Lasi, PET ja Tetra Pak
Saksassa vast'ikään julkaistun tutkimuksen mukaan PET-pulloissa myytävät vedet sisältävät hormonaalisesti vaikuttavia aineita. PET on muovi, polyetyleenitereftalaatti, jota käytetään yleisesti juomapullojen materiaalina. Tutkimuksessa verrattiin lasi- ja muovipulloissa sekä pahvisessa Tetra Pak- pakkauksessa, joiden sisäpuoli on muovipinnoitettu, myytävien kivennäisvesien ksenoestrogeenien määrää. (Ksenoestrogeeni tarkoittaa estrogeeniä matkivia ainetta.) Aiemmin on tiedetty, että polykarbonaatimuovista (PC) voi irrota bisfenoli A-nimistä hormonaaliseti vaikuttavaa ainetta. PET-pulloja on tässä suhteessa pidetty harmittomina. Bisfenoli A:sta ja PC-muovista on kirjoitettu paljon. Maaliskuun alussa uutisoitiin Yhdysvalloissa kuuden tuttipullovalmistajan päättäneen lopettaa bisfenoli A:ta sisältävien tuttipullojen valmistuksen.
Milloin tosi vähän on merkityksetön, milloin ei?
Muovin kanssa kosketuksissa olevissa vesissä oli suurempi hormonaalinen vaikutus kuin lasipulloissa myydyissä. Määrä vaihteli välillä 2-40 ng/L EEQ (Estradiol ekvivalenttiyksikkö). En osaa sanoa, onko kyseinen määrä paljon vai vähän. Tutkimuksen johtopäätöksissäkään oteta kantaa siihen, aiheuttaako kyseinen määrä ihmiselle riskiä vai ei. Ruoassa, kuten esimerkiksi soijassa, on hormonaalisesti vaikuttavia aineita. Voihan olla, että PET-pullojen tapauksessa määrä on niin minimaalinen, että sillä ei käytännössä ole merkitystä. Selvitys kuitenkin osoittaa, että pakkauksista irtoaa tuotteisiin aineita. Siis joitain aineita, mutta mitä? Siihenkään ei tämä tutkimusartikkeli anna vastausta. Noin pieniä pitoisuuksia ja määriä on vaikea tutkia.
PET-pullojen käyttö lisääntyy
Tutkimus on hyvin ajankohtainen, nyt kun esimerkiksi viinejä ja olutta on alettu myydä muovipulloissa. Voisi helposti kuvitella, että etanoli ja esimerkiksi rasvat edesauttaisivat joidenkin aineiden migraatiota. Migraatio tarkoittaa tässä yhteydessä aineen siirtymistä pakkauksesta tuotteeseen. Pullotettujen vesien sekä virvoitusjuomien käyttö on kasvussa. Monet öljyt sekä rasvaiset elintarvikkeet myydään muovisissa pakkauksissa. PET-muovi on hyväksytty elintarvikekäyttöön ja sitä pidetään inerttinä. Mitä siitä irtoavat aineet ovat? Mistä ne ovat peräisin? Vaikka hormonalisten aineiden määrät tuotteissa ovat mitättömän pieniä, mitä tapahtuu pitkän ajan kuluessa?
Mikä hajusti Sisu-viinan?
Minua askarruttaa, miten rouhitun pullomateriaalin käytössä varmistetaan se, että joukkoon ei joudu sinne kuulumatonta materiaalia. Mistä oli peräisin tämän Sisu-viinan hajuhaitta, epäpuhtauksista raaka-aineissa? Millainen tuotantovirhe oli kyseessä?
Sisuviinan pilaantumisyy selvisi
5 kommenttia :
mielenkiintoisia juttuja nämä pakkausmateriaaleista tuotteisiin irtoavat aineet! mitenkähän on tuon tetra pak:in "turvallisuuden" laita?
säilykkeissä ainakin näyttäisi olevan siirtymää metallipurkeista tetroihin, esimerkiksi tomaattimurskaa ja papuja saa pahvipakkauksina
Niko: Täytyypä tutkailla, millainen rakenne tetroisssa on.
Mitenkähän turvallisia on nuo huonekalupehmusteiden materiaalit, jotka tehdään 85% kierrätysmateriaaleista (PET-muovia käyttäen)?
minä saan yliherkkyys oireita (nikkeliä?)metallipulloon pakatusta camelina öljystä vaikka lasipulloon pakatusta samasta öljystä en saa.joten mielestäni öljyyn voi liueta metallia purkista. onko määrällä ei allergisille merkitystä, en tiedä. samoin hedelmäsäilykepurkeissa liemessä mielestäni ihan selvästi maistuu metalli
Anonyymi kakkoselle..
Niistä sohvan täytteistä voi liueta kemikaaleja juomaveteen, jos on tapana suodattaa vesiä sohvan läpi valuttaen. Älä syö sohvan täytteitä.
Lähetä kommentti