesta totuudenmukaista ja ostopäätöksensä kannalta olennaista tietoa ja pystyy tällä perusteella myös vertailemaan eri tuotteita keskenään. Tämän takia mainoksen tekstin ja kuvan luomaan kokonaisvaikutelmaan tulee kiinnittää erityistä huomiota.
Palaan vielä lähiaikoina hiusväreihin, sillä olen saanut jälleen sähköpostia. Ikäviä asioita sattuu muuallakin kuin Briteissä.

Lue myös

22 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

"Brainwashing is brainwashing." vuke

Anonyymi kirjoitti...

No huh, olisihan se pitänyt arvata, että tuokin oli silkkaa sumutusta. Tosi inhottavaa! Kokeilin juuri Naturiginia ensimmäistä kertaa, mutta taitaapi se jäädä kauppaan sitten vastaisuudessakin.
Santeakin kokeilin kerran, mutta kivasta väristä huolimatta se jätti hiukset inhan tahmeiksi ja takkuisiksi, eli täysin sietämättömiksi.

Olisi kiva, jos vielä jossain vaiheessa ehtisit vastata edellisessä postauksessasi esittämääni kysymykseen tuosta PPD:stä.

Järkyttävää tajuta, ettei kuluttajilla oikeastaan ole mahdollisuutta saada oikeasti totuudenmukaista tietoa hiusväreistä. Totuuden saa kaivettua netistä jos haluaa, mutta ei välttämättä sieltäkään. Tuota kosmetiikkamarkkinointia voisi alkaa suitsimaan ihan tosissaan ja parhaiten se lähtee käyntiin sillä, että kuluttajat reklamoivat. Taidan itsekin pistää palautetta esim. tuonne Naturiginiin.

Anonyymi kirjoitti...

O_o

Kiitokset aktiivisuudestasi! Miten sitä omaa väriä arvostaakin koko ajan enemmän ja enemmän.

BRAINwashing to the max. Yäk.

Anonyymi kirjoitti...

Miten se luonnollinen väri saataisiin muotiin?

Taannoin oli naistenlehdessä juttu henkilöstä, joka pyrki elämään ilman lisäaineita ja kulutusta, ja vaati aktiivisesti samaa myös muilta ihmisiltä. Hiusväri oli silloin hänen juttunsa (ei mikään "eko-väri"), josta ei voinut luopua!

Anonyymi kirjoitti...

"Miten se luonnollinen väri saataisiin muotiin?"

Kysymys on aika turha, koska muotihan vaihtuu vähän väliä (ja luonnollinen hiusvärihän ON ollut muodissa tänä vuonna), eivätkä kaikki ihmiset jaa samanlaisia esteettisiä mieltymyksiä.

Vaikka nykyiset markettivärit kiellettäisiin, ihmiset värjäävät silti hiuksiaan jollain muulla. Niinhän olemme tehneet kautta aikojen.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla tuli kyllä heti sellainen olo, että minua kusetetaan (anteeksi ruma sana) kun luin tuota tekstiä.. Etenkin kohta" Ne sisältävät myös Ecosert-sertifioituja ainesosia "kertoi, että nyt on kyseessä humpuuki.. Jos erikseen mainitaan, että tuote sisältää ECOSERT-aineita, niin silloinhan se tarkoittaa sitä, että tuote ei ole kokonaan ECOSERT... Koska se sisältää vain osalti näitä hyväksyttäjä aineita...

Lisäksi jos hiusvärimainonnassa yritetään sukeltaa jojobaöljyjen taakse piiloon, on silloin selkeästi, jotain pahempia kemikaaleja, joita yritetään piilotella hyvien takana.

Todella törkeää kyllä! Ei normaalit kuluttajat tällasia asioita tajua, elleivät ole aiheeseen aiemmin tutustuneet.

Paula kirjoitti...

Itse kiinnitin huomiota samoihin sanamuotoihin kuin Anonyymi ylempänä. Ensin kaamea suitsutus luonnollisuudesta höystettynä litanialla trendikkäitä luomusanoja (hellävaraisemman, orgaanisemman, aito kauneus jne). Kaikki adjetiivit ovat kuitenkin vertailumuodossa eikä suinkaan perusmuodossa taikka superlatiivejä. Sävy olisi ihan eri ja paljon uskottavampi jos teksti menisi näin "Uudet NATURGIN-värit tarjoavat hellävaraisen ja orgaanisen vaihtoehdon hiusten värjäämiseen".
Ja tuo sisältää milloin mitäkin sertifioituja ainesosia ja öljyjä on ihan eri kuin että kaikki aineet olisivat sertifioituja. Jos kaadan sangolliseen PPD:tä pari tippaa kivan tuoksuisia öljyjä ei lopputulos olisi siltikään erityisen luonnollinen.

Helena kirjoitti...

Kuinka haitallista on, jos shampoon ainesosalistan loppuosassa on "DMDM hydantoin"? Netissä olen lukenut että olisi jopa vaarallista, mutta shampoo jota käytän on todella hyvä ja INCI todella lyhyt...

pip kirjoitti...

Aikamoista! Kuluttajan täytyy olla kyllä todella epäileväinen ja kiinnittää huomiota juuri siihen, mitä sanamuodoilla kätketään. Yllä mainitun lisäksi mut pysäytti kohta "...tuotteet on tehty niin luonnollisista ja puhtaista raaka-aineista kuin mahdollista...", toisin sanoen täysin luonnollisista ja puhtaista raaka-aineista teko ei ole ollut mahdollista ja jostain on tingitty.

Toinen on se, että merkitsevätkö nuo leimat yhtään mitään? Jos etsii luonnonmukaista, pitäisi löytyä joku yleisesti tunnetuista ekosertifikaattimerkeistä. (Ellei kyse ole pienestä yrityksestä, jolla tuskin on sertifikaattiin varaa.)

Paula kirjoitti...

Nuo leimat eivät ole tietääkseni kuin kaunista grafiikkaa eivätkä mitään ekosertifikointi-leimoja. Jos haluaa oikeasti ekoa niin ei noita sertifikaatteja niin montaa ole ettei uskottavimpiin voisi tutustua. Riittää kun tuntee pari isointa ja siten kohtuu luotettavia (vaatimukset eri merkeillä tosin vaihtelee tietenkin). Itse luotan ECOcert-merkintään, jota lötyy varsin monesta luonnontuotteesta ja joka on laajasti käytössä Euroopassa.

Anonyymi kirjoitti...

Helenalle vastaus.. DMDM hydantoin on formaldehydin johdannainen eli karsinogeeni. Mutta shampoo on ihokosketuksessa niin vähän aikaa, että ei välttämättä niin paha. Kannattaa välttää formaldehydiä ja sen johdannaisia varsinkin niiden tuotteiden kohdalla, jotka ovat iholla pitkään, yllättävän monessa rasvatuubin kyljessä tätä ainetta on. Muita formaldehydiä vapauttavia aineita on imifazolinidyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, diazolidinyl urea, quaternium-15, bronidoxl, sodium hydroxymethylglysinate

Anonyymi kirjoitti...

Huh, onpa harvinaisen törkeää viherpestyä mainontaa kyseiseltä tuotesarjalta! :(

Ei ole mitenkään mahdollista, että tuotteelle on myönnetty Ecocertin luonnonkosmetiikka- saati luomu-sertifikaatti, kun tuotteessa kerran on PPD:tä sun muuta. Eikä kyllä ole mahdollista, että sille on myönnetty mitään muutakaan "aitoa" luomu-sertifikaattia.

Olisiko kyse siitä, että sarjan joillain muilla tuotteilla kyseinen sertifikaatti on, ja kuluttajan annetaan ymmärtää että se olisi tällä hiusvärilläkin? Sertifikaatit ovat toisinaan tuotekohtaisia - tosin yleensä tuotesarjat pyrkivät sertifioimaan joko kaikki tuotteensa tai jättäytyvät luomuuden ulkopuolelle kokonaan. Muuten on kyllä aika uskomatonta, jos käytetään Ecocertiä markkinoinnissa ja pöllitään heidän logonsa ilman mitään oikeutusta... En jotenkin usko, että tästä olisi kuitenkaan kyse? Aika äkkiä jää tuollaisesta kiinni.

Kun katsoo noita tuotteen omia "logoja" niin tuossa yhdessä lukee "with select organic & natural ingredients", joka tarkoittaa vain että tuotteessa on "joitain valittuja" luomuainesosia, mutta eipä ne paljon lohduta jos ne ovat PPD:n ja resorsinolin seassa! Ja tuote voi toki laittaa vaikka mitä omia tunnuksia pakkaukseensa, joilla ei kuitenkaan ole juuri mitään merkitystä eivätkä anna vakuutusta tuotteen kokonaissiällöstä tai minkään standardien seuraamisesta. Etenkin kun sanamuotoilu on tuollaista vihjailevaa, mutta merkitsemätöntä.

Pidin aiemmin jo Herbatint-värejä törkeästi viherpestyinä, mutta niissä sentään hieman selkeämmin kerrotaan että joo, PPD:tä sisältävät. Onhan se hyvä, että PPD:tä koitetaan edes vähentää tuotteissa, mutta tuskin sitä alunperinkään on niissä määrällisesti paljoa, ja ongelmia voi seurata yhtälailla oli sitä vähän, tai vähän vähemmän.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Naturigin-tapaus on harvinaisen räikeä. Lähetin Transmerille kysymyksen asiasta heidän nettisivujensa kautta. Saa nähdä, mitä vastaavat, jos vastaavat.

Kiitos Anonyymille vastauksesta Helenan DMDM hydantoin-kysymykseen. Sampoot eivät tosiaan ole pahimpia altistajia, sillä sampoo on päässä vain hetken ja huuhdellaan pois. Aivan toisenlainen altistus tulee esimerkiksi vartalovoiteesta. Säilöntäaineet ovat hankalia, mutta mukavaa ei ole tuotteen pilaantuminenkaan. Suo siellä, vetelä täällä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kun olet selvitellyt tätä; minäkin menin lankaan ja nyt ottaa lujasti päähän. Onkohan kukaan tutkinut sitä, mikä värimerkki olisi vähiten paha? Kampaajavärit parempia kun marketti? Se, missä luvataan vähiten harmaan peittoa?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Turvallisempia vaihtoehtoja ovat:
Kasvivärit - siis sellaiset joita ei ole terästetty synteettisillä väriaineilla, eli henna ym. kasvivärit.

Suoravärit. Niistäkin löytyy tietoa tästä blogista.

Vaalennus, eli värin poisto. Vaaleasävyisissä kestoväreissä on usein PPD-johdannaisia, joten värisävy ei kerro, onko väri turvallinen vai ei. Vaalennuksessa eli "blondauksessa" väriä vain poistetaan.

Kampaamovärit eivät ole sen kummempia kuin ns. markettivärit, kun puhutaan kesto- ja kevytväreistä.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin NATURIGIN-hiusvärisarja Dark coffe brow ja oli ensinmäinen ja viimeinen ostos, päänahkaa kirveli hieman värin laiton jälkeen, mutta tunnin päästä tuli uudestaan kirvely, jonka jälkeen pesin hiukset uudellen kolme kertaa,päänahkassa tuntui silti pitkää ja myös kasvoilla, olen aiemmin värjännyt Garnierin väreillä, enkä koskaan ole saanut tuollasia oireita, joten se siitä Luonnollisuudesta ja hellävaraisuudesta. Alleriatab. otettu enenpi kuin ohje sallii.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kurja juttu. Ei kannata enää moista päähän laittaa ikinä. Ota paketti talteen, varmuuden vuoksi. Joku juuri sen värisävyn aineista on oireet aiheuttanut.

Anonyymi kirjoitti...

tuliko trasmeriltä ikinä vastausta/reagointia tähän asiaan?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Tarinan jatko löytyy täältä:

http://kemikaalikimara.blogspot.com/2012/05/naturigin-kuluttajavirasto-ja.html

Venla Helmi Sofia kirjoitti...

tiedätkö, onko tuote myös testattu eläimillä sitten oikeasti?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Venla,
Valitettavasti tähän en ole perehtynyt Naturigin-tuotteen osalta. Ylipäänsä suuri osa kosmetiikan aineista on jossain vaiheessa testattu eläimillä, vaikka niitä ei enää testattaisikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mun mielestä ensisijaisesti kannattaa miettiä pitääkö hiuksia värjätä, ja jos värjää ja Se kirvelee niin miettikääs eläimiä joilla Se testataan, iho raaputetaan rikki ja aineita pidetään siinä päiviä, jopa viikkoja...hiusvärin takia;

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails