Kemikaalikimara: Meikittömänä töihin ympäristöystävällisen kosmetiikan puolesta

lauantai 4. kesäkuuta 2011

Meikittömänä töihin ympäristöystävällisen kosmetiikan puolesta

Minut on haastettu menemään maanantaina 6.6. töihin ympäristöystävällisen kosmetiikan puolesta. Kyseessä on Suomen Standardoimisliiton kampanja, jolla pyritään nostamaan kuluttajien tietoisuutta joutsenmerkityn kosmetiikan saatavuudesta sekä innostamaan kosmetiikkavalmistajia tarjoamaan joutsenmerkittyjä tuotteita.

Kampanjan päämedia on Facebook, jossa kampanjaa kuvataan näin:

Joutsenmerkki haastaa tulemaan meikittä töihin 6.6.2011

Kansainvälinen ympäristöpäivä jatkuu ympäristöystävällisen kauneuden päivällä: haastamme kaikki kosmetiikan käyttäjät tulemaan meikittöminä töihin maanantaina 6.6.2011.
Miksikö? Koska ympäristölle ystävällinen kosmetiikka on ystävällistä myös iholle.

Sääntelystä huolimatta nykyiset kosmetiikkatuotteet sisältävät lukuisia erilaisia kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle ja terveydelle. Esimerkiksi monien kasvovoiteiden sisältämiä säilöntäaineita epäillään hormonitoimintaa häiritseviksi.

Joutsenmerkityt kosmetiikkatuotteet ovat ympäristön kannalta parhaiden joukossa, ja siten turvallisia myös käyttäjilleen. Niiden sisältämät yhdisteet eivät esimerkiksi keräänny elimistöön tai ole haitallisia ympäristölle huuhtoutuessaan joko suoraan tai viemärin ja puhdistamon kautta luontoon.

Joutsenmerkittyjä kosmetiikkatuotteita on kuitenkin toistaiseksi valitettavan vähän: vain muutaman valmistajan valikoimissa. Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja tulisi olla jokaisen kosmetiikkamerkin tuotevalikoimassa. Osallistumalla vaikutat ympäristöystävällisen kosmetiikan saatavuuden lisääntymiseen: Joutsenmerkki vie tapahtuman sanoman eteenpäin kosmetiikkavalmistajille.

Uskallatko mennä meikittömänä töihin ympäristöystävällisen kauneuden puolesta?
Osallistu ja vaikuta ympäristöystävällisen kosmetiikan lisääntymiseen!

Kampanjan hengessä olen mukana, mutta en aio olla meikkaamatta. Olen maanantaina työmatkalla Tanskassa  Aamupäivällä on pienempi palaveri, iltapäivällä isompi, jossa minulla on puheenvuoro. Selityksiä, myönnän, selityksiä - mutta en esimerkiksi osallistunut earth hour-tapahtumaankaan. Kannan korteni kekoon työni, blogieni ja artikkeleideni kautta. Toisaalta erilaisten kampanjoiden tehtävänä on herätellä ihmisiä miettimään, joten ihan paikallaan sellaisia on järjestää.
 
Hiukan tässä SFS:n tekstissä särähti väite siitä, että ympäristön kannalta parhaat tuotteet ovat automaattisesti  turvallisia myös käyttäjälleen. Aine voi esimerkiksi olla herkistävä, vaikka olisi biohajoava ja haitaton vesieliölle. Pesuaineiden puolelta tuli mieleen eräs joutsenmerkitty puhdistusaine, joka ainakin minulla käytössä yskitti melkoisesti. Biohajoava tuote, mutta ärsytti hengitysteissä. Ympäristöystävällisyys ei siis ole synonyymi turvallisuuden kanssa.

Kamppis on silti ihan kannatettava. Mukaan vaan. Naksauttaisinko siis "Osallistun", "Ehkä" vai "Ei". Kieltävä vastaus on mielestäni kannanotto vastaan, myöntävä  fuulausta, koska meikkaan kuitenkin, ehkä taas epävarmuutta. Sekään ei sovi. Täytyy varmaan nukkua yön yli.

3 kommenttia :

Paula kirjoitti...

Ympäristöystävällisyys ei todellakaan ole synonyymi turvallisen kanssa.

Sellainen kommentti myös, että harva kemikaali on oikeasti ympäristöystävällistä, vaan lähinnä "vähiten haitallista". Esimerkiksi biohajoavat tuotteet kuluttavat hajotessaan usein vesistöstä happea, josta seuraa kaikenlaisia ongelmia vesistöihin...

Prinsessa Paskavarvas kirjoitti...

Täälläkin ollaan enemmän hengessä (osittain) kuin itse acsonissa mukana. Kun muutenkin käyttää sertifikoitua luonnonkosmetiikkaa niin lähinnä tuollaiset "haluan rimmeliini/lumeneeni joutsenmerkin"-tyyppiset hössötykset kuulostavat vain omatunnon pesulta :/ Ei sillä, kuten sanoit, tällaiset tempaukset ovat hyvästä ja on hienoa että ihmiset alkavat miettimään myös päivittäisen kosmetiikkansa sisältöä. Ennen kaikkea myös, että yritykset alkaisivat miettiä tuotteidensa sisältöä muutenkin kuin vain, että yhdellä 1% jotain männynkäpy-uutetta voidaan leimata tuote "vihreäksi". Pelkkä joutsenmerkki ei kuitenkaan poista kaikkia kemikaaleja ja uten sanoit, ympäristöystävällisyys ei ole synonyymi turvalliselle/ jokaiselle ihmiselle sopivalle tuotteelle.

Anonyymi kirjoitti...

Olen töissä aina meikittä. Tämä on minulle sekä ekologinen että rahakysymys. En myöskään pidä siitä tunteesta, jonka meikit jättävät kasvoille. Lisäksi kaikki ripsivärit aiheuttavat minulle silmien punoitusta ja kirvelyä (taitaa olla enemmän mekaanista ärsytystä kuin varsinaista allergiaa, sillä tuotteen vaihdolla ei ole ollut vaikutusta asiaan). En ole missään "edustustyössä", vaikka asiakaspalvelija tietyssä mielessä olenkin. Mielestäni meikittömyys ei vähennä uskottavuuttani työssäni, varsinkaan kun muuten kuitenkin olen huolitellun näköinen - siis puhdas, hajuton, hiukset laitettu vaikkakin ilman käsittelyaineita jne. Mielestäni voisi myös miettiä, minkä ihmeen takia joka päivä ylipäätään pitäisi meikata! On ihmisiä, jotka eivät voi mennä roskia viemään ilman ripsaria. Itse taas olen käynyt lähikaupassakin (tuossa kadun toisella puolella) suoraan saunasta tohvelit jalassa. Pitäkää friikkinä, jos haluatte. Itselleni meikit ovat tätä nykyä juhla- ja edustustilanteita varten ja arkena saan luvan kelvata suihkunraikkaana itsenäni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails