Kemikaalikimara: Säteileekö? Korkea aika mitata

lauantai 22. tammikuuta 2011

Säteileekö? Korkea aika mitata

Tähän väliin uusintana kirjoitus radonista. Hiihtämisen ohella on muitakin juttuja, jotka pitää hoitaa talvella. Tiesitkö, että Suomi on kärjessä - jos ei urheilussa, niin ainakin yhdessä asiassa. Meillä on asuntojen ja työpaikkojen radonpitoisuudet maailman suurimpia. Kuinka moni tiesi? Radonin on arvioitu aiheuttavan noin 300 keuhkosyöpätapausta vuodessa.

Radon on maaperästä lähtöisin oleva radioaktiivinen kaasu, joka tunkeutuu alapohjan raoista rakennuksen sisälle. Mitä suurempi sisä- ja ulkoilman lämpötilaero on, sen enemmän radonia rakennukseen pääsee. Suomessa on muutamilla alueilla suuria  radonpitoisuuksia. Kurkkaa kartta. Kartta ei tosin kerro, onko juuri sinun kotonasi radonia, sillä asiaan vaikuttaa maaperän laatu ja talon rakenteet. On aivan mahdollista, että naapurilla on radonia ja sinulla ei - tai päinvastoin. Enimmäisarvon 400 Bq/m3 ylittäviä asuntoja ja työpaikkoja voi olla kaikkialla Suomessa, mutta suurin todennäköisyys niiden löytymiselle on Etelä-Suomen läänissä ja Pirkanmaan alueella ja erityisesti soraharjuilla. Radonmittauksia tehdään pientaloissa, työpaikoilla ja kerrostalojen ensimmäisessä kerroksessa. Ylempiin kerroksiin radonia ei juurikaan enää pääse.

Radonmittaukset aloitettava viimeistään maaliskuun alussa

Radon ei haise, maistu eikä näy, joten sen olemassaolon voi todeta vain mittaamalla. Mittauksia voi tiedustella terveystarkastajilta ja tilata STUKista. Mittaus käy helposti joko kahdella tai pienissä asunnoissa yhdellä mittauspurkilla, joiden annetaan köllötellä pari kuukautta huoneistossa - talvisaikaan. Mittausaika on kaksi kuukautta marraskuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana. Homma on siis hoidettava sangen pian ja purkit tilattava, jos aikoo tänä vuonna saada mittaukset tehtyä. Muuten joutuu odottelemaan seuraavaa talvea. Parin kuukauden jälkeen purkit lähetetään takaisin Stuk:iin ja jäädään odottelemaan tuloksia. Asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä (Bq/m3). Uusi asunto tulee suunnitella ja rakentaa siten, että radonpitoisuus ei ylittäisi arvoa 200 Bq/m3. Jos vanhassa asunnossa arvot ylittyvät, suositellaan toimenpiteitä, joita voi olla radonkaivon rakentaminen, rakenteiden tiivistäminen.

Jos maassa on radonia, sitä on myös syvältä maasta otettavassa vedessä. Porakaivovettä käyttää noin 200 000 suomalaista. Kallioperämme vuoksi porakaivovesien radonpitoisuudet ovat  Suomessa maailman korkeimpia.  Kaivovedenkin radonpitoisuuden alentamiseen on olemassa ratkaisuja, joten ei kannata heittää kirvestä kaivoon, vaikka radonia löytyisikin.

Säteilyturvakeskuksen sivuilta löytyy oiva tietopaketti radonista.
Lue myös
Kuva: STUK

    6 kommenttia :

    kte kirjoitti...

    Maksaako tällainen mittaus?

    Kemikaalikimara kirjoitti...

    Kyllä se maksaa.
    Hinnat löytyvät STUKin sivuilta.
    Toisaalta homma tarvitsee tehdä vain kerran.

    http://www.stuk.fi/sateilytietoa/ukk/ymparisto/fi_FI/ymparisto16/

    Anonyymi kirjoitti...

    Heippa!
    Juttutoivetta:

    - Se uusi Vanish extra hygiene -pyykinpesuaine. Tuntuu että yht'äkkiä on vaan keksitty niitä "bakteereita" jostain että saadaan lisättyä myyntiä. Onko koko tuotteessa mitään järkeä?

    Kiitos hyvästä blogista!

    Kemikaalikimara kirjoitti...

    Kiitos Suvi kommentista, kiitoksista ja hyvästä juttuaiheesta. Mietin, kun näin mainoksen, että pitäisiköhän kirjoittaa. Varmaan olisi syytä. Olet ihan oikeassa, että homma haiskahtaa myyntikikalta.

    Anonyymi kirjoitti...

    Se mainos on kyllä pelottava. Siinä animaatiossa yksi bakteeri vain jää jäljelle 'vanissi' -käsittelystä. Niin tai näin, mainos ei toiminut minun kohdallani. On ytimiin asti iskostunut liiallisen bakteerien tappamisen vaara, tai ainakin vahvimpien bakteerien jalostamisen vaara. Käsittele ihmeessä näitä blogissa lisää! Kiitti!

    Anonyymi kirjoitti...

    Hyvä kirjoitus! Asiasta ja radonmittauksista löytyy enemmin infoa www.suomenradonhallinta.fi www.stuk ja www.raadon.fi

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails