Kemikaalikimara: Autovalmistajat kehityksen tiellä

torstai 5. marraskuuta 2009

Autovalmistajat kehityksen tiellä

Amerikkalaiset löivät laimin autojensa kehittämisen, mistä maksavat nyt kallista hintaa. Pienempikulutuksiset eurooppalaiset, japanilaiset, taiwanilaiset, kiinalaiset autot päihittävät mennen tullen amerikkaiset bensarosvot ja ahdinko oli valmis. Uusi Ford Mercury on ulkonäöltään lähes samanlainen kuin parikymmentä vuotta sitten. Turvallisuuteen liittyviä parannuksia on tehty, mutta esimerkiksi kojelauta mittaristoineen ja jalopuujäljitelmineen on kuin suoraan 1980-luvulta - tai kauempaa.
Autoteollisuus seisoi kädet tanassa kehityksen tiellä keskittyen vastustamaan tiukempia  päästörajoituksia ja rajoituksia bensankulutukselle. Siinä missä muut kehittävät pienempiä ja vähemmän kuluttavia menopelejä, amerikkalaiset  jatkoivat lotjakkeiden tuoantoja ja suunnittelivat vielä isompia autoja, muun muassa Hummerin, jättikokoisen citymaasturin, jonka General Motors lopulta myi ahdingossaan kiinalaisille. Edes barbihummeri ei auttanut.Amerikkalainen autoteollisuus pihisee hädin tuskin hengissä. Chrysler ajatui Fiatille ja lopettaa nyt automerkkejään. Itse asiassa monet muutkin autovalmistajat karsivat mallistoistaan vanhanaikaisia tai taloustilanteen takia mahdottomaksi käyneitä automalleja. Kuten Taloussanomat uutisoi: Katso, mitkä automallit kaasuttavat historian hämärään.

Talouden taantuma ja uudet omistajat pakottavat amerikkalaisetkin autovalmistajat väkisin kehityksen tielle - jo oli aikakin. Entäpä amerikkalaiset kodinkoneet, pyykinpesukoneet, hellat, jääkaapit? Mahtavatko eurooppalaiset energialuokat ja vedenkulutusnormit riittää laisinkaan. Paljon on vielä tehtävää, niin siellä kuin meilläkin.
Tässä pieni nostalgianäyte Trabantista, itäsaksalaisesta automerkistä, jota ei voitane syyttää liiasta pröystäilystä. Mutta eipä auto tainnut pärjätä päästömittauksissakaan.Lue myös
Sata kehua
KEHU 67. Pakkohan se oli käydä katsomassa Picasso-näyttely Ateneumissa. Upeita töitä.

Kuva: http://www.flickr.com/photos/gibbons/ / CC BY-ND 2.0

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails