Kemikaalikimara: Ja sillä sipuli

tiistai 1. syyskuuta 2009

Ja sillä sipuli

Edellisen juttuni "Ja sillä silikoni" jatkoksi sopii hyvin "Ja sillä sipuli" ...
Tämän surkean aasinsillan jälkeen nuuhkitaan itse asiaa. Olettko koskaan lukenut Hikipediaa, Wikipedian hulvatonta serkkua? Hikipedian Hiktionary kertoo sipulista seuraavasti:

Sipuli

Sipuli on suosittu hedelmä, jota usein on nähty käytettävän mm. sipulisopassa. Sipulit eivät kasva pelloilla, mikä on erittäin yleinen ja harhaanjohtava luulo. Sipulit kasvavat metsässä, sen myös jääkaapit tietävät. Sipuli on pahaa. Se pierettää. Sipulista voi saada myös yliannostuksen.
Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat

  • Pahanhajuinen hengitys ja sen muuttuminen
  • Sipuliksi muuttuminen
  • Sipuliparoniksi muuttuminen
  • Muuttuminen
Sipuli on mainio kasvi, joka sisältää runsaasti flavonoideja. Mitäpä olisi ruoanlaitto ilman sipulia? Joidenkin mielestä etenkin valkosipulin syönti voitaisiin kuitenkin hajuhaittojen takia laskea pienimuotoiseksi ympäristörikokseksi. Jos hengitys tainnuttaa - jos ei nyt ihan norsua niin vähintään vieruskaverin - kannattaa pohtia missä tilanteissa etenkin raakaa sipulia syö. Pureskelu rikkoo sipulin tai valkosipulin solut, jolloin entsyymitoiminta alkaa muodostaa voimakkaan makuisia ja hajuisia yhdisteitä. Sipulin haju muuttuukin vasta murskaamisen yhteydessä. Tuoreen valkosipulin hajun tärkein lähde on allisiini, joka syntyy ja hajoaa hyvin nopeasti. Muita hajunaiheuttajia ovat allisiinin hajoamistuotteet sekä muut rikkipitoiset yhdisteet, joita valkosipulissa on enemmän kuin missään muussa ruoaksi käytettäväksi kasvissa. Oheisessa pätkässä paroni, jonka kenties olisi pitänyt opiskella sipulikemiaa.




Entäpä vinkit sipulin leikkaamiseen ilman kyyneleitä? Laita sipuli joksikin aikaa pakastimeen ja käytä mahdollisimman terävää veistä. Kylmässä entsyymit toimivat hitaammin ja mitä terävämpi veitsi, sen vähemmän solukkoa rikkoontuu, jolloin itkettäviä yhdisteitä syntyy vähemmän. Tässä Gordon Ramsayn tyylinäyte sipulin pilkkomisesta. Veitsi on taatusti terävä, mutta eipä ole tainnut sipuli käydä pakkasessa...





Lähde: Anu Hopian:"Kemiaa keittiössä". (Poislukien Hikipedian pätkä...)

Lue myös:

Sata kehua

Kehu 40. Kehut tänään tapaamilleni iloisille ja aktiivisille kotitalousopettajille, joilla oli paljon hyviä kysymyksiä sekä juttuidoita.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Mä käytän aina uimalaseja sipuleita pilkkoessani. Näyttää hassulta, mutta toimii!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kaverillani on sama menetelmä. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails