Joulun aikaan kuuluvat ehdottomasti kynttilät, tuikut, lyhdyt ja ulkopadat. Valoa pimeyteen. Suomalaiseen perinteeseen kuuluu myös kynttilöiden polttaminen ikkunalla itsenäisyyspäivänän iltana. Kynttilät ovat myös mukavia lahjoja ja tuliaisia. Niistä on iloa, eikä niistä jää nurkkiin ylimääräistä krääsää.
Tätä kirjoittaessa tulee hiukan muumimammaolo, mutta pakko mikä pakko. Koska Kemikaalikimaran yksi tehtävä on kertoa terveyteen vaikuttavista riskeistä, täytyy tässä yhteydessä käsitellä kynttilöistä aiheutuneita tulipaloja. Tulipalo kun on terveysriski jos mikä, sillä pahimmillaan lähtee henki.
Kaikki tietävät, että kynttilällä voi saada paljon tuhoa aikaan, mutta siitä huolimatta tänäkin vuonna on syttynyt jo lähes sata kynttilästä lähtöisin olevaa paloa - ja pahin sesonki on vasta tulossa. Älä päästä Mr Murphyä kotiisi, sillä hänen seurassaan ei ole ollenkaan mukavaa. Huomioithan siis seuraavat seikat ulkoroihujen ja kynttilöiden kanssa.
Mieti kynttilän sijoitus - ei palavien materiaalien lähelle
- Jos lyhdyn tai kynttilän alusta ei eristä riittävästi lämpöä, se voi kuumeta niin, että pöytälevy sulaa, hiiltyy tai syttyy palamaan.
- Ei kynttilöitä TV:n päälle.
- Korkea kynttilä voi kaatua ja sytyttää pöytäliinan tai pöytälevyn.
- Älä sijoita kynttilöitä lähelle verhoja. Huomioithan myös verhojen mahdolliset liikkeet (ilmavirta, irtoaminen sivupidikkeestä, lasten leikit, jne.)
- Kynttilöitä ei kannata polttaa herkästi syttyvän koristeasetelman keskellä.
- Monet koristemansetit syttyvät helposti.
- Tuikkukynttilöitä ei saa laittaa liian lähelle toisiaan, riskinä on allaspalo eli tilanne, jossa koko sula kynttilämassa roihahtaa palamaan ja liekit nousevat korkeiksi.
- Ulkoroihut tulee sijoittaa tukevasti maahan, riittävän kauas seinistä, pensaista tai muista syttyvistä materiaaleista.
- Ulkoroihua ei saa polttaa sisällä eikä edes parvekkeella.
- Tulia ei saa polttaa muovisten parvekekalusteiden päällä.
- Folioastioissa olevat ulkotulet lentelevät tuulessa helposti, kun ulkoroihun paino vähenee. (Foliokipoissa myytäviä ulkotulia ei itse asiassa kannata ostaa ollenkaan. )
- Tulitikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta.
- Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa.
- Älä koskaan jätä kynttilää palamaan valvomatta.
- Viimeinen sammuttaa aina kynttilät.
Uusin havaittu riski koskee led-tuikkuja. Led-tuikkukynttilä on muovinen paristolla toimiva pieni tuikkukynttilän näköinen koriste. Nappia painamalla led-tuikun sisälle syttyy valo. Etenkin vanhukset ja lapset ovat luulleet led-tuikkua oikeaksi tuikuiksi ja sytyttäneet muovisydämen tulitikulla. Alkuun liekki näyttää oikealta ennen kuin muovi alkaa nopeasti sulaa. Palaessaan esine savuttaa erittäin rankasti ja pahimmillaan led-tuikut ovat tuleen sytytettyinä jopa räjähtäneet, kun lampussa oleva paristo on ylikuumentunut.Varsin nurinkurista on se, että led-tuikkuja hankitaan paloturvallisuuden takia.
Meillä poltetaan tuikkukynttilöitä tukevissa lasiastioissa, muttei ikinä ikkunalla, jossa on verhot. Pitkiä kynttilöitä en mielelläni käytä. Ulos laitetaan lyhdyt, ei irtopatoja. Valoa pimeyteen.
Turvallista joulun aikaa!
- Led-kynttilä sekoittuu helposti oikeaan, Savon Sanomat, 26.11.2009
- Kynttilöiden ja lyhtyjen paloturvallisuus, Kuluttajavirasto
- Paloturvallisuus, Kodin turvaopas, 19.9.2008
Sata kehua
KEHU 83. Kehut kauniille ja turvallisille ulkolyhdyille.
Maapallo: Nasa, Apollo 17 -matka
Kuva: http://www.flickr.com/photos/41583258@N00/ / CC BY-SA 2.0
2 kommenttia :
Mistä hyvälaatuinen kynttilä on tehty? Muistanko väärin, mutta vuosi pari taaksepäin mediassa kerrottiin kynttilöistä, jotka olivat niin huonolaatuisia, että palokaasut olivat karsinogeenisiä?
Pikaisella etsimisellä löysin aiheesta tällaisen jutun:
Ongelmana pidetään pienhiukkasia.
"Kattavia seurantatutkimuksia on vain ulkoilman pienhiukkasista, joten arviot kynttilöiden tupruttamista terveyshaitoista perustuvat epäsuoriin päätelmiin. Jantunen ei näe mitään syytä olettaa, että ne olisivat sen terveellisempiä tai haitallisempia kuin esimerkiksi puun palaessa syntyvät hiukkaset.
– Hajusteet ja väriaineet tuovat oman lisänsä cocktailiin, eivätkä ainakaan paranna tilannetta. Ja vaikka moni niin luulee, mehiläisvahakynttilät eivät pala sen puhtaammin kuin tavanomaiset."
http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=1065&vl=2008
Lähetä kommentti