Eviralta on ilmestynyt mainio tietopaketti elintarvikkeiden vierasaineista. Vierasaineita ei lisätä ruokaan tai veteen tarkoituksella, vaan ne ovat peräisin raaka-aineista, pakkausmateriaaleista tai ne syntyvät ruuanvalmistuksen yhteydessä. Tällaisia ovat muun muassa raskasmetallit, dioksiinit, homemyrkyt, pakkausmateriaalien ftalaatit, tölkkien tina, bisfenoli A, juomaveden arseeni, uraani, fluoridit ja levämyrkyt. Elintarvikkeiden lisäaineet eivät siis ole vierasaineita.
Eviran julkaisu on selkeä ja siinä on kitetytetty hyvin ongelmakohdat sekä kerrottu riskiryhmät. Esimerkiksi kalastajilla on suurin riski dioksiinien suhteen, PAH-yhdisteitä nautiskelevat eniten savukalaa ja -lihaa syövät, maapähkinöitä ja pistaaseja napostelevat syövät aflatoksiineja (homemyrkkyjä) ja rucolaa rakastavat nitraatteja. Oppaasta löytyy myös taulukkoja, mistä ruoka-aineista kyseistä vierasainetta saa eniten.
Julkaisun kannessa on kuva, jonka luulisi olevan varsin kaukana ruoasta - savuava tehtaan tai voimalaitoksen piippu. Alla olevassa mielenkiintoinen tapa savustaa kalaa.
Grillattu ja savustettu ruoka PAH-HAA?PAH:it maistuvat tosi hyviltä", sanoi ystäväni, kun puheeksi tulivat grillatessa syntyvät aineet. PAH on lyhenne sanoista polysyklinen aromaattinen hiilivety ja HAA heterosyklinen aromaattinen amiini. Monet PAH- ja HAA-yhdisteet ovat syöpää tai mutaatioita aiheuttavia. PAH-yhdisteistä tunnetuin ja pahin on bentso(a)pyreeni. PAH-aineita muodostuu, kun puu tai muu orgaaninen aine palaa epätäydellisesti. Niitä syntyy teollisuudessa, energiantuotannossa ja liikenteessä. Niiden syntyyn voidaan vaikuttaa lämpötilaa säätämällä.
Elintarvikkeissa näitä "herkullisia" PAH- ja HAA-aineita esiintyykin eniten savustetussa kalassa, paahdetussa lihassa ja käristetyissä elintarvikkeissa. Elävän tulen päällä ei kannata grillailla eikä kärventää ruokaa mustaksi - ei edes tavallisella pannulla. Mustaksi palanut pihvi tai kalafilee on todennäköisesti saanut PAH-HAA -maustetta kylkeen. Grilliruoasta voi silti nauttian, kunhan kypsennys on riittävä mikrobien tuohoamiseksi, mutta ei polta ruokaa.
Kemikaalikimara-kirjan elintarvikkeita koskeva tekstiosuus on muuten tarkistettu Evirassa.Kemikaalikimara sivu 80
- Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat, Eviran julkaisuja 13/2009
- Nitraatit ja nitriitit syyniin
- Tappavan myrkyllinen - parhaimmillaan nuorena
- Paistinpannuprobleemi
- Tuttipullot syyniin
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti