Kemikaalikimara: Maksa vaihtoon

keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Maksa vaihtoon

Lisää katseluvinkkejä. Spotlight-sarjassa näytettiin tänään ohjelma lisäravinteista. Suuri osa niistä on ohjeiden mukaan käytettynä turvallisia, mutta toisinkin voi olla. Spotlight kertoo kahden lisäravinteista vakavasti sairastuneen tarinan.
"Ravintolisien lupaama hyvinvointi ja painonpudotus saivat Tuulan, 58, aloittamaan ravintolisäkuurin. Päätös oli kohtalokas. Vain muutaman kuukauden jälkeen hänet kiidätettiin sairaalaan maksansiirtoa varten."
Katsokaa pian, sillä ohjelma on näkyvissä vain viikon verran.

Terveyttä purkista? Yle Areena, Poistuu: 22.9.2010 klo 21.00 

3 kommenttia :

-M- kirjoitti...

Onko tosiaan niin, että kuka tahansa voisi myydä vaikka vehnäjauhosta puristettuja pillereitä vitamiinipillereinä? Ainakin niin tuon ohjelman käsitin. Entä saisiko apteekista luotettavampia ravintolisiä?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Periaatteessa juuri noin -M-.

"Koska ravintolisät ovat elintarvikkeita siinä kuin tavallinen ruokakin, niiden myyntiin ei tarvita lupaa. Ravintolisillä ei siis ole olemassa ennakkotarkastusjärjestelmää, jossa kaikkien myyntiin tulevien tuotteiden koostumus ja turvallisuus etukäteen arvioitaisiin ja varmistettaisiin.
Ravintolisien markkinoille saattamisesta tulee kuitenkin tehdä ilmoitus."

Lainsäädännössä sanotaan puolestaan näin:

"Elintarvikkeiden tulee olla kemialliselta, fysikaaliselta ja mikrobiologiselta sekä terveydelliseltä laadultaan, koostumukseltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia, eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle eivätkä johda kuluttajaa harhaan. "

Eli jos keksii vehnäjauhoille jonkun terveysvaikutuksen ilman, että johtaa kuluttajaa harhaan (veikkaan että on vaikeaa, mutta esimerkiksi jonkun yrtin kohdalla tilanne voi olla toinen)

Tässä linkkiä aiheeseen. Sivustolta löytyy runsaasti tietoa.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/ravintolisat/

-M- kirjoitti...

Tuon perusteellakin tosin toivoa sopii, että vitamiinien valmistajat näkevät vastuunsa, eivätkä juokse vain halvan rahan perässä. :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails