Kemikaalikimara: Pissaa, meikkejä ja kloroformia

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Pissaa, meikkejä ja kloroformia

Hakiessani vuosia sitten lastani hoidosta, minulle ojennettiin muovipussi sanoen: "Tässä on vähän pyykkiä, kun pissalla käydessä meni vähän ohi." Vieressäni seisova toinen äiti lohdutti pientä poikaani "Älä sure, kaikilla miehillä menee ohi." Tähän luonnonlakiin perustuu uimahallien shortsikielto. Uimahallin altaaseen saa pulahtaa lyhyissä uimahousuissa, vaan ei shortseissa - paitsi Helsingissä, jossa uida saa shortsit jalassa, kunhan kyseessä ovat uimashortsit. Vaan mistä ne erottaa? Ja mistä tietää, onko shortseja käytetty muutenkin kuin vain uimiseen. Helsingin Sanomissa 8.11.2009 pohditaan shortsikieltoa ja  uimahallikäyttäytymistä yleensäkin artikkelissa:"Saako shortseissa uida vai ei?"
Water fun

Uimahallien ongelmaryhmiksi nimetään kaksi: shortseja käyttävät nuoret miehet sekä vesijumppaan tulevat meikatut naiset, jotka laittavat uimapuvun päälleen jo kotona. Altaaseen mennään iltameikki päällä ja kampaus valmiina. Koska lookkia ei saa pilata, naiset eivät suostu käymään suihkussa.
Pieniltä vauvoilta voi lirahtaa veteen pissaa, mutta artikkelin mukaan kastelematon tukka tuo veteen enemmän epäpuhtauksia kuin pienen lapsen virtsa. Vauvauinnissa on toki vaarana isompikin vahinko, mutta sellaisen sattuessa uinnit loppuvat siihen paikkaan ja vauva-allas tyhjennetään.
Shotsikiellosta väännetään Helsingin Sanomien keskustelupalstalla:
Ettei kyse olisi sittenkin tirkistelyn mahdollisuudesta siinä missä naisten uikkareista ei mitään erityistä voi tirkistellä, kun taas miesten uimahousuista näkee sisällön. Jos kyse on siis kireistä uikkareista, "speedoista".
Kuulemma koulua käyvillä nuorilla on tapana pukea jo kotona uikkarit (juuri ne lyhyet) jalkaan jo valmiiksi kotona niin ei tarvitse erikseen mukana raahata kun on uintipäivä. Siinä ne vasta hyvissä mehuissa onkin...
Kuka hemmetti käyttäisi suurikokoisia shortseja alushousuinaan? Kesäperustelun ymmärrän, en noita muita...
Eikös kaikilla pitäisi olla valinnanvapaus siitä missä ui? Siis, Suomi on vapaa maa! Omasta mielestä Speedo tyyliset uimahousut ovat ERITTÄIN nolot ja epämukavat. Mielestäni Farkku- ja Maastokuviohousuista leikatut uimapuvut ovat pikenmminkin legendaa kuin totta. Ja täytyy olla aika älykääpiö jos pelkää että UIMA-ALTAASEEN tarttuisi bakteereja, kun sinne tippuu laastareita, aivastellaan, syljeskellään vesiä ulos suusta, ja pienenimmät saatta esim. kusta housuun.
Pääsimme perimmäisten asioiden äärelle eli ulkonäköön. Miehet eivät kehtaa uida tavallisissa uimahousuissa eivätkä naiset ilman meikkiä.
Uima-altaan vettä likaavat ihmiset. Ihmisestä lähtee hikeä, rasvaa, ihosolukkoa, meikkiä, hiuksia, hiuslakkaa, hajusteita, virtsaa ja ulostetta - sitä enemmän, mitä vähemmän ihmiset peseytyvät ennen altaaseen menoa tai jos altaaseen mennään likapyykissä. Jotta vesi pysyy uimakelpoisena, on vettä desinfioitava. Jos desinfiointiin käytetään klooria, veteen syntyy muun muassa kloroformia, joka haihtuu vedestä hengitettäväksi. Sitä myös imeytyy uidessa suoraan ihon lävitse verenkiertoon. Klooriyhdisteet myös haihtuvat hengitysilmaan saunassa, jos lauteille mennään uima-asussa, mikä on syynä löylyhuoneiden uima-asukieltoon. Mitä enemmän veteen irtoaa iihmisisä mönjää, sitä enemmän joudutaan käyttämään desinfioivia aineita. Vesien kloorauksen haittoja uimahalleista työskentelevien terveydelle on tutkittu Kuopion yliopistossa. Desinfiointiin voidaan käyttää hypökloriitin sijaan otsonia, josta ei tule veteen sivutuotteita.

Uimahallien ohjeet ovat kovin yksinkertaiset:
  • Peseydy ennen altaaseen ja saunaan menoa
  • Käytä puhdasta uima-asua
  • Saunaan ilman uima-asua
En ymmärrä, mikä tässä asiassa on niin vaikeaa. 

Lue myös
Sata kehua
KEHU 69. Luonnonvedet ovat lämpimiä kovin lyhyen aikaa. Hienoa, että uimaan pääsee myös talvella.
Kuva: http://www.flickr.com/photos/23826464@N04/ / CC BY-ND 2.0

3 kommenttia :

Meri, Helsinki kirjoitti...

Sinua lukee niin mielellään :-D Kiitos.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos ylimuuli!
Miten hauska nimimerkki.

Anonyymi kirjoitti...

En pese meikkejä jos menen uimalaan, mutta en myöskään kastele naamaa (ehkä tästä johtuu, että valvoja vähän töllötteli kerran... en edes tajunnut)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails