Kemikaalikimara: Lapsuudessani oli puhtaampaa ja terveellisempää - vai oliko?

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Lapsuudessani oli puhtaampaa ja terveellisempää - vai oliko?

Linkkasin Facebookissa Project Maman Katja Lahden tekstin "Einesmutsit kunniaan!"
"Olisikohan tästä einespelottelusta jopa syntynyt ihan uusi ilmiö: lapsiperheiden väkisinkokkaaminen? Vanhemmat hikoilevat keittiössä luonnollisten raaka-aineiden parissa lasten parhaaseen liittyvien uskomusten takia. Jos vanhemmat eivät tee kaikkea alusta loppuun itse, he priorisoivat ajankäyttönsä väärin. Lapset ansaitsevat parasta, ja sitä eivät Saarioisten äidit voi tarjota. Olisi jo aika lopettaa kaikkien einesten parjaaminen. Perheen päivällisen loihtiminen eineksistä ei vielä oikeuta minkäänlaiseen paheksuntaan."
Ei oikeuta, eineksissä on kelpo vaihtoehtoja. Eniten lisäaineita on karkeissa, limuissa, pitkän hyllyiän leivonnaisissa ja muissa niin sanotuissa herkuissa - mutta nehän eivät olekaan ruokaa. Jos aspartaamia ja atsovärejä tulee syötyä runsaasti, on ruokavalio muutenkin metsässä. Lisäaineet on tällöin sivuseikka. Aihe herätti keskustelua ruoan vaarallisuudesta. Eräässä kommentissa todettiin, että olen ikäpolvea, joka saanut elää puhtaammassa ja terveellisemmässä ympäristössä - myös ravinnon suhteen. Jäin pohtimaan väitettä, lapsuuttani ja nuoruuttani. Onkohan se kuitenkaan ihan noin? 

Puhdas ja terveellinen ympäristö?

Olen kotoisin Valkeakoskelta, tehdaspaikkakunnalta ja muistan hyvin Vanajaveden happikadon aiheuttamat kalakuolemat 1970-luvulla. Löysin UPM:n Tervasaaren Ympäriristönsuojelun kehitys 2008 -raportista oheisen kuvan, joka kertoo tilanteen hyvin. Muistan myös sen, että torilta ostettiin kalaa myyjältä, joka kalasti tehtaan yläpuolisesta vesistöstä. Kalaa syötiin, myös petokaloja, kuten haukea. Silloin ei ollut olemassakaan mitään kalansyöntisuosituksia, joissa olisi rajoitettu petokalojen syöntiä elohopean, dioksiinien ja PCB:n takia. Dioksiini- ja PCB-pitoisuudet kaloissa ovat vuosikymmenten aikana laskeneet, mutta tilalle on tullut uusia haitallisia aineita, kuten palonestoaineita ja fluorattuja PFC-yhdisteitä.