Kemikaalikimara: Rusketusta monella tavalla

keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Rusketusta monella tavalla

Solarium lisää ihosyöpäriskiä
Kukapa ei olisi kuullut auringon UV-säteilyn haitoista? Itseään ei kannata kärtsätä - ei edes solariumissa. WHO:n alainen järjestö IARC on nimittäin osoittanut, että solarium lisää ihosyöpäriskiä. Näyttö on siis pitävä, kun aiemmin solarium luokiteltiin todennäköiseksi riskin lisääjäksi. Vaarallisen ihosyövän riski kasvaa jopa 75 prosenttia, jos solariumin käyttö aloitetaan alle 30-vuotiaana. Jo aiemmin on suositeltu, että alle 18-vuotiaiden ei tulisi altistaa solariumien ultraviolettisäteilylle muussa kuin lääkärin määräämässä toimenpiteessä. Kuinkahan hyvin tämä ohje on toteutunut?

Solariumlaitteiden säteily on UVA-painotteisempaa kuin auringonsäteily. UVA tunkeutuu ihoon syvemmälle kuin polttava UVB-säteily. Solariumin säteily ei aiheuta ihon paksuuntumista samaan tapaan kuin auringossa oleminen, jolloin ruskettumisen suoja jää pienemmäksi. Iho myös muistaa aikaisemmat säteilyannokset - lähteestä riippumatta.
Tämä on taas niitä asioita, joissa ihminen kuvitteli olevansa fiksumpi kuin onkaan. Me naureskelemme nykyisin 50-luvun alppiaurinkolamppumainoksille, joissa pikkulapsetkin istuvat hohtavan lampun edessä suojalasit päässä. Vähän ajan päästä me ihmettelemme 90-luvun vimmaa maata lamppurivistöjen välissä - mitä mainostettiin vieläpä terveellisenä! Solariumissa suositeltiin käytäväksi ennen etelänmatkoja, jotta iho ei pala ja ihosyöpäriski kasva. Metsään meni.

1solar

Entä itseruskettavat?
Keinorusketuksen voi hankkia muutenkin kuin solariumin avulla, kuten itseruskettavilla voiteilla tai suihkurusketuksena. Kummassakin ruskettavana aineena on dihydroksiasetoni DHA, joka on myrkytön ja väritön sokeri. Jotkut tuotteet sisältävät myös toista sokeria erytroloosia. Itseruskettavilla tuotteilla on erityinen ominaishaju, jonka kyllä tunnistaa, jos on joskus tuotteita käyttänyt. DHA reagoi ihon uloimman kerroksen kuolleen solukon kanssa, jolloin tuloksena on ruskettuneen näköinen iho. DHA on turvallinen aine jopa syötynä, mutta vaikka se muuttaa ihon väriä, se ei anna suojaa UV-säteilyltä. Keinorusketus ei pysy kauaa, sillä ihon uusiutuessa kuollutta ruskettunutta solukkoa karisee pois. DHA:ta voidaan valmistaa sokerijuurikkaasta tai -ruo'osta tai synteettisesti glyserolista. Luonnonkosmetiikassa lienee vain edellä mainittu sallittua, vaikka lopputuote olisikin sama.

Sata kehua
KEHU 17. Lounaalla syömäni tomaattivuohenjuustokeitto Hima & Salissa oli kerrassaan mainiota. Kiitokset kokille!
Kuva: alfaltendorf, Flickr, Creative commons-lisenssi

2 kommenttia :

Peppiina kirjoitti...

Olen mietiskellyt itseruskettavien tuotteiden koostumusta ja sitä, kuinka terveellisiä ne ovat, mutta tämä tieto oli jotenkin helpottava. Punapäänä en haaveilekaan oikeasta rusketuksesta, joten purkista on hyvä joskus miedontaa valkolaismaista olemusta. :)
Kiitos tiedosta!

Kemikaalikimara kirjoitti...

DHA lisätään voidepohjaan. Jos voidepohjassa on esimerkiksi säilöntäainetta tai hajustetta, jolle on herkistynyt, ei tuotetta voi pitää haitattomana, mutta se ei ole DHA:n vika. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails