Kemikaalikimara: Tykinlaukauksia ja meri-ilmaa

maanantai 9. heinäkuuta 2012

Tykinlaukauksia ja meri-ilmaa

Teimme siipan kanssa kesäkuussa viikonloppureissun Norjaan, Arendalin pikkukaupunkiin. Arendal sijaitse noin 260 kilometriä kaakkoon Oslosta. Meillä ei ollut mitään erityistä suunnitelmaa ohjelmaksi, mutta kaupunki yllätti. Viikonloppuun osui paikallinen keskiaikainen juhla  Kjæmpestaden. "Kostymeparade, tablåer, markedsboder, vertshus og underholdning for hele familien. Vi gleder oss til årets folkefest."
 Havahduimme tapahtumaan, kun jysähteli - ulkona ammuttiin tykillä rannalta kohti "hyökkäävää" laivaa.  Asiaan kuuluivat tietysti paraati, pukeutuminen ja tori käsityöläisineen. Torilta löytyi myös lammaserotiikkaa ja kukkahattutäti. 


Merenrantakaupunkina paikka on todella viehättävä. Keskikaupungista kulkee yhteysaluksia niemille, joihin toki pääsee myös autolla, mutta joutuu kiertämään kaukaa. Yhteysaluksella - tai omalla veneellä - pääsee kätevämmin kaupunkiin. Kävimme yhteysaluksilla Hisøssä sekä Merdøn saarella, jossa aikanaan oli pysyvää asutusta. Nykyisin se on kesänviettopaikka. Kuvassa oleva mäen takana piilotteleva talo ei ole kesäpaikka, vaan mantereelta. Koska rannat ovat jyrkät, merinäköalallisia taloja on paljon.


Puoliso totesi eräällä aterialla, että käypä ravintolan vessassa. Unohdin asian, mutta mies muistutti ennen lähtöä. Kiipesin yläkertaan ja kyllä kannatti, vai mitä? Kuvattu tila on yhteinen miehille ja naisille, vasemmalla on kaksi käytävää, jonka varella koppeja. Ehkä tyylikkäin vessa ikinä, jossa olen käynyt. Huomaa näkymä merenlahdelle - siis samalle kuin ylimmässä kuvassa.


Täältä lisää Arendal-tietoa
Olen lomalla, mutta en jouten, vaikka täällä blogissa on ollut hiljaisempaa. Vogelin sivustolta voi lukea kirjoitukseni muoveista ja ruoasta. Muutenkin näppis on nakuttanut, mutta siihen palaan myöhemmin. 

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hei Anja! Mitä voisit sanoa koko pienen lapsuutensa Great Lash ripsiväriä käyttäneelle kemikaalihysteerikolle tästä:

http://hello2helene.blogspot.fi/2011/10/great-lash-mascara-ja-sen-sisalto.html?m=1

Pelästyin ihan toden teolla että ripsiväri sisältää jopa syöpään liittyviä ainesosia, muiden vaarallisuuksien lomaassa. Onko ko. ripsiväriä silti turvallista käyttää ja onko näitä ainesosia muissakin ripsiväreissä? Suuret kiitokset jo etukäteen!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei,
Kemikaalihysteerikoksi ei kannata heittäytyä.

En ole sen tarkemmin perehtynyt yksittäisten ripsivärien koostumuksiin, mutta ihan tavallista ripsaria minäkin käytän.
Blogikirjoitus perustuu kirjan "Hyvä paha lisäaine" -tietoihin. Hankin itsekin aikanaan ko. opuksen, mutta hankkiuduin siitä eroon, kun sen antama tieto on vähän niin ja näin.
Muutama esimerkki blogissa annetusta listasta:

"Methylparaben: metyyliparabeeni, säilöntäaine, myrkyllinen iholle "
Parabeenit ovat hyvin siedettyjä ja aiheuttaa harvoin yliherkkyyksiä. Ihon kannalta ne eivät siis ole myrkyllisiä. Parabeeneistä on tosin ollut muuta keskustelua.

"Quaternium-18 Hectorite: viskositeetinsäätäjä, hyytelöimisaine, Quaternary ammonium compounds voivat aiheuttaa myrkytysoireita niin hengitettynä, nieltynä kuin iholla, annostuksesta ja pitoisuudesta riippuen"
Miten ripsiväriä hengitetään, tai niellään haitallisia määriä? Ihoaltistuskin on hyvin vähäinen.

"Petroleum Distillates: raakaöljytisleet, vaahdonestoaine, liuotin, epäillään myrkylliseksi hengityselimille, verenkierrolle, maksalle ja hermostolle, mahdollisesti altistaa syövälle"
Tässä on jälleen vedetty mutkat suoriksi oikein kunnolla. Raakaöljyn jakeissa kun on valtava määrä erilaisia aineita. Osa niistä on todella haitallisia, mutta niitä ei käytetä kosmetiikassa. Neutraalit jakeet ovat neutraaleja ja puhdistettu.

Kosmetiikan kanssa kannattaa käyttää tervettä järkeä. Vahvat aineet (synteettiset hiusvärit, rakennekynnet, kasvanpoistoaineet ym.) pois tai vain harvoin käytettäviksi. Ihovoiteitakin maltilla, silloin kuin tarvitsee.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails