Kemikaalikimara: tammikuuta 2013

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Juntupiimästä teiniksi

Tänään sattui silmiin kaksi tärkeää artikkelia. Toinen käsittelee suomalaisten miesten sperman heikkenemistä, toinen teinejä.

Juntupiimä

Suomalaisten miesten siittöiden määrä on romahtanut ja mikä huolestuttavinta, nuorilla miehillä.

"Topparin ryhmä on tutkinut kaikkiaan kolme 19-vuotiaiden miesten ryhmää muutaman vuoden välein. Mitä nuoremmasta ikäryhmästä on kyse, sitä huonompaa siemenneste on. Kun tuorein, vuonna 1987 syntyneiden miesten ryhmä truuttasi elämän eliksiiriään purkkiin, siitä löytyi enää 48 miljoonaa siittiötä millilitraa kohden."
Kun siittiöiden määrä putoaa alle 15 miljoonaan millilitraa kohden hedelmöitys käy vaikeaksi. Siittiöiden määrän voivat vaikuttaa ylipaino, alkoholi tai vaikkapa läppärin käyttö. Kiveksiä ei saa hautoa, niiden pitää olla vähän viileämmät kuin muu kroppa.
"Annetaan Jorma Topparin selittää. Hän kutsuu miehen kiveksiä "tehtaaksi".
"Tehdas rakennetaan varhain, niin sanotun miehisen ohjelmointi-ikkunan aikana. Siittiöiden määrä riippuu Sertolin solujen lukumäärästä. Ne pystyvät jakautumaan vain sikiövaiheessa, vauvan kolmen neljän ensimmäisen elinkuukauden aikana sekä 10–12-vuotiaana juuri ennen murrosikää." Silloin tehtaan pitäisi siis olla kunnossa. Jos se ei ole, miehen siittiöntuotanto ei siitä enää myöhemmin kohene. 
Ratkaisevaa on, millaisten ympäristötekijöiden kanssa äiti on tekemisissä raskauden aikana. Tämä vaikeuttaa tutkimusta. Jos nuorella miehellä on vähän siittiöitä, pitäisi selvittää, mitä hänen äidilleen on tapahtunut 20–30 vuotta sitten."
Niillä, joiden äiti oli tupakoinut raskauden aikana, siittiötiheys oli neljänneksen alempi kuin muilla. Muita tekijöitä ovat pelloilla ja puutarhoissa käytettävät torjunta-aineet ja homemyrkyt, muovituotteista irtoavat ftalaatit, perfluoratut aineet ja bromatut palonestoaineet. Tiede-lehdessä kerrotaan tutkimuksesta, jossa todettiin muovinpehmentäjinä käytetyille bisfenoli-A:lle ja dehp- tai dbp-ftalaateille altistuneiden koe-eläinten jälkeläisillä lisääntymishäiriöitä ja liikalihavuutta jopa kolmannessa polvessa.
Yksittäistenkin aineiden vaikutuksia sperman laatuun on vaikea tutkia - saati sitten aineiden mahdollisista yhteisvaikutuksista.  Taas yksi haaste lisää ihmiskunnalle ratkaistavaksi.
Nuoruusikä

Toinen tärkeä artikkeli on jo vuodelta 2010. Siinä lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kertoo teineistä ja miten heidän uhmaan, toilailuihin ja kokeiluihin pitää suhtautua. Sinkkonen kertoo dopamiinista, välittäjäaineesta, joka antaa mielihyvän tunteen ja aiheuttaa riippuvuutta.

Nuorissa aivoissa haitallinen riippuvuussuhde syntyy huomattavasti helpommin kuin aikuisen aivoissa. Dopamiiniriippuvuutta voi aiheuttaa alkoholi, huumeet mutta yhtä lailla esimerkiksi tietokonepeli tai porno. Mitä nuorempana aloittaa alkoholinkäytön, sen helpommin alkoholi kirjautuu aivoihin asiaankuuluvaksi ratkaisumalliksi. Ja silloin ryypiskelystä onkin paljon vaikeampi päästä eroon, kuin jos sen olisi aloittanut myöhemmin.
Sinkkonen perää vanhemmilta keskusteluyhteyttä nuoreen, kiinnostusta sekä rajojen asettamista. Kaikkien teini-ikäisten vanhempien kannattaa lukea Sinkkosen ajatuksia.

Kemikaalikimara lapsiperheille

Miksi kaksi niin erilaista juttua samassa kirjoituksessa? Kumpikin liittyy olennaisesti projektiini, jota olen puuhannut jo varsin pitkän aikaa. Syy, miksi täällä blogissa on ollut hiukan hiljaista. Keväällä ilmestyy "Kemikaalikimara lapsiperheille". Siinä käydään läpi asioita alkaen sieltä juntupiimästä eli siittiövaiheesta aikuiseksi asti, käsitellen raskausaikaa, vauvaikää, lapsia ja teinejä. Tiivis paketti tärkeistä kemikaaliasioista. Pysy kuulolla.  

lauantai 19. tammikuuta 2013

Käytätkö dödöä ihan turhaan?

Muutama vuosi sitten keskustelin parin media-alan ihmisen kanssa kemikaaleista. Keskustelu rönsyili sinne tänne. Kun juttu kääntyi kosmetiikkaan, toinen totesi: "Mutta täytyyhän kaikkien ainakin deodoranttia käyttää!" Vastakysymykseni oli: "Miten niin?" Tunnustin perään, että en käytä dödöä, en ole teinivuosien jälkeen moista edes omistanut. Nuorena ostin dödön, jota silloin tällöin sipaisin kainaloihin, kun muistin. Aika pian tajusin, ettei minun kannata opetella moista tapaa, jos en sitä edes tarvitse.
(Kuvitus suoraan -70-luvulta.)

Roll-on deodorant, etc.: Discover a Lovelier You (Woman Alive, 1972)

Helsingin Sanomien artikkelissa 18.1.2013  kerrotaan brittitutkimuksesta, jonka mukaan osa ihmisistä käyttää deodoranttia aivan turhaan. Heidän hikensä ei haise.
"Maapallon ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään sen mukaan, haisevatko heidän kainalonsa hielle vai eivät tai onko heidän korvavaikkunsa märkää vai kuivaa.
ABCC11-geenin yhden muunnoksen kantajilla kainalot haisevat hielle ja korvavaikku on märkää ja keltaista. Toisen muunnoksen kantajilla kainaloihin ei muodostu hienhajua, koska heidän hiessään ei ole bakteerien tarvitsemia kemikaaleja, ja heidän korvavaikkunsa on kuivaa, harmahtavaa ja murenevaa. Kuivavaikkuinen ja hajuton muunnos on yleinen aasialaisella väestöllä, mutta eurooppalaisista kantajia on vain kaksi prosenttia."
Laajassa tutkimukssa selvitetään kemikalisoitumista. Hajuttomien ihmisten deodorantin käyttö on yksi esimerkki tarpeettomasta altistumisesta kemikaaleille. Olen mielenkiinnosta kysellyt tutuilta, käyttävätkö he dödöä. Moni käyttää, mutta kaltaisiani on muitakin. Eräs miespuolinen ex-työkaverini ei ole myöskään koskaan käyttänyt dödöä, enkä ikinä ole havainnut hänen haisseen hieltä. Deodorantin käyttö on normi, josta poikkeamista pidetään outona - eikö tuo ihminen välitä hygieniasta ja lähellään olevista ihmisistä? Kyllä välitämme, peseydymme ja huolehdimme itsestämme. Mutta välitämme myös itsestämme, emme käytä turhia tuotteita. Olen geenien arvonnassa saanut kuivan korvavaikun. Joskus käy tuuri. Olen kyllä hiukan skeptinen siinäkin, että kaikki märkävaikkuiset tarvitsisivat dödöä, mutta senhän ratkaisee vaikunkantaja itse. Sosiokulttuurisista normeista ei kannata välittää.
Pieni korvavaikkugalluppi, täsmääkö tutkimuksen tulos sinuun? 

Jos Hesarin artikkelin luku ei onnistu, sama löytyy englanniksi täältä:
Lue myös

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails