Kemikaalikimara: Vaatetoimittajilla toistuvia kemikaalirikkomuksia

sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Vaatetoimittajilla toistuvia kemikaalirikkomuksia

Maikkari jatkaa YLE:n radio-ohjelman aiheesta koskien tekstiilien kemikaaleja. Maahan tulevien vaate-erien testaus tehdään tullilaboratoriossa, joka on havainnut kemikaalirikkomuksia tulevan toistuvasti samoilta yrityksiltä. Tulli pohtiikin, pitäisikö firmojen nimet mainita. Ensin tulee mieleen, että totta kai ne pitää kertoa. Toisaalta testien pistokoeluonteisuus voi asettaa yritykset eriarvoiseen asemaan. Mutta miten olisi varoitus ja tarkkailun alle joutuminen? Toistuvasti rikkomuksia tekevälle yritykselle kerrottaisiin, että on erityistarkkailussa ja jos vielä löytyy, nimi julkaistaan.

Ongelmalliset vaatteet tulevat yleensä Kiinasta tai Intiasta.
"- Intiasta on tullut todella paljon huiveja, joissa on kiellettyjä atsovärejä. Säädösten vastaisia aineita ja pitoisuuksia ei löydy pelkästään halpavaatteista, vaan joukossa on myös kalliita merkkivaatteita, sanoo jaostopäällikkö Leena Partanen tullilaboratoriosta."
Tässä törmätään taas ilmiöön, jossa tuotteessa maksetaan vain merkistä, ei laadusta. Hintaa tosin voidaan sillä yrittää perustella. Tästä aiheesta kirjoitin taannoin luksuskäsilaukkujen kohdalla. Samassa hikipajoissa tehdään merkkilaukkuja pilkkahintaan. Tuotteisiin läiskäistään vain eri merkit ja hintoihin nollia lisää.

Kannattaa lukea vaatekemikaalijuttu MTV3-sivuilta kokonaisuudessaan. Asiaan on muun muassa atsoväreistä ja formaldehydistä.
Lue myös

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails