Kemikaalikimara: Kipinöitä ja lieskoja

perjantai 25. syyskuuta 2009

Kipinöitä ja lieskoja

Tällä viikolla olen pohtinut niin paljon kemikaaleja sekä niihin liittyviä riskejä, velvoitteita sekä rekisteröinnin kiemuroita, että ei ole enää riittänyt paukkuja tänne. Miten osuva ilmaisu, sillä pohdinnassa olivat myös tulipalot ja räjähdykset...
Näin loppuviikosta sopii aiheeksi pienet uutiset. Helsingin Sanomissa kerrottiin 24.5.2009 harvinaisesta tapahtumasta, pienen pienestä tulipalosta  -  och samma på svenska.
Käsidesi sytytti sairaanhoitajan käden tuleen Ruotsissa
Käsien desinfiointialkoholi sytytti tällä viikolla sairaanhoitajan käden tuleen Ruotsin Norrbottenissa Kiirunan kunnassa.
Palon epäillään syttyneen staattisen sähkön vuoksi. Hoitaja oli käsien desinfioimisen jälkeen silittänyt koiraa ja hoitanut potilasta, jolla oli keinokuituiset housut. Kun hän sitten tarttui metallikärryyn, hänen vasen kätensä alkoi palaa sinisellä liekillä.
Hoitaja sai tukahdutettua tulen farkkuliivin avulla ja selvisi tulipalosta lievillä palovammoilla.
Käsien desinfiointiaineen valmistaja tai ainetta myyvä apteekkiketju eivät ole koskaan kuulleet vastaavanlaisista tulipaloista.
En ole kyllä minäkään kuullut, että käsien desinfiointiaine syttyisi, mutta onhan tuo täysin mahdollista. Desinfiointiaineissa on etanolia noin 70 %. Kun ainetta hieroo käsiin, etanoli haihtuu ilmaan ja voi muodostua  syttyvä seos. Syttymiseen riittää yksi ainoa staattisen sähkön aiheuttama kipinä, ei siis tarvita varsinaista liekkiä. Koiran silitys ja keinokuituiset vaatteet saivat aikaan sähköisen varauksen. Rits! Varaus purkautui, kun hoitaja koski metalliin. Jos hoitajalla olisi ollut jalassaan antistaattiset kengät, kipinää tuskin olisi yntynyt. Yleensä hoitajilla ja sairaalahenkilökunnalla on antistaattiset kengät, sillä staattinen sähkö voi häiritä myös herkkiä elektronisia laitteita.
Harvinaislaatuinen tapaus. Mutta kuvaa hyvin, miten helposti palavasta aineesta on kyse.


Desinfiointiaineiden käyttö on sitten ihan toinen juttu. Hoitolaitoksissa niitä tarvitaan ja silloin kun käsiä ei voi muuten pestä. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos ohjeistaa sikaflunssan takia seuraavasti:
Miten influenssatartunnan voi estää?
Tartuntavaaraa voi vähentää yksinkertaisilla toimilla: Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla kun yskit tai aivastat. Heitä käytetty nenäliina roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Pese kädet vedellä ja saippualla tai käytä alkoholipitoisia käsien desinfiointiaineita, erityisesti yskittyäsi tai aivastettuasi. Vältä koskemasta silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
Pätee kyllä ihan tavalliseenkin flunssaan ja nuhaan...

Lue myös:
Sata kehua:
KEHU 53. Kehut niille, jotka osaavat tehdä vakavasti otettavaa hommaa pilke silmäkulmassa. Ilo tehdä töitä.

2 kommenttia :

Sirpale kirjoitti...

Tuosta varmaan voisi tehdä johtopäätöksen, että tupakan sytyttäminen ei liene fiksuin temppu heti käsidesin jälkeen? Ei sillä, en polta itse enkä ole näinollen koskaan tullut miettineeksi asiaa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Tulenkäsittely ei tosiaan ole kovin suositeltavaa ihan heti käsidesin jälkeen. Joskin aine haihtuu tosi nopeasti. Mutta onhan siinä tietty jonkilainen riski, jos iho on vielä geelistä kostea.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails