Ovatko suoravärit, kuten esimerkiksi Elumen, erilaisia kuin yleisesti käytetyt PPD:tä ja niiden johdannaisia sisältävät hiusvärit? Tämän kysymyksen olen saanut jo muutamaan kertaan. Tavallisten hiusväreissä tarvitaan parafenyleenidiamiinia PPD, joka hapettuessaan muuttuu mustaksi. Väri voi ajan ja pesujen myötä haalistua, mutta ei lähde koskaan kokonaan pois. Suoravärien kesto on heikompi. Ne lähtevät pois pesuissä, sillä väri ei reagoi hiuksessa vaan on pigmenttiä, joka kiinnittyy ainoastaan hiuksen pinnalle suomukerroksen päälle. Elumen värit eivät siis sisällä PPD:tä tai hapettimia, eivätkä siten voi aiheuttaa PPD:stä aiheutuvia herkistymisiäkään. Värjäyksessä tarviaan tosin happamia ja emäksisiä olosuhteita, jotka puolestaaan rääkkäävät hiusta, mutta se ei ole herkistymistä. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikka-asiantuntijan Päivi Kousan mukaan näitä värejä näkee ani harvoin kenenkään allergiatestilomakkeessa. Sama pätee muihinkin suoraväreihin, jotka eivät sisällä PPD:tä. Mutta tässä onkin sitten miina. Kaverini Varpu tutkaili Saksassa luonnonkosmetiikkavärejä ja oli melkoisen hämmästynyt, sillä montaa tuotetta oli buustattu keinotekoisilla väreillä. Ilmeisesti luonnotuotteilla on vaikea saada kunnon väriä aikaiseksi. Tehostamalla saadaan kuluttaja tyytyväisemmäksi, kun hiukset värjääntyvät. Huijaustahan se on. Joten kannattaa syynätä tuotteet tarkkaan, jos sellaisia aikoo käyttää. Lukijoistani Hanna vinkkasi Herbatint-sarjasta, jossa väriä on tehostettu PPD:llä, aminofenolilla ja resorsinolijohdannaisella. "Improved formula".
Kuva: Flickr, Steve Punter, Creative Commons - lisenssi
En ole itse kokeillut Elumenia, tai mitään muutakaan suoraväriä, joten en voi ottaa mitään kantaa tuotteesta. Minulla alkavat hiukset harmaantua ja se on tosi hienoa. Luonnon tekemiä raitoja ei yksinkertaisesti voi peittää. Vai voiko? Kuvan herralla ei ole mitään tekemistä tämän jutun värien kanssa. Flickr.com -kuvapankista löytämäni otos oli pakko ottaa juttuun mukaan. Onhan kuva nimettykin osuvasti: "Good hair day".
- Luonnonkosmetiikalla huijattu luomufriikki, Varpu Tavi, Iltalehti 13.10.2010
16 kommenttia :
Jäi kiinnostamaan olivatko nuo Varpun tutkimat värit sertifioitua luonnonkosmetiikkaa? Eli siis ne, joista "pahiksia" löytyi? Sellaisen kuvan saa ainakin kyseisen artikkelin otsikosta... On kuitenkin eri asia, mitä aineita sertifikaatit sallivat, ja mitä aineita löytyy tuotteista, joilla ei ole sertifikaattia, mutta jotka mainostavat itseään luonnollisempana vaihtoehtona. Itse en ehkä kutsuisi näitä värejä luonnonkosmetiikaksi, tai ainakin tekisin selväksi eron sertifioidun luonnonkosmetiikan ja muun "luonnon"kosmetiikan välille. Muuten lukijalle jää helposti sellainen kuva, että kaikki luonnonkosmetiikka on huijausta, ja sisältää yhtä pahoja kemikaaleja kuin tavisväritikin... Näin ei ymmärtääkseni kuitenkaan ole?
Tärkeä aihe joka tapauksessa!
Luna: Tuota täytyy kysyä Varpulta itseltään, vaikkakin mielestäni jutussa käy kyllä asia ilmi:
"Tänään tein sitten tutkimusretken luontaistuotekauppaan. Syynäsin kaikki liikkeen myymät tuotesarjat – ja hämmästykseni oli melkoinen! Yleensä ne sisälsivät noita karttamiani kemikaaleja. Sen sijaan en nähnyt pakkauksissa allergiavaroituksia. Löysin kaikkien luonnonhiusvärituotteiden joukosta yhden sarjan, joka ei sisältänyt noita luettelemiani pahiksia, ja joka oli luonnonkosmetiikka-sertifioitu (BDIH)."
Toisaalta luonnonkosmetiikalla ei ole olemassa yhtenäistä määrittelyä. Sertifioidut tuotteet ovat eri juttu kuin viherpestyt.
Niin, siis jutussa mainittiin, että BDIH-sertifioidussa tuotteessa ei ollut "pahis"aineita, mutta ei mainittu, olivatko ne tuotteet, joista kyseisiä aineita löytyi, myös sertifioituja vai muuten vaan "luonnollisia" kosmetiikkatuotteita. Sitä tietoa olisin kaivannut, ja mielestäni tuo kappale ei vastaa kysymykseen. Laitoin saman kysymyksen kyllä myös ko. jutun perään IL:n sivuille, mutta koska juttu on kirjoitettu joitakin viikkoja sitten, en ole varma huomaako kirjoittaja enää vastata siihen.
Juuri siksi, että luonnonkosmetiikalle ei ole olemassa yhtenäistä määritelmää, on mielestäni tärkeä tuoda esille erot luotettavien ja viherpestyjen toimijoiden välillä. Kuten totesitkin, ne eivät ole sama asia.
Pyysin Varpua vastaamaan kysymykseesi. Ei varmaan olisi muuten huomannut kommenttiasi. Odotellaan vastausta.
Varpu on käynyt syynäämässä hiusväripurkkeja. Käykääpä lukemassa vastaus.
http://blogit.iltalehti.fi/varpu-tavi/2010/10/13/luonnonkosmetiikalla-huijattu-luomufriikki/
Lainaan vastauksen tännekin, koska on niin nappiin tämän kirjotuksen kanssa.
"No niin, nyt kävin uudella tutkimusretkellä:
PURAVERA-sarja
sisälsi resorsinolia ja para-aminofnolia, ei ollut mitään sertifikaattia
SANOTINT-sarja
sisälsi resorsinolia, para-aminofenolia, parafenyleeniamidia, sertfikaatin kaltainen merkintä ”produti naturali innovativi”, joka ei tietenkään tarkoita muuta kuin että on ”luonnollinen ja innovatiivinen tuote”
NATURTINT-sarja mainosti ”organic ingredients” ja että se ei sisällä ammoniakkia, resorsinolia eikä parabeenejä. Sem sijaan se sisälsi parafenyleeniamidia ja ainesosia joiden nimet olivat 4-cholorresorcinol sekä 2-methylresorcinol (mitä lienevätkään)
HENNÉ COLOR oli merkitty maininnalla ”A base de Henne naturel” ja ettei se sisällä hapetusaineita eikä ammoniakkia ja että se on luonnonhennasta valmisettu (Lawsonia Inermis. Eli tuote oli kaikin tavoin OK.
SANTE ei ollut sertifioitu, mutta oli myös kaikin tavoin OK
HENNA PLUS LONG LASTING COLOR mainosti olevansa Lawsone free, mutta sisälsi resorsinolia.
Ja jo aiemmin mainitti LOGONA on siis BDIH-sertifioitu eikä sisällä mitään noista kolmesta ja on Lawsonia Inermis- eli luonnonhennasta valmistettu.
vastaus kysymykseen: eivät olleet sertifioituja. Mutta toki mainostivat olensa ”luonnon-” ja ”luomu-” jne. yhdessä pakkauksessa oli jopa Der Grüne Punkt -merkintä hämäämässä, mikä ei tarkoita enää yhtään mitään (alunperin se tarkoitti vain saksalaisen kierrätysjärjestelmän merkintää, mutta kyseisestä järjestelmästä on jo luovuttu pari vuotta sitten)"
Itse olen käyttänyt Elumenia jo jonkin aikaa, ja ainakin omissa hiuksissani se käyttäytyy lähes kestovärin tavoin - paitsi että se on mahdollista tarvittaessa myös poistaa hiuksista täydellisesti. Huonona puolena sarjassa on se, että kaikilla hiuslaaduilla vaikutus ei ymmärtääkseni ole yhtä ihanteellinen. Osalle väri ei tartu ja osalla se jämähtää turhankin tiukasti kiinni.
Elumen ei ole perinteinen suoraväri siinä mielessä, että siinä pigmentti ei jää hiuksen pinnalle vaan menee syvemmälle hiusrakenteeseen. Mutta kemiallisesta näkökulmasta se käsittääkseni luokitellaan kuitenkin suoraväriksi.
Harmi vain, että toistaiseksi tätä sarjaa ei myydä suoraan kuluttajille (olisiko syynä juuri lopputuloksen arvaamattomuus ja riippuvaisuus hiuslaadusta).
Kiitos Scara kun laitot kokemuksiasi. Itse en ole kokeillut, joten en siten voi kertoakaan.
Elumen luokitellaan suoraväriksi. Myyntipolitiikkaan on myös vaikea sanoa yhtään mitään.
Olen värjäyttänyt Elumenilla 1-2 x vuodessa, kampaajalla niin kauan kuin on ollut Suomen markkinoilla.
Elumenin jälki kestää, hiukset kiiltää, eikä mtn sivuvaikutuksia. Tosin ei mistään kestoväreistä toistaiseksi *kop kop*. joilla värjäilen myös.
Nyt etsiskelin tietoja ja ymmärtääkseni osa värin ystävistä tilaa väriä suoraan Saksasta. Tuo "kampaajalisensointi" vaikuttaa jotenkin oudolta, kun väri on ehkäpä turvallisimmasta päästä niistä, mitä kampaajatkin käyttää...
Niinpä ajattelin kokeilla tilata Saksasta ja värjätä itse.
Hennalla värjäyskokeilu mietityttää todella paljon, koska olen saanut kasvista erittäin vakavan allergisen reaktion yhdessä auringonvalon kanssa (fytofotodermatiitti). En ole koskaan hennannut, enkä halua enää koskaan vastaavaa reaktiota
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ldk00014
vaikka ei __kai__ henna voikaan tuollaista aiheuttaa. Vai voiko??!
- Paula
Paula: Aitoa kasvihennaa on käytetty iät ja ajat hiusvärinä sekä iholla. Hennasta ei saa linkissä kuvattua auringon ja kasvien kemikaalien aiheuttamaa ihottumaa.
Hei,
Voitko sanoa, että onko tässä LaRiche Directions -suoravärissä http://www.micmac.fi/shop/images/70519_999_a_1008_8b3.jpg noita pahiksia (parafenyleeniamidi/p-phenylenediamine/PPD, resorsinoli/resorcinol, para-aminofenoli/p-aminophenol)?
Tässä on sen inci, en osaa sitä itse tulkita, vaikka olen yrittänyt :/
Aqua, Cetearyl Alcohol, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate (and)Cetearyl Alcohol, Ceteareth –20, Butylene Glycol, Glyceryl Stearate, Citric Acid, Methylparaben. May contain: Basic Brown 17, Basic Brown 16, Basic Red 76, Basic Yellow 57, Acid Violet 43, Basic Green 4, Basic Red 46, Basic Orange 2, Basic Violet 4, Basic Violet 14, Basic Blue 7, Basic Blue 9, Basic Violet 2, H.C Yellow 4, H.C Yellow 2, H.C Orange 1, H.C Red 1, H.C Red 3, Acid Red 87, Acid Green 1.
Kiitos jo etukäteen vastauksesta!
t. ninni
Hei Ninni,
Tuote ei sisällä kysymiäsi aineita. Värilitania alkaa kohdasta Basic Brown 57,...
Kiitos erittäin paljon vastauksesta! t.ninni
Tuossa joku kirjoitti että Elumen ei tartu välttämättä hiuksiin ollenkaan; kyllä se tarttuu. Jos ei tartu ensimmäisellä värjäyskerralla niin värjäys pitää tehdä toisen, ehkä kolmannenkin kerran ja sitten elumen kyllä pysyy hiuksissa kuin tauti; terveeseen lasimaiseen tyveen tarttuu toisilla huonommin joten tyven voi joutua käsittelemään pari kertaa kuussa - Toiset vaalentaa tyven, eli siis rikkoo peroksidilla hiuksen pinnan, jolloin mikä tahansa suoraväri tarttuu paremmin - Elumenia voi tavallinen kuluttaja tilata helposti muutamista saksalaisista nettikaupoista - Elumen tarttuu helposti värjäyksen yhteydessä päänahkaan mutta väri lähtee parissa pesussa pois; suhteellisen helppokäyttöinen väri ja mielestäni paras mitä markkinoilla on - Tilattuna Saksasta parin pullon, joista riittää 2-4 värjäykseen riippuen hiuksista, hinnaksi tulee n. 50 euroa - vrt. kampaaja velottaa yhdestä käsittelystä 80-100 e. - Itse siirryin henna/indigo-käsittelyistä elumeniin koska indigo aiheutti sen verran voimakasta kutinaa.
Hei! Olen nyt parin artikkelin selaamisen jälkeen valaistuneempi hiusväreistä sekä niiden haitoista ja haluaisin värjätä hiukseni luonnollisesti. Onko mahdollista saada maantienvaaleasta tukasta ruskeaa luonnollisesti? Hennaa olen kokeillut, mutta lopputulos on liian punertava. Onko vinkkejä värjäykseen?
Hei, kaipaisin tietoa suomeksi Elumenin atsovärien vaikutuksesta ihmiselle. Googlaus on vaikeaa tietämättä kemian ammattitermejä englanniksi
Lähetä kommentti