Kemikaalikimara: Becquerelit selvillä?

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Becquerelit selvillä?

Becquerelit - siis mitkä? Kyseessä on säteilyn yksikkö Bq. Illan utisissa tuli pätkä, jossa kerrottiin EU:ssa suunnitteilla olevasta direktiivistä, jonka mukaan vanhoissa asunnoissa yli 300 Bq/m3 radonpitoisuudet velvoittaisivat korjaustoimenpiteisiin. Nykyisin raja on Suomessa vanhoille asunnoille 400 ja uusille 200 Bq/m3. Korjaustoimenpiteitä suositellaan, mutta ei velvoiteta. Radon on maaperässä lymyävä kaasumainen aine, joka hiipii rakennukseen ja lisää keuhkosyövän riskiä. Suomessa arvioidaan noin 300 keuhkosyöpätapauksen johtuvan radonista. Kaikkiaan keuhkosyöpäkuolemia on vuosittain noin 2000.

Asuntojen, työpaikkojen ja porakaivovesien radonpitoisuudet ovat Suomessa maailman suurimpia - kuinka moni tiesi tämän? Ja kuinka moni tietää, mikä on kodissa radonpitoisuus? Esimerkiksi Pispalassa arvot ylittyvät roimasti. Jos naapurilla radonia, sinulla ei välttämättä ole, sillä sisäilmapitoisuudet riippuvat talon rakenteista. Sama pätee toisinpäinkin. Jos naapurilla ei ole radonia, sinun kodissasi sitä saattaa olla.
Teetätin viime talvena meillä radonmittaukset. Helppo homma. Ei tarvitse kuin tilata mittauspurkki tai -purkit STUKista, laittaa ne hyllylle kuukaudeksi, täyttää lomake ja lähettää takaisin STUKiin. Tulokset tulevat postissa kotiin. Meillä oli 70 Bq/m3, joka alittaa reilusti jopa uusien asuntojen raja-arvot.Mittaus on tehtävä talviaikaan, mutta purkin/t voi tilata mihin aikaan vuodesta vain. STUK lähettää ne sitten, kun mittausaika syksyllä alkaa.

Lopussa on  linkki YLE:n uutisten pätkään, jossa spekuloidaan uutta direktiiviä. EU on siis mahdollisesti tiukentamassa säädöksiä, mikä Suomessa tarkoittaisi melkoista korjausrumbaa, jopa 100 000 asuntoa. Rakennusinsinööri Sanna-Kaisa Pylvänäinen toteaa lopussa: "Kun saatais tää olemassaoleva rakennuskanta edes sinne 400 becquereliin, niin mun mielestä oltais sitten jo hyvällä puolella." Teetin itse radonmittaukset ja jos tulokset olisivat näyttäneet pitoisuuksia, olisin kyllä harkinnut toimenpiteitä. Riski on sitä suurempi, mitä kauemmin asuu ja mitä korkeampi on pitoisuus. En kyllä lapsiani asuttaisi radontalossa, vaan tekisin korjauksia. Jos pitoisuudet ylittyvät moninkertaisesti, on syytä toimenpiteisiin. Yhdistelmä radon ja tupakointi on pahempi kuin riskitekijät yksinään. Uusi direktiiivi pakottaisi ketjupolttajankin vähentämään keuhkosyöpäriskiään taloremontilla.

Radon herättää monta kysymystä:
  • Voidaanko korjaukset määrätä pakollisiksi pienillä pitoisuusylityksillä, etenkin vanhoissa taloissa, joissa kustannukset voivat nousta todella suuriksi?
  • Isoin riski on kohteissa, joissa pitoisuudet ylittyvät roimasti. Onko raja-arvon pudottaminen 400:sta 300 Bq:iin olennaista vai keskittyminen "vaikeampiin" tapauksiin?
  • Miten saadaan etenkin ongelma-alueilla radonriskit ihmisten tietoon? Veikkaan, että aika moni on tietämätön asiasta.
  • Miten suhtaudutaan radonkorjauksiin esimerkiksi kesäasunnoissa, joissa oleskellaan vain pieni osa vuodesta?
Suomessa on alueita, joissa pitoisuudet ylittyvät moninkertaisesti suosituksiin nähden. Niissä tapauksissa rempan harkinta on aivan paikallaan. Mutta katsokaa tämä parin ja puolen minuutin tiivis paketti aiheesta. 
Lue myös

2 kommenttia :

Helena kirjoitti...

Mekin katselemme taloa ja useimmat myyjät/välittäjät eivät tunnu tietävän radonista tuon taivaallista - tai välittävän siitä. Myös mahdollisia home- ja kosteusvaurioita vähätellään ja homekoiriin välittäjät suhtautuvat melko penseästi. Vaikka tutkimusten mukaan noin puolet Suomen taloista on kosteus- ja homevaurioisia.

Anonyymi kirjoitti...

Minä asuin lapsena hometalossa ja olen nykyään niin allerginen, että viitisen minuuttia hometalossa riittää, niin silmät ovat punaiset ja nenä vuotaa. Kaverit ovat pyytäneet mukaan taloa etsiessään, koska minä tiedän varmasti, onko talossa hometta. Radonia en valitettavasti oireile;)

Helinä

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails