Kemikaalikimara: Villakoirat syövät palonestoaineita

lauantai 2. toukokuuta 2009

Villakoirat syövät palonestoaineita

Nurkissa pyörivät villakoirat harmittavat. Paitsi että ne ovat esteettinen haitta ja takertuvat sukkiin, ne toimivat haitallisten aineiden varastona. Haitallisilla tarkoitataan tässä yhteydessä perimää vahingoittavia, elimistöön ja ympäristöön kertyviä sekä syöpää ja erilaisia kehityshäiriöitä aiheuttavia tai mahdollisesti aiheuttavia aineita. Aineet ovat ikäviä, mutta pölyyn irtoavat määrät pieniä ja elimistöön joutuvat määrät vielä pienempiä. Ongelmalliseksi asian tekee se, että aineet eivät hajoa ja kertyvät eliöstöön ja ravintoketjuun. Ei tarkkaan tiedetä, millaisia vaikutuksia näillä aineilla on.
Ensisijaisti haitalliset aineet on saatava pois tuotteista. Pahimpia aineita onkin jo kielletty tai niiden käyttöä rajoitettu. Tuotekehitys menee tässäkin asiassa eteenpäin ja esimerkiksi tekstiileihin on olemassa haitattomampia vaihtoehtoja.


Näitä kotinurkissa pyöriviä ikäviä aineita ovat esimerkiksi bromatut palonestoaineet. Olen kirjoittanut aiheesta jo aiemmin olennaiset asiat, joten siteeraan omaa tekstiäni:

"Palonestoaineet lisäävät paloturvallisuutta, mutta kasvattavat kemikaalialtistusta tavalla, jonka vaikutset tunnetaan toistaiseksi huonosti. Monet aineet ovat sekä ympäristön että terveyden kannalta haitallisia.

Bromattuja palonestoaineita on kaikkiaan kymmeniä ja lisäksi niillä on satoja, ellei tuhansia isomeerejä, joiden ominaisuudet ja myrkyllisyys ovat hyvinkin erilaisia. Yhteistä aineille on se, että ne sisältävät bromia. Pahimmista syntipukeista on jo päästy kielloilla ja rajoituksilla.

Bromatut palonestoaineet ovat levinneet kaikkialle: vesistöihin, eliöihin, ihmisten rasvakudokseen. Pitoisuudet ovat olleet kasvussa viimeisinä vuosikymmeninä. Ainetta kulkeutuu kehoon pääasiassa kalasta, mutta myös hengityksen ja ihon kautta voi altistua näille aineille. Tietokoneiden piirilevyistä irtoaa palonestoaineita, jotka laitteiden tuulettimet levittävät ilmaan. Paljon tietokoneiden kanssa työskentelevillä on suuria palonestoainepitoisuuksia veressä. Tekstiileistä irtoaa aina pölyä ja siten myös palonestoaineita, jos kangas on palonkestäväksi käsitelty. Palonestoaineet joutuvat ympäristöön hienojakoisena pölynä tai haihtumalla ja sitoutumalla esimerkiksi huonepölyyn. Nurkissa pyörivät villakoirat eivät välttämättä ole kovin kilttejä.

Tehokkaimmin bromattujen palonestoaineiden esiintymisen vähentäminen ympäristössä ja ihmisessä onnistuu rajoittamalla näiden aineiden käyttöä tuotteissa. Kuluttajan keinot ovat kuitenkin vähissä. Vaikka palonestoaine ei olekaan ensisijainen valintaperuste laitteita, huonekaluja tai tekstiilejä hankittaessa, tuotteita vertailtaessa voi kysyä, millaisia palonestoaineita tuote sisältää. Vastauksen saaminen voi tosin olla kyseenalaista, mutta tiedustelut toivon mukaan pakottavat ottamaan selvää. Esimerkiksi tekstiilejä voidaan käsitellä bromattuja yhdisteitä huomattavasti haitattomammilla, saippuoita, suoloja ja diammoniumfosfaatteja sisältävillä palonestoaineilla. Tuuletuksella ja siisteydellä voi vähentää palonestoaineiden määrää huoneilmassa ja lattialla. Laitteita ei myöskään kannata pitää turhaan päällä. Lämpö ja tuulettimet edesauttavat aineiden haihtumista ja siirtymistä huoneilmaan."

Lähde: Kemikaalikimara sivu 23.

Kuva: cursedthing, Flickr, Lisensoitu Creative Commons lisenssillä

8 kommenttia :

kte kirjoitti...

"Nurkissa pyörivät villakoirat harmittavat. Paitsi että ne ovat esteettinen haitta ja takertuvat sukkiin, ne toimivat haitallisten aineiden varastona. Haitallisilla tarkoitataan tässä yhteydessä perimää vahingoittavia, elimistöön ja ympäristöön kertyviä sekä syöpää ja erilaisia kehityshäiriöitä aiheuttavia aineita."

Apua! Siis jos en siivoa, niin saanko syövän? Aiheuttaako se lapsilleni kehityshäiriöitä? ..voisitko hieman avata tätä tekstiä lisää? Kirjaasi minulla ei (vielä) ole, sieltä varmaankin löytyisi vastauksia..

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos palautteesta. Täytyypä tosiaan avata tuota tekstiä ja täydentää varsinaista juttuakin, jotta ei tule väärinkäsityksiä. Olen tosiaan kirjassa kertonut asiasta enemmän.
Palonestoaineita on esimerkiksi sähkölaitteissa, joista niitä voi vapautua huoneilmaan ja ne kertyvät pölyyn. Määrät ovat pieniä ja elimistöön joutuvat määrät vielä pienempiä. Tarkkaa tietoa siitä, millaisia terveysvaikutuksia aineet saattavat aiheuttaa, ei ole. Nämä ovat niitä asioita, joihin tarvitaan lisätietoa. Pahimpia aineita on kielletty, sillä ne ovat hyvin pysyviä ja rikastuvat ravintoketjussa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Täydensin tekstiä. Kyse ei siis ole mistään äkillisestä asiasta vaan pienistä määristä.
Mutta onhan tämä sellainen osoitus, että ihmiskunta keksii kaikenlaista nerokasta, kuten tietokoneet ym. Vasta myöhemmin keksitään, että osa aineista onkin jollain tavalla kyseenalaisia. Ei ole ensimmäinen kerta, kun näin käy...

Meillä kyllä saisi imuri hurista vähän useammin, varsinkin kun talossa on kotieläin. Pölyä tahtoo pyöriä nurkissa.

kte kirjoitti...

Ok, kiitti! Vaikka määrät ovat pieniä (paitsi meidän villakoirat isoja), niin pistipä tämäkin miettimään. Samoin on viime aikoina mietityttänyt läppäristä ja "normaalista" tietokoneesta lähtevä säteily sekä aikuisiin että pieniin lapsiin - ja sikiöön. Netistä löytyy niin ristiriitaista tietoa tästäkin aiheesta!

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä olet "Antiblaze 81" palonestoaineesta, joka on kemiallisesti kloorattu fosfori-yhdiste (
Tris(2-kloori-1-metyylietyyli) fosfaatti ) Cas N.o 13674-84-5? Tiedustelin mitä ainetta käyttävät rouhevaahtomuoviin, jota ajattelin käyttää huoneen seinillä akustiikan parantamiseen.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Pahoittelut, että vastaus on viivästynyt. Löysin oheisen yhteenvedon aineesta. Kiitos täsmällsisestä aineen nimestä ja CAS:ista. Se helpottaa etsimistä huomattavasti.

http://www.inchem.org/documents/sids/sids/13674845.pdf

Tämän mukaan ei vaikuta pahalta.
Ks. kohdat 3, 4 ja 5. Viimeisessä on yhteenveto suosituksista.

Anonyymi kirjoitti...

Taloja eristetään nykyään eko-villalla tms. rouhe sisältää jotain palosuoja-aineita.Mahtavatko nämä tulla välikatolta huoneilmaan? ja aiheuttaa mitä?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Meni sen verran rakennustekniikan ja kemian välimaastoon, että piti kilauttaa kaverille.
Ekovillassa käytetään booriyhdisteitä. Boori ei mineraalina haihdu, eikä sieltä rakenteesta karkaa. Toinen juttu on sitten moisen irtotavaran eli rouheen käsittely. Silloin pitää olla suojaimet ym. ja mieluusti vielä ammattilaiset tekemässä hommaa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails