Muistatte varmaan parin vuoden takaisen nojatuolihässäkän, jossa Kiinasta tuodut nojatuolit aiheuttivat ihottumia. Syynä on homeentorjunnassa käytettävä aine dimetyylifumaraatti. Lahtelainen lääkäri Tapio Rantanen löysi syyn tuolien aiheuttamille oireille. Vaikka tapahtumasta on aikaa, markkinoilta kerätään vieläkin myrkkytuoleja.
Talouselämä kertoo, että konkurssiin mennyt Koti-Idea ei tuoleja perää takaisin, toisin kuin Sotka ja Eureka-Import. Ensimmäiset havainnot kun ovat vuosilta 2006-2007, jolloin tapauksia oli runsaat 60. Suuri osa tuoleista palautettiin, mutta ei kaikkia.
Dimetyylifumaraatin käyttö on kulutustavaroissa nykyisin EU:ssa kielletty.
"Tuottajat käyttävät dimetyylifumaraattia biosidina torjumaan hometta, joka saattaa aiheuttaa vahinkoa huonekalu- ja jalkinenahalle kosteassa ilmastossa tapahtuvan varastoinnin tai kuljetuksen aikana. Pieniin pusseihin pakattu dimetyylifumaraatti kiinnitetään huonekalujen sisäpuolelle tai laitetaan kenkälaatikoiden sisään. Tällöin sitä haihtuu, se kyllästää nahan ja suojaa sitä homeelta. Sen huomattiin kuitenkin vaikuttavan haitallisesti kuluttajiin, jotka joutuivat tuotteiden kanssa kosketuksiin. Dimetyylifumaraatti tunkeutui käyttäjien vaatteiden läpi iholle ja aiheutti iholle kivuliasta ihottumaa. Vahinkoa lisää se, että vakavissa tapauksissa ihottumaa on erittäin vaikea hoitaa. Siksi dimetyylifumaraatin esiintyminen on vakava vaara."
Tein aikanaan virheostoksen, puisen lipaston, joka oli tuotu jostain tosi kaukaa. Kotona osoittautui, että laatikot olivat sisäpuolelta aivan homeessa. Pyysin liikettä hakemaan lipaston pois ja purin kaupan. Selityksenä sain, että kosteassa ilmanalassa pakatut huonekalut homehtuvat matkalla. Ei siis ihme, että lähettäjämaassa on houkutus laittaa homeentorjunta-ainetta matkaan. Lisäksi kostessa kootut puiset huonekalut halkeilevat, kun ne tuodaan Suomen kuivaan ilmanalaan.
8 kommenttia :
Meillä oli tuollainen "myrkkytuoli" olohuonetta koristamssa kokonaista KOLME vuotta ennenkuin huomasin lehdestä että se täytyy palauttaa kauppaan. Siihen saakka minä ja kohta kolmevuotias poikamme olemme kärsineet kiusallisesta ihottumasta ja hengenahdistuksesta (minä) kohta kaksi vuotta! Ihottumaa on ja kukaan ei tunnu tietävän että kauanko tätä rääkkiä joutuu vielä kestämään ja mihin kaikkialle se homeenestoaine on ehtinyt levitä siitä tuolista.
Aine pölisee huoneilmaan ja laskeutuu pinnoille. Mutta nyt, kun tuoli ilmeisesti on poissa, pitoisuudet pienenevät selvästi. Tekstiilien pesu, imurointi ja pintojen pyyhkiminen vähentää jäämiä kodissa. Tietty pitää myös pestä vaatteet, joilla tuoleilla on istuskeltu. Tärkeintä on, että ongelman lähde on poissa.
Tosi kurja juttu koko tuoliepisodi.
Joo. Mekin ostettiin lokakuussa 2006 kaksi ihanaa tuolia. Vähän päästä alkoi kutina selässä, ei kuitenkaan niin paha, että olis tarvinnu lääkäriä. Huhtikuussa tänä vuonna kuulin myrkkytuoleista. 24.4.09 tuolit vaihdettiin. Siivosin ja pesin vaatteet. Kutina kuitenkin jatkuu. Syynä ehkä torkkupeitto, jonka kanssa olen tuolissa makoillut.
Peitto ei ole vesipestävä. Korvaako myyjä pesulalaskun? Tietääkö joku?
Piti oikein tavata lakipykäliä.
Kaupan purusta ja vahingonkorvauksista on tekstiä täällä: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1987/19870355
Itse vaatisin torkkupeiton pesulaskua maksettavaksi. Vaatimukset kannattaa laittaa kirjallisena ja perustellen.
Kerro sitten, mitä vastaavat.
No hei Anja. Olin yhteydessä myyjään
että saataisko pesettää tuo "altistunut" torkkupeite. Ei kuulemma maahantuoja korvaa muuta kuin uudet tuolit. Olisihan tuo myyjäliike itsekin voinut tulla vastaan pesettämällä torkkupeiton. Lienee sillä kaupalla liikaa asiakkaita, kun muutamasta köyhästä ei kannata pitää kiinni. En aio lähteä asiasta riitelemään. Hyvää kevättä täältä Ylikiimingistä terveisin Kaarina
Harmi homma. Olisi tosiaan voinut maahantuoja tai myyjäliike tulla asiassa vastaan.
Kannattaa silti pesettää se peitto.
Oikein kaunista, leppoista ja kutinatonta kevättä sinne Ylikiiminkiin!
Hei, tiedätkö saako mistään mustaa valkoisella= faktaa tuosta myrkkyaineesta, sen ominaisuuksista ja käyttäytymisestä?
Tässä juttu siitä, miten suomalaislääkäri Tapio Rantanen selvitti asian. Jutussa kuvausta myös aineen aiheuttamista reaktioista. "hyvin laaja-alainen, voimakasoireinen ja vaikeahoitoinen ihottuma selän, pakaroiden ja reisien alueella"
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2124
BBC:n juttu sohvista, sekä kuva pahasta allergiareaktiosta:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7961969.stm
Lähetä kommentti