Kemikaalikimara: Vihreää voimaa odottaville

keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Vihreää voimaa odottavilleTiedustelin jokin aika sitten Kemikaalikimaran Facebook-sivulla, kiinnostavatko reseptit. Vastauksia oli niin puolesta kuin vastaan, joten päätin tehdä kompromissin. Reseptejä vain, jos ne liittyvät olennaisesti blogin aihepiiriin. Ruokablogeja kun on riittämiin ja tässä kemikaalien maailmassakin riittää kahlattavaa ihan riittämiin. Koska tämän kevään teemana ovat lapsiperheet, lapset, vauvat sekä raskaus, nostan esiin teemoja, joita on käsitelty Kemikaalikimara lapsiperheille -kirjassa. Yhtenä asiana ovat raskausajan lisäravinteet ja vitamiinien tarve.

Foolihappo

Folaatti on yksi B-ryhmän vitamiineista, jota tarvitaan solujen lisääntymiseen ja uusiutumiseen. Foolihapon puute lisää merkittävästi sikiön hermoston vaikeita kehityshäiriöitä eli hermostoputken sulkeutumishäiriötä ja suulakihalkioita. Kriittisin aika on heti hedelmöittymistä seuraavat neljä viikkoa, joten foolihapon saannin riittävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota jo raskautta suunniteltaessa. Duodecim- lehden pääkirjoituksessa vuonna 2010 kehotettiin kaikkia raskautta
suunnittelevia naisia käyttämään foolihappolisää 400 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Pyysin Varpu Tavia laatimaan kirjaan pari "foolihapposmoothieta", joissa on käytetty kasvikunnan tuotteita, joissa on erityisen paljon  odottavan äidin tarvitsemia ravinteita. Tässä toinen - vihreää voimaa. Eipä kyllä tulisi itselle mieleen laittaa smoothieen fenkolia ja vihreää paprikaa, mutta sinnehän ne uppoaa mainiosti. Tuli niin kauniskin. Keltaiseen smoothien resepin saatte, kunhan saan kuvattua.

VIHREÄÄ VOIMAA

( 2 isoa annosta)
kaksi kourallista tummanvihreää salaattia
1 vihreä paprika
1 pieni banaani
1 omena
½ avokado
½ fenkoli
muutama saksanpähkinä
1-2 tl hunajaa
1 tl oluthiivajauhetta
1 ½ dl vettä/maitoa/ vuohenmaitoa/maustamatonta jogurttia tms.

Pese kasvikset ja hedelmät huolellisesti. Käytä mahdollisimman paljon luomutuotteita. Helppo nyrkkisääntö on: vihreitten kanssa keltaisia ja punaisten kanssa keltaisia ja oransseja. Näin smoothieista tulee kauniita ja hyvänmakuisia.
Sekoita ainekset tehosekoittimessa pehmeäksi pirtelöksi. Smoothie säilyy jääkaapissa muutaman tunnin, joten voit aamulla tehdä isomman annoksen, ja nauttia juomaa pari kolme kertaa päivän mittaan aterian täydennyksenä ja iltapalana.
Lähde: Varpu Tavi

Jos haluaa lisää kirpakkaa makua smoothieen, voi lisätä tuoretta inkivääriä. Inkivääriravintolisiä ei raskaana oleville suositella. Mausteena voi kyllä hyvin käyttää. Lisää inkivääristä täällä.

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails