Kemikaalikimara: Miten eroon tatskasta?

lauantai 13. kesäkuuta 2009

Miten eroon tatskasta?

Finished Monarch Butterfly Tattoo



Parhaimmillaan tatuointi on tyylikkäästi toteutettu taideteos, jota tatuoinnin ottaja rakastaa koko elämänsä, kuten ystävälläni, jolla on upea lintuaiheinen kuva ylävartalossa. Pahimmillaan kuva on hetken mielijohteesta otettu surkeasti väkerretty tekele, jota häpeää ja josta haluaa eroon hinnalla millä hyvänsä. Onko sinulla tatuointi? Jos on, niin kerro blogin lukijoille. Millaisen ja miksi otit ja oletko tyytyväinen?

Tatuointien poisto sopii hyvin jatkoksi tatuointivärejä koskevalle postaukselleni. Mitä tehdä, jos tatuointi on niin epäonnistunut, ettei sitä jaksa katsella? Tai jos valittu kuva ei enää tunnu omalta? Jos hyvin käy, tatuoinnin voi poistaa tai häivyttää, mutta mitenkään varma tulos ei ole.

Keinoja tatuoinnin poistamiseen on useita, mutta halpaa ja hyvää konstia ei ole olemassakaan.

Leikkaus

Niks ja naks, ompeleet päälle. Tatuointi yksinkertaisesti leikataan pois ja iho kiristetään. Leikkaaminen sopii ymmärrettävästi vain pienille tatskoille ja jäljelle jää arpi.

Laser

Laseria käytettäessä iholle surautetaan laserpulsseja, joilla väripigmentit hajotetaan pieniin mikroskooppisiin osiin. Hajonneet pigmentit poistuvat verenkierron ja aineenvaihdunnan kautta elimistöstä. Vain tietty määrä kuona-aineita poistuu kehosta kerrallaan ja poistumiselle on varattava aikaa. Hoitokertojen määrä riippuu tatuoinnin koosta, käytetystä väristä ja miten syvälle se on laitettu. Poistosta voi tulla helposti monta kertaa kalliimpi operaatio kuin tatuoinnin tekemisestä. Oheisesta Youtube-pätkästä voi katsoa, miten laseroinnit onnistuvat.





Kuvan muokkaus


Kuvaa on mahdollista muokata, mikä ei tietenkään poista tatuointia. Riskinä on, että muuttettukaan kuva ei miellytä. Vastatatuoinnilla kuva peitetään valkealla tai harmaalla pigmentillä tavallisen tatuoinnin tapaan.

Vaalennusvoiteet

Netissä myydään "supertehokkaita" vaalennusvoiteita. Voi tietysti miettiä, jos laserilla ei välttämättä saada tatuointeja kokonaan pois, miten siinä onnistuisi joku voide. Voitella saatetaan saada tatuointia vaalennettua, mutta kokonaan ne eivät pysty väriä häivyttämään.

Tuumaustauko

Ennen kuin päättää ottaa tatuoinnin, kannattaa pitää tuumaustauko ja ehkä toinenkin. Päätöstä ei kannata tehdä ikinä humalassa ja kuvaakin on syytä miettiä tarkkaan. Se, mikä 17-vuotiaana on nasta juttu, voi nelikymppisenä olla piinaavan noloa. Tatuoinnin poistaminen kun ei ole ihan helppo juttu, mikä käy ilmi myös tästä keskusteluketjusta, josta pari lainausta.

"Joskus nuorempana kaameassa humalassa kavereitten kanssa leikittiin neuloilla ja musteella, nyt 6 vuotta myöhemmin kaduttaa enemmän kuin koskaan. Ainoa "tatuointi" jonka _ehdottomasti_ haluan pois on äärettömän ruma hakaristi peukalon hangassa. En todellakaan keksi mikä pisti minut tatuoimaan jotain tuollaista itseeni mutta nyt se pitäisi saada pois."

"Joo-o.. Se on niin totta, että noita tatuointeja pitäis kyllä miettiä TARKKAAN ennen kuin ottaa. Itse ekan tatskan otin joskus about 19-vuotiaana,sellasen kiinalaisen merkin jonka piti olla mun nimeni etukirjain. No sitten mulla selvisi, ettei kanji-merkeissä ole yksittäisiä kirjaimia, ja se saattoi siis tarkoittaa ties mitä.. Itse sen sitten poistin lapaluustani, ihoa rikkomalla niin, että muste tuli pois..Sitten teetätin alaselkääni perhosen omasta mallista, malli oli hieno paperilla (pelkät ääriviivat), mutta lopputulos aivan kaamee! Ei yhtään mallin mukainen, sutaisten tehty...itku pääsi. Pari vuotta se oli, sitä sitten hinkkasin pois, ja neulalla rikoin pintaa ja tein vaikka mitä.. "

Entä miten hyvin tatuoinnit ja epiduraalipuudutus sopivat yhteen? Pakottaako alaselän tribaali kärsimään synnytyskivuista, jos puudutusta ei voi antaa. Siitä oma postaus myöhemmin.

Suomen rumin tatuointi?

Oletko jo äänestänyt Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kisassa Suomen rumimmasta tatuoinnista? Onko se Mikke Rintamäen psykedeelinen piikityskuva, Jyri Suksen "Lähetään naimaan"-teksti, Olli Tahvanaisen pakaraan tatutoitu "PERSE" vai joku muu. Äänestysaika jatkuu kesäkuun loppuun asti. Kisan voittaja - siis niistä tatuoiduista - saa lahjakortin tatuointiliikkeeseen. Yhteystietonsa jätteneiden vastanneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. Onko muuten ollut kisaa hienoimmasta tatuoinnista?

Lue myös nämä:
Kuvat 1 ja 2: Shannon Archuleta, Flickr, lisensoitu Creative Commons-lisenssillä

6 kommenttia :

Eeva kirjoitti...

Minulla on tatuointi. Otin sen, koska halusin kuvion, jossa on lasteni nimikirjaimet. Tatuointi on aika pieni ja se on sellaisessa paikassa jalassa, että voin halutessani peittää sen. En ole katunut kuvaa, enkä aio ottaa muita tatuointeja. Mielestäni paikka on tärkeä, esim. kädessä olevaa kuvaa on vaikea peittää.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ystävälläni on tatuointeja, jotka myös voi peittää. Yksi on varsin iso ja erittäin taidokkasti tehty.
Ongelmalliseksi tatuoinnit ovat silloin, kun ne tehdään hetken päähänpistosta, liian nuorena tai jos tekijä on ammattitaidoton.

Anonyymi kirjoitti...

onko lupa kopioida toisten tekstejä joltain aivan muulta nettisivulta?!?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kyseessä on siteeraus toiselta nettisivulta. Siteeraaminen on sallittua, kunhan ilmoittaa lähteen. Lainaaminen mainitaan, samoin on annettu linkki varsinaiseen keskusteluun.

Erilaisten teosten kopiointi ei ole sallittua. En tiedä tarkkaan, täyttääkö nettikeskustelut ylipäänsä teoksen määritelmän.

Anonyymi kirjoitti...

Minä otin n. 10 vuotta sitten kosmetologilla body tattoo- nimellä mainostetun väliaikaisen tatuoinnin. Jotakin samaa tekniikkaa kuin kestopigmentoinnit. Sanottiin että haalistuisi pois 2-5 vuodessa. En siis kummemmin harkinnut asiaa ja innoissani kokeilin. No, tuollahan se kuva vieläkin möllöttää. Ei ollut alumperinkään kovin kaunis, vaan musta jäikin epätasaiseksi harmaaksi. Ei ole haalistunut yhtään. Olen tässä useamman vuoden jo taistellut tekijän kanssa kun en haluaisi maksaa poistoa itse. Maksoinhan jo ottaessa nimenomaan siitä, että kuva lähtee itsekseen pois. Tiesin nimittäin sen, että mun personnallisuudella ei kannata pysyvää kuvaa ottaa. Tyhmänä luotin "ammattilaisten" lupauksiin.

Anonyymi kirjoitti...

Tää on nyt ihan vanha postaus ja keskustelu, mutta tekstistä erottuva asenne ärsyttää ja samoin se, että kirjoittaja ei tiedä mitään tatuoinneista paitsi sen, että vähän pelottaa ja ennakkoasenne on se, että tatuoinnista haluaa kuitenkin vain päästä eroon.

Totta, on olemassa rumia tatuointeja, mutta ei siitä kannata koko tatskakansaa parjata. Mulla itselläni on muutamia kuvia, joista yksi on melkoisen iso ja värikäs ja RAKASTAN SITÄ. Arvatkaapa miksi? Koska se on taideteos. En halua poistaa sitä, koska se on osa minua. On muuten tehty vielä Saksassa! Ei ole haitallisia myrkkyvärejä! Joista välitän ihan tosi paljon koska vedän muutenkin röökiä päivittäin.

Mutta pointtini on se, että jos minä kirjoittaisin tällaisen postauksen nimeltä haluatko poistaa tatuointisi, aloittaisin siitä, että mene tatuointiTAITEILIJALLE. En laittaisi rumaa kopioitua harrastelijan tekemää kuvaa edes seinälleni, miksi laittaisin sen iholleni? Toisekseen kannattaa valmistautua maksamaan tatuoinnistaan. 100€ per tunti on ihan hyvä liksa, jos haluaa laatua (ja sitähän haluaa). Sitten kannattaa muistaa, että kuva on ikuinen ja sen tekeminen sattuu ja jättää ne hiton kosmetologitatuoinnit ja hennat väliin.

Ja jos - jos! - kuitenkin on eksynyt huonolle tatuoijalle, kannattaa hankkia peittokuva hyvältä, peittokuviin erikoistuneelta taiteilijalta, joka integroi vanhan kuvan uuteen eikä sudi mitään vaalennuksia vanhan kuvan pintaan (wtf?).

Mistä tuntee hyvän tatuointitaiteilijan? Kannattaa tsekata portfolio, mennä juttelemaan siitä mitä haluaa, pyytää luonnos eikä missään nimessä antaa taiteilijan vetää ns. vapaalla kädellä. On ihan standard operating procedure että taiteilija tekee ihoon luonnoksen, jonka pohjalta kuva tehdään. Niin, ja hyvät taiteilijat ovat kalliita.

Tämä ei välttämättä liittynyt tatskojen kemikaaleihin, vaan enemmän siihen, että on turha kirjoittaa tatskan poistosta, koska sitä ei voi eikä kannata poistaa. Kannattaa pikemmin neuvoa siinä, miten saa itselleen mahdollisimman hyvän ja ihanan kuvan. Inked for life!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails