Kemikaalikimara: Ekopesuaineet testissä

perjantai 10. heinäkuuta 2009

Ekopesuaineet testissä

Pyykinpesu on ikuista ja yhtä kestävää on keskustelu pyykinpesuaineista. Helsingin Sanomatkin tarttui aiheeseen ja käsitteli aihetta lähes sivullisen verran 8.7.2009 numerossa. Alkuosassa "Millä paita puhtaaksi?" käsitellään fosfaatteja ja zeoliitteja. Fosfaateista olen kirjoittanut jo aiemmin ja zeoliittipostaus on tulossa, joten tehdäänpä yhteenveto HS:n tekemästä ekopesuainetestistä.

Pesupähkinät ja ekopallot

Pesupähkinät ovat Intian vuoristoalueilla kasvavan saippuamarjakasvin luumarjoja, joiden kuorista irtoaa saponiinia, pesevää ainetta. Kuoria voidaan käyttää pyykinpesussa sellaisenaan tai kuorista keitettynä liuoksena.

Ekopallot sisältävät kalsium- ja natriumkarbonaattia sekä natriummetasilikaattia jotka tekevät pesuliuoksesta emäksisen sekä pinta-aktiivisia aineita. Ekopalloista irtoaa pesussa kemikaaleja vähemmän kuin käytettäessä tavallista pesuainetta. Aineet ovat hajoavia.

Tahranpoistoon voi käyttää esimerkiksi sappisaippuaa. Vaalealle pyykille voi pesuun lisätä pyykinvalkaisijaa, perkarbonaattia, joka hajoaa pesussa soodaksi ja hapeksi. Happi vaalentaa tahroja ja estää tekstiiliä harmaantumasta.

Tuotteita myyvät useat kaupat ja toimittajat. Löytyy helposti googlaamalla.

Tahratesti


HS:n testissä valkoisia puuvillapaitoja sotkettiin mustikalla, rasvaisella tomaattipastakastikkeella, sinapilla, meikkivoiteella ja violetilla luomivärillä. Paidat pestiin ekopalloilla, pesupähkinöillä ja Bio Luvilla 60 asteessa samalla pesuohjelmalla ja -koneella.

Bio Luvil pärjäsi parhaiten, tahrat irtosivat lukuunottamatta pastakastiketta. Eskopesuaineilla pestäessä paitoihin jäi jokaisesta tahrasta ainakin pieni läiskä. Testin lopputulos oli täysin odotettu. Miten pesupähkinöiden saponiini pystyisi yksin samaan kuin Bio Luvilin seos, joka sisältää lukuisia ainesosia tensideineen, vedenpehmentäjineen, entsyymeineen, kirkasteineen, valkaisevine aineineen?

HS:n artikkelin mukaan pesutulosta olisi parantanut se, että tahrat olisi käsitelty tahranpoistoaineella ennen pesua. Ekopallopakkauksessa oli sellainen mukana. Pesupähkinäpakkauksessa öljy- ja rasvatahroja suositeltiin esipesemään sappisaippualla. Miksi näin ei tehty? Olisihan testin voinut aivan hyvin toistaa. Juttu oli otsikoitu "Ekopesuaineet eivät irrottaneet tahroja". Olipas uutinen, sillä esimerkiksi pesupähkinöistä sanotaan Ekolon sivuilla aivan suoraan näin: "Pesupähkinät pesevät tehokkaasti normaalilikaisen pyykin, mutta ne eivät valkaise pyykkiä tai poista vaikeita tahroja." Vastaavanlaisesti kerrotaan ekopalloista. HS siis todisti sen, mitä tuotteista kerrotaan muutenkin.

Muita kokemuksia ekopesuaineista

Kaverini kommentoi HS:n testiä seuraavasti: "Periaatteessa ihan hyvä juttu, mutta hieman harhaanjohtava, sillä harvemmin aikuisella vaatteet ovat noin likaisia. Meillä ainakin pesupähkinöillä tai niistä tehdyllä (ostetulla) liuoksella saa puhdasta, mutta tahrat ei lähde eikä tietenkään mikään valkaistu. Tuntuma on kuitenkin hyvä."

Testasin pari vuotta sitten pesupähkinöitä. Vaativaan pyykkiin, kuten vaaleisiin kauluspaitoihin, pesuteho on riittämätön ja niissä pesupulverin valkaiseva komponentti on tarpeen. En tosin testannut pesupähkinöitä perkarbonaatin kera. Samoin lasten tosi likaisiin vaatteisiin ei vät vähempitehoiset aineet riitä. Pesupähkinät sopivat kuienkin mainiosti pyykille, joka ei ole kovin likaista. Ekopalloja en ole testannut. Jos sinulla on kokemuksia niistä tai muista ekopesuaineista niin kerro kommenteissa. Sappisaippua on osoittautunut mainioksi tahranpoistajaksi. Siitä olenkin kirjoittanut jo aiemmin.

Pesupähkinät ovat ekokauppojen tuotteita. Ne ovat vaihtoehto teollisille pesuaineille, mutta vain rajallisessa määrin. Vuoristosta käsin kerättävillä pesupähkinöillä ei voida korvata suurten joukkojen pesuaineita, mutta ne ovat kuitenkin yksi vaihtoehto muiden joukossa. Pesupähkinät sopivat hajusteettomina hyvin herkkäihoisten pyykille.

Lue myös:
Sata kehua

KEHU 9. Onnistuneita hetkiä kaikille Hesa Cupin pelaajille, jotka taistelevat kuninkuuslajissa sitkeästi säästä ja kurasta huolimatta. Hikipyykkiä pesee ihan mielellään.

19 kommenttia :

*P* kirjoitti...

Meillä käytetään pähkinöitä normipyykkiin, valkoisille, lakanoille/pyyhkeille ja tosi likaisille sitten jotain nestemäistä sensitive - pesuainetta.

Oman kokemukseni mukaan sappisaippuasta ei ole sen enempää iloa kuin muustakaan palasaippuasta.

Mutta käytännössähän suurin osa aikuisten vaatteista on puhtaita, kerran päällä olleita pyykkikoriin mennessään, ja niihin pähkinät käy ihan hyvin.

*P* kirjoitti...

Vaatteet siis kaipaa oikeastaan vain raikastusta, ei pesua.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta HS:n artikkeli oli siinä mielessä hyvä, että se toi esille sen seikan, että teollisiakin pesuaineita tarvitaan. En nimittäin oikein ymmärrä kestovaippayhdistyksen politrukkeja, jotka mainostavat että pähkinöillä saa jopa kestovaipatkin puhtaiksi...

Ja luulen, että kemikaalikuormaa vähentäisi eniten se, että itsekukin mittaisi pesuaineen pyykätessään.

Maria V. kirjoitti...

Meillä on pesupallot, ja eivät ne pesuaineen veroisia ole. Minusta huonoin juttu niissä on, ettei konetta saa lastata liian täyteen, muttei toisaalta käyttää puolikkaan koneellisen ohjelmaakaan, joten vettä kuluu ehkä enemmän.

Pesupähkinöistä luin jostain, että kun niiden kysyntä on kasvanut täällä, niiden hinta on noussut, ja sikäläisillä (mistä ne pähkinät nyt olivatkaan, Intiasta?) ei ole enää varaa niihin vaan ovat siirtyneet pesuaineisiin. Siellä tietysti vedenpuhdistus on hiukan eritasoa kuin täällä, ja pesuaineetkin saattavat olla epäekologisempia (en tiedä). Joten minusta on parempi käyttää eko-pesuainetta täällä tehokkaan vedenpuhdistuksen maassa ja jättää ne pähkinät sinne missä ne enemmän auttavat ympäristöä.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Olet *p* oikeassa. Monesti vaatteet tarvitsevat lähinnä raikastusta ellei oteta lukuun lasten vaatteita, jotka ovat välillä tosi likaisia. Niihin tarvitaan tehokkaampia pesuaineita.

Siivousfriikki: Pesupähkinät eivät tepsi kaikkeen, eikä niitä riitä kaikille - ei sitten millään.
Maria V esittikin aiheellisen kysymyksen hintatasosta ja kysynnästä. Asiat eivät ole läheskään aina yksiselitteisiä.

Ana kirjoitti...

Mulla on täällä jonkin verran tekstiä samoista
http://kantapoyta.wordpress.com/2009/06/13/balls-and-nuts/

Anonyymi kirjoitti...

Olemme testanneet pesupalloja ja pyykistä (joka ei ole yltiölikaista) on tullut puhdasta.

Johki kirjoitti...

Niin, pesupähkinäthän eivät poista kestovaipoista esim. tahroja, mutta saippuaahan niissä on joten en tiedä miksi ne eivät puhdistaisi ellei nyt ihan vajavaisella kädellä niitä annostele? Kyselee näin pesuaineista tietämätön. Lisäksihän kestovaipoissa pitää käyttää mahdollisimman vähäsaippuaisia ja valkaisuaineettomia (jne.) pesuaineita hiukan riippuen vaippatyypistä - pesevätköhän nekään sitten niin puhtaaksi? Useimmathan näistä ovat melko luonnonmukaisia, esim. Ole Hyvä -pesuaineet.

No, itse en ole pesupähkinöitä käyttänyt koska niitä ei täältä saa, mutta zeoliititonta ja fosfaatitonta yms. pesuainetta kyllä. Tahroja jää joskus, mutta eihän se pyykkiä likaiseksi tee. Sappisaippua ei vaan meillä tunnu auttavan kaikkiin tahroihin.

Ja eikö se riittävä lämpötila yhdessä pesupähkinöiden kanssa riitä, enemmänkin näkisin ongelmana sen, että jos pesee vaippapyykin 40 asteessa kuten joidenkin vaippojen pesuohjeissa neuvotaan. Jos niitä vallan pesee 40 asteessa, niin eihän se bakteereja poista.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Mukava kuulla kokemuksia erilaisista pesuaineista. Täytyy varmaan testata pesupalloja. Sitä en ole vielä tehnyt.
Olen kehunut sappisaippuaa, sillä se tepsii hyvin rasvaiseen likaan, öljyyn ym. On myös tahroja, joita ei saa oikein millään pois.
Johki on oikeassa. 40 astetta ei riitä bakteerien tappamiseen, 60 astetta pitää olla.

Anonyymi kirjoitti...

Olen pessyt parin vuoden ajan pyykit itsetekemällä pesuaineella (saippuaa, pesusoodaa, vettä), huuhteluaineeksi käytän etikkaa. Tahrat käsittelen sappisaippualla. Edullista, luontoasäästävää ja ihanan raikasta :-)
Johanna

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hieno juttu, Johanna. Kerrotko vähän tarkemmin, millainen pesuaineresepti sinulla on. Millaista saippuaa? Miten paljon mitäkin?

Anonyymi kirjoitti...

En löytänyt 'oikeaa' reseptiä tähän hätään, mutta nappasin sen aikoinaan frugalliving.about.com :sta. Idea on yksinkertainen: Raasta palasaippua (olen käyttänyt Le Chat -saippuaa ja parilla viime kerralla vihreää Sunlight-saippuaa). Liota se muutamaan litraan vettä. Kuumenna. Lisää pesusooda (muistaakseni määrä oli 1 cup eli n. 2,5 dl) Älä anna kiehua. Varmista että kaikki rakeet liukenevat. Lisää vettä 7-12 litraa. Anna jäähtyä.
Itse teen 9 litran kattilassa (suurin astiani. Jäähtynyt pesuaine on limainen klöntti, jota vatkaan voimakkaasti saadakseni sen juoksevampaan muotoon.
Käytän sitä 0,5-1 dl/koneellinen (n. 4kg) likaisuudesta riippuen ja huuhteluaineena käytän etikkaa, joka poistaa saippuan vaatteista, kirkastaa värit ja saa aikaan ihanan 'tuoksuttoman' raikkaan tuoksun, joka pysyy (Voimakas etikanhaju haihtuu pian pyykin kuivuessa).
Minulta kiitos ei kaupassa myytäville pyykinpesuaineille! :-)

Johanna

Kemikaalikimara kirjoitti...

Sinulla on sitten keittelyjen jälkeen iso kanisterillinen pesuainetta - tai monta pientä pullollista.
Kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta, että täytynee kokeilla, vaikkapa pienemmällä erällä.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ekoihmiselle voisi tietysti viedä tuliaisena purkillisen "limaista klönttiä." :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen antanutkin :-)
Olen pitänyt kannellisissa astioissa, ei mene mielestäni miksikään vaikka onkin kieltämättä iso satsi. Olen tehnyt edellisen erän tammikuussa, vielä on n. 1,5 litraa jäljellä (2-4 hengen talous) Ja voihan sillä tietysti pestä mitä tahansa muutakin vesipesun kestävää...

Johanna

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on jo vanha posti, mutta mielestäni tätä kannattaa nostella.
Meillä on pesty soodalla ja pesupähkinöillä pyykkiä jo vuosia. 95% liasta on kuin onkin lähtenyt. Koko pyykin määrästä 80% on kestovaippoja ja ruokatahraisia lastenvaatteita! Pesutehostajana on joskus tuon soodan ohella ihan kaupan OxyVanishia n.1-2tl tai sitten pyykkipulveria, joissa on entsyymit mukana ja sitäkin vain n.1rkl täydessä koneessa. Etikkaa en huuhteluun enää käytä, kun totesin sen aivan turhaksi. Pointti tässä on se, että sitä pyykkiä ei ennen pesua venytä viikko kaupalla, vaan lähi päivien aikana pestään kertynyt pyykki. Näin ne tahrat irtoavat heti tuoreeltaan. Ihan tavallinen ja helppo konsti on liotus, siihen ei tarvitse välttämättä mitään pesuainettakaan. Mm. mustikkatahraiset harsot ja vaatteet on hyvä kastella heti tahrojen tultua ja hyviä niistä tulee jopa pesupähkinöillä. ;) Tuo natriumperkarbonaatti on pesutehostajana todella hyvää, se on myös käsittääkseni tuon oksivanishin pääraaka-aine.
En tiedä paljonko pesutulos on sitten kiinni ihan veden laadusta ja pesukoneesta itsestään, tämä meidän malli ei nyt mikään vesipihi ole, mutta jos vertaan sitä noihin tällä hetkellä markkinoilla oleviin ilmoitetun pesuveden käytön mukaan, niin ihan saman luokan kone se on eli n.50l/pesu.

Ei pidä pitää jotain ekologista vaihtoehtoa huonona, jos sitä ei osaa oikein käyttää... Pyykkääminen on taitolaji ja sen oppii jos haluaa.
T. Hän, joka saa kälyltään aina harmaiksi ja tahraisiksi jääneitä lastenvaatteita, joista parin kikan jälkeen tulee kuin uusia. :D

Anonyymi kirjoitti...

Meilläkin pestiin vaippa-aikana lapsen kestovaipat aina pesupähkinöillä, sillä pesuaineiden jäljiltä peppu usein punotti. Kakat tietenkin huuhdottiin käytön jälkeen pois hyvin vedellä, tahroihin laitettiin yleensä sappisaippuaa ja pesukoneeseen (aina 60 astetta, 3-6 kk välein yksi 90-asteinen pesu) pähkinöitä ja huuhteluaineeksi etikkaa vaippoja pehmentämään. Kuivatettiin vaipat narulla ja vanhempien vaippojen kohdalla möyhennettiin vähän käsin pehmeämmiksi. Näin vältyttiin lapsen kuormittamiselta kemikaaleilla, kalliilta pesuaineostoilta sekä pyykin harmaantumiselta. Välillä siis heitettiin mukaan myös Ecoverin "valkaisujauhetta". (Minullakin on kokemusta lainatuista ja harmaantuneista vauvanvaatteista!)

Vaippa-aika on jo ohi, mutta sappisaippua on yhä käytössä muiden vaatteiden osalta. Pyykinpesuaineena olemme käyttäneet nyt pesujauhetta, mutta pyykki on kieltämättä koppuraisempaa nyt. Huuhteluainetta emme yleensä käytä, mutta pyyhkeille lorautamme etikkaa. Pitäisi varmaan siirtyä takaisin pesupähkinöihin, sillä niiden pesutulos oli tosiaan hyvä ja pyykki pehmeämpää. Harmi ettei pähkinöitä myydä lähikaupassa.

Anonyymi kirjoitti...

Todella mielenkiintoista ja asiantuntevaa luettavaa! Pyykinpesu on tosiaan taitolaji ja sen oppii, jos niin haluaa. Aion siirtyä perheemme pyykinpesussa pesupähkinöihin, kun 16 v. pojalla on paha allergia silmien ympärysihossa. Pesen ensin koneen sitruunahapolla. Kun lapset olivat pieniä ja mustikkatahroja tuli, niin huomasin kerran saattumalta, että mustikkatahrat lähtevät parhaiten, kun kaataa niihin altaan päällä hitaasti kiehuvaa vettä. En ole vielä onnistunut pilaamaan yhtäkään vaatetta kiehuvalla vedellä :) kyllä ne sen kestävät, vaikka oikea pesulämpötila olisi alhainen.

Hellevi

Anonyymi kirjoitti...

Ekopeseminen on ihan hyvä juttu, mutta kannattaa muistaa se tosiasia, että esim. pesupähkinöiden teho ei riitä puhdistamaan pesukonetta vaan koneen osat tukkeutuvat liasta helpommin kuin käytettäessä ns. tavallista pesuainetta. Eli muistakaa huolehtia koneen säännöllisestä puhdistamisesta pesemällä se tyhjänä, mahdollisimman kuumalla ohjelmalla ja mieluusti sitruunahappoa pesuaineena käyttäen. Tukkeutunut kone ei pese pyyllejä puhtaaksi ja tukkeumat voivat pahimmillaan hajottaa koneen/lyhentää sen elinkaarta. Silloin ollaankin ekologisen pyykinpesun kanssa ojan sijasta allikossa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails