Kemikaalikimara: Myrkkyhyökkäys

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Myrkkyhyökkäys

Sunnuntain Keskisuomalaisessa on tärkeää asiaa kemikaaleista. Haastattelu on tehty aivan pian painosta ilmestyvän Kemikaalikimara lapsiperheille -kirjan pohjalta. Tällaisten kemikaaliartikkeleiden yhtenä haasteena on se, miten tiivistää suuri määrä asiaa rajalliseen määrään merkkejä. Jos kirjassa on sivuja lähes 300, artikkelissa voi vain raapaista pintaa. Siitä huolimatta Johanna Jurkka on onnistunut tosi hyvin.

"Haitalliset kemikaalit voivat kulkeutua elimistöön hengitysteitse sisäilmasta, suun kautta tai koskettelemalla. Varmimmin lapsi altistuu kemikaalihyökkäykselle tunkiessaan suuhunsa muovilelun, jossa on ftalaatteja.
Teini puolestaan kasvattaa elimistönsä kemikaalikuormaa värjäämällä tukkansa tai käyttämällä meikkejä, joiden säilöntäaineina on parabeenejä. Ftalaattien tavoin niitä pidetään hormonihäiritsijöinä.
Tarkalleen ei tiedetä, miten herkästi aikuisen ihmisen iho läpäisee kemikaaleja. Mutta se tiedetään, että vauvan ja pikkulapsen ohuen ihon läpi kemikaaleja voi imeytyä elimistöön. Niitä voi erittyä vaatteista, lakanoista ja leluista."
Ftalaatit, obesogeenit, karsinogeenit, raskasmetallit ja muut aineet on poimittu mukaan havainnollisin esimerkein.
"Obesogeenejä voi olla muoviesineissä, tölkeissä ja ruokapakkauksissa ja palonestoaineissa, joita käytetään kodintekniikassa. Ne saattavat lisätä kehon rasvamäärää."
"Perfluorattuja aineita (PFC) käytetään ulkoiluvaatteissa, pinnoitetuissa astioissa, puhdistusaineissa, nahkatuotteissa ja huonekalutekstiileissä. Fluoriyhdisteet voivat tanskalaistutkimusten mukaan heikentää hedelmällisyyttä. "
Juttuun on poimittu 14 käytännön keinoa kemikaalikuorman keventämiseksi. Kirjassa niitä on paljon enemmän. En ole laskenut. Käydäänhän siinä läpi koko koti pihalta alken, keittiön ja lastenhuoneen kautta, vaate- ja ruokakaappeihin kurkistaen. Mitä löytyy leluista, mitä huonekaluista ja miten altistusta voi pienentää. Teini-ikäisillä on taas omat kemikaaliriskinsä, kun mieleen juolahtavat esimerkiksi lävistykset, tatuoinnit ja hiustenvärjäys.

Vanhempia huolestuttaa se, miten he voisivat suojata lapsiaan kemikaalihyökkäykseltä. Nyt siihen on saatavilla kirja, jossa käydään läpi koko lapsuus sikiöajalta täysi-ikäiseksi. Olen tehnyt kirjaa tiivisti pitkälti toista vuotta, päivätöiden ohessa. Urakka ei ollut helppo, mutta Keskisuomalaisen jutun jälkeen tuli olo, että kannatti laittaa yksiin kansiin vauvoja, leikki-ikäsiä ja teinejä koskeva kemikaalitieto. Laitan jossain vaiheessa teille maistiaisia tekstistä. Yllä olevat lainaukset ovat toimittajan tekemää yhteenvetoa. Otsikoinnit puolestaan ovat ihan jonkun muun käsialaa -  provokatiivisia, mutta ehkä myös herätteleviä.

Artikkelista löytyy lyhennelmät täältä:

5 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Täytyykin ostaa heti kirja. Mutta olisi akuuttiongelma, uskaltaako kondensoidusta maidosta tölkissä keitettyä toffeeta syödä. Jokseenkin tuntuu siltä, että jotain kökköä tölkistä irtoaa. Kiitos vastauksestasi.
T. Jonna

Anonyymi kirjoitti...

Leikkasin jutun talteen, oli Savon sanomissakin... Tykkäsin <3! Vaikea aihe, mutta selkeästi ja tarkasti toteutettu, sain uuttakin tietoa, vaikka jotakin luulin jo tietäväni...;) Kirjan aion hankkia ihan vaik oppaaksi. Hyvä Arja, että tuot näitä juttuja yleiseen tietoisuuteen. Kiitos.
Terv. Suvi

Anonyymi kirjoitti...

Siis ANJA, anteeksi :)
(t. Suvi)

Rhia kirjoitti...

Olet sinä vaan aikamoinen emäntä! Uskomattoman työn olet taas tehnyt tuon kirjan suhteen. :D

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitokset kommenteista!

Rhia, kyllä se urakka paikoitellen tuntuikin, että hommia on tehty. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails