Kemikaalikimara: Linnan miehet ja naiset

sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Linnan miehet ja naiset

Itsenäisyyspäivänä katsotaan perinteisesti linnan juhlat ja näytetään televisiossa Tuntematon sotilas, filmatisointi Väinö Linnan teoksesta. Kaikki varmaan muistavat Hietasen, Lammion, Rokan, Koskelan, Kariluodon, Lehdon, ... kyllä, olen nähnyt elokuvan monta kertaa ja lukenut myös kirjan.  Työyhteisövalmentaja-kirjailija Tom Lundberg Lundberg liittää Linnan luomien sotilashahmojen arkkityypit Jungin persoonallisuusanalyysiin kirjassaan: Tuntematon sotilas ja johtamisen taito. Millaisia johtajatyyppjejä Tuntemattoman miehet ovat ja miten heidän kanssaan tulee parhaiten toimeen. Onpa kirjassa jopa testi, jolla voi selvittää ketä Tuntemattoman hahmoa johtamistyyliltään itse muistuttaa. Naisena ja armeijankäymättömänä testi on erityisen mielenkiintoinen. Olenko tiukkapipoinen Lammio (toivottavasti en), vaitelias ja tyyni Koskela (en taatusti), idealistinen Kariluoto (tuskin), juro ja hapan Lahtinen (aniharvoin), säälimätön Lehto (julma en ole), kurista piittaamaton Rokka (humoristinen tappajaksi en tunnustadu), pelokas Riitaoja (sekään ei sovi kuvaan).. Testi on kuitenkin tehty ja hämmentävä  tulos selvillä. Jonkin verran vaati sulattelua, mutta jotkut asiat täsmäävät.
Helsingin Sanomat muuten julkaisi vuonna 2004 Toini Havun alkuperäisen arvostelun Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta: "Purnaajan sota:" Kovin korkealle ei Havu kirjaa arvostanut. Mitä mieltä sinä olet?
050830

Hippophae rhamnoides / Tyrnimarja
Suomalaisuus

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli lokakuun lopussa 5 347 377. Suuremmassa mittakaavassa Suomi on vain erittäin harvaan asuttu kaupunki. Yksinomaan Lontoossa asuu pari miljoonaa henkilöä enemmän kuin koko Suomessa. Kylä mikä kylä - siis Suomi. Meitä on niin vähän. Tämä ei ole väheksyntää, vaan muistuttamista siitä, että kyläläisten tulee pitää yhtä ja vetää kotiin päin. Me osaamme monta asiaa tosi hyvin. Esimerkkinä tästä on Helsingin nimeäminen vuoden 2012 muotoilukaupungiksi.
Minulle kotimaisuus on yksi valintaperuste hankinnoissani, mutta ei kuitenkaan itse tarkoitus. Kotimaista huonoa en suostu ostamaan. En ymmärrä, miksi esimerkiksi italiankielestä  tuotteen nimessä maksetaan moninkertaisia summia oman kylän tuotteisiin verrattuna, jos kummassakin laatu on hyvä. Viittaan tässä aikaisempaan kirjoitukseeni luksuslaukuista. Vielä vähemmän ymmärrän sitä, että ulkomaisesta kangaslaukusta maksetaan enemmän kuin kotimaisesta nahkalaukusta. Sama pätee moneen muuhunkin asiaan. Lukekaapa vaikka tämä nauruhermoja kutkuttava vuodatus kotimaisen ruoan puolesta.

Itsenäisyyspäivänä on tapana sytyttää kaksi kynttilää ikkunalle. Meillä kynttilät korvataan ulkolyhdyillä ja tuikkukynttilöillä. Muistkaa paloturvallisuus.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Lue myös
Sata kehua
KEHU 83. Suomi, hieno maa!

Maapallo: Nasa, Apollo 17 -matka
Kuva tyrnistä: http://www.flickr.com/photos/jackal/ / CC BY 2.0

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails