Kemikaalikimara: Nikkelisolkia somisteeksi

perjantai 23. lokakuuta 2009

Nikkelisolkia somisteeksi

Nikkeliallergia on kutisevine näppylöineen harmilloinen vaiva, joka kannattaa ehkäistä ennakolta. Nikkeliä on monissa arkisissa esineissä, kuten vetoketjuissa, napeissa, neppareissa, niiteissä, hakasissa, vaatteiden soljissa ja reikien reunuksissa, kellon rannekkeissa, silmälasien kehyksissä, kynien metalliosissa, kolikoissa, joissakin keittiötyökaluissa, ompeluvälineissä, saksissa ja ovien vetimissä.

Nikkeliallergiasta ei pääse eroon, jos sen on kerran saanut. Nikkeliallergiat ovat parin vuosikymmenen aikana moninkertaistuneet. Erityisesti lävistämällä laitettujen metallisten rihkamakorujen käyttö on lisännyt allergiaa. Kannattaakin käyttää vain muovikoruja tai aitoja hopea-, titaani tai platinakoruja. Valkokulta sisältää nikkeliä tai palladiumia, jolle nikkeliallergiset voivat myös reagoida. Kulta-allergiakaan ei ole vieras ilmiö. Nikkelin toteamiseksi on olemassa testiainetta (dimetyyliglyoksiimi, DMG), joka paljastaa, mikäli esineestä irtoaa nikkeliä yli sallitun - jos paljastaa. Monet esineet on päällystetty lakalla, mikä vääristää tulosta. Nikkeliä alkaa irrota, kun lakka on kulunut pois. Testi ei myöskään paljasta aivan pieniä nikkelimääriä, jotka kuitenkin voivat olla allergiselle liian suuria.
Nikkeli on allergiaa aiheuttava metalli, jonka pitoisuudelle on annettu raja-arvot. EU:n nikkelidirektiivin mukaan tuotteet, jotka ovat suorassa kontaktissa iholla raja-arvo nikkelin irtoamiselle on 0,5 μg/cm2/viikossa - vaan kun direktiiiviä ei noudateta! Suomessa tutkittiin vuosina 1998-2003 lävistyskorujen nikkelipitoisuuksia. Lähes puolessa tuotteista oli liian suuria nikkelipitoisuuksia. Tanskalaiset ovat tutkineet tänä vuonna rihkamakorujen nikkelipitoisuuksia varsin synkin tuloksin. Aikuisille tarkoituissa hiussoljissa 19 %, korvakoruissa 15 % ja kaulakoruissa 13 % tuotteista päästi liikaa nikkeliä. Lapsille tarkoitetuista hiussoljista peräti 80 % sisälsi liian suuria määriä nikkeliä. Mitä tahansa krääsää ei kannata iholla pitää.
Lue myös
Sata kehua

KEHU 62. Kehut taitaville korusepille, joita Suomesta löytyy paljon.

Kuva: http://www.flickr.com/photos/jonezes/ / CC BY-SA 2.0

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails