Maaperän fluoridit
Suomessa on joillakin alueilla maaperässä fluoria siten, että sitä on pohjavedessä liikaa. Näillä alueilla vesilaitokset huolehtivat fluoripitoisuuksista poistamalla fluorideja ja laimentamalla sitä vedellä, joka sisältää vain vähän fluorideja. Liiallisesta fluoridista on haittaa. KTL:n selvityksessä Lasten ympäristö ja terveys vuodelta 2007 kerrotaan näin:
"Selkein tiedossa oleva lapsille haittaa aiheuttava aine juomavedessä on liiallinen fluoridi. Erityisesti Kymenlaaksossa pohjavedessä on runsaasti fluoridia. Pitoisuudet ylittävätusein terveysperusteisen enimmäispitoisuusraja-arvon (1,5 mg/l). Fluoridi pieninä pitoisuuksinaon erittäin hyödyllinen lapsille. Se estää ja vähentää hampaiden reikiintymistä(kariesta). Alueilla, joilla ei ole liikaa fluoridia vedessä, fluoridin käyttöä edistetäänlapsille fluoridipitoisella hammastahnalla ja fluoritabletein. Mutta liian suurina pitoisuuksina(yli 1,5 mg/l) fluoridi aiheuttaa kiillelaikkuisuutta kehittyvissä hampaissa (kiilteenhypoplasiaa, fluoroosia). Haitta on suurimmillaan pysyvien hampaiden kehittyessä(ikäluokassa 2–8 vuotta).Juomaveden fluoridin hyödyllisen ja haitallisen pitoisuuden marginaali on kapea, ilmeisestiedut ja haitat menevät osittain päällekkäin. Myös muu saatu fluoridi (ravinnossa,hammastahnat) lisää kokonaisannosta. Suomessa ei ole asetettu rajoituksia kaivovedenfluoridipitoisen veden käytölle, mutta paikallisesti mm. Kymenlaaksossa on suositeltumuun veden käyttöä raskauden aikana ja pienille lapsille. Veden fluoridipitoisuus on rutiiniseurannassavesilaitosten jakamassa vedessä, mutta yksityiskaivojen tarkkoja fluoridipitoisuuksiaei tunneta. Hyvin fluoridipitoisen kaivoveden käyttöä lasten juomavetenäolisi syytä voimakkaammin rajoittaa ja edellyttää kaivoveden/juomaveden fluoridipitoisuudenmäärittämistä alueilla, joilla pohjavedessä esiintyy epätavallisen paljon fluoridia."
"Kaivoveden laatu suositellaan tutkittavaksi kolmen vuoden välein, vaikka haju- ja makuhaittoja ei olisikaan. Laajempi tutkimus suositellaan tehtäväksi joka kuudes vuosi ja aina, kun
- uusi kaivo otetaan käyttöön
- veden epäillään aiheuttavan terveyshaittaa
- kaivo otetaan käyttöön yhtä talvea pidemmän tauon tai desinfioinnin jälkeen
- veden maku tai haju on muuttunut
- kun olet ostamassa tai myymässä kiinteistöä
- hankkimassa vedenkäsittelylaitteistoa
- perheeseen on tulossa vauva
Riskialueilla porakaivovedelle on syytä tehdä laajempi tutkimus, jossa selviävät fluoridien, uraanin, radonin ja arseenin pitoisuudet. "
(Kemikaalikimara s. 69)
Lisätietoa asiasta löytää Ympäristöministeriön sivuilta "Kaivojen tutkiminen".
24 kommenttia :
Kun luin itse tämän, niin muistelin huvittuneena kuinka meille koulussa korostettiin kuinka hieno juttu Kouvolan fluoripitoinen vesi on! Ettei tarvitse erikseen tabletteja syödä. Juu-u. Sitä fluoria taisi tulla liikaa - allekirjoittaneella hammaseroosio 20-vuotiaana, ja paljon reikiintyneitä hampaita...
Liika fluori voi tosiaan tehdä hampaan pinnasta liian kovan, johon sitten tulee helposti säröjä. Näin olen ymmärtänyt. (Menee tosin jo vähän hammaslääketieteen puolelle, joka ei ole minulle kovinkaan tuttua.) Liika on liikaa tässäkin asiassa.
fluoridi on lähes arsenikin tehoinen myrkky ja teollisuuden jätetuote. lisäisitkö arsenikkia veteesi? ja siksi edes pienet annokset ovat haitaksi
juomaveteen lisättynä se ei auta hampaiden puhdistusta tippaakaan koska vesihän juodaan, eikä koske hampaita kuin pikkasen, eikä läheskään kauttaaltaan. sitä varten on hammasharja ja hammastahnoja ilman fluoridia jotka hoitaa asian aivan yhtä hyvin, joten se ei ole pakollinen hampaiden kannalta.
fluoridi vielä suht normaalina 1ppm määränä vedessä vaikuttaa jo selvästi aivojen toimintaan ja koulussa oppimiseen. tutkimus joka on tehty lapsilla todistaa.
muut selkeät tutkimukset toteavat sen mahdollistavan helpommin luiden murtumiin ja syöpään sekä useisiin eri terveyshaittoihin. arvion mukaan suomessa tuhansia kuolee vuosittain fluoridin aiheuttamiin terveyshaittoihin, mutta uutispimento jatkuu...
hollannissa lakikanteen vuoksi koko fluoridi pistettiin pannaan eikä sitä lisätä juomaveteen. hollanti nykyin on yksi terveimmistä maista.
fluoridin historia on erikoinen, nimittäin sekä saksan että venäjän vankiloissa sitä lisättiin juomaveteen jotta vangit olisivat alistuvaisempia ja tyhmempiä.
Et tainnut lukea postausta ajatuksella. Suomessa ei fluorata vettä. Siksi koko adressi on ihan järjetön.
Anja Nytten! et ite ole tainut etsiä tietoa kirjota vaikka googlee fluoridi vedessä niin sieltä näät että tänä päivänäkin fluoridia sieltä löytyy...ärsyttää tuommoset mitkä on jo mielessään päättänyt et on huuhaata mut ei osaa ajatella omilla aivoilla.
Googlasin fluoridin, luin aiheeseen liittyvät tekstit, arvioin lähteiden luottettavuutta, mistä lopputulema.
Sitähän sä just kysyit? :)
Google itsessään ei ole mikään luotettavuuden mittari, mutta laitahan linkki, jonka mukaan fluorideja lisätään veteen. Luonnostaan niitä vedessä on, kuten olen kirjoittanutkin.
Nyt kyllä vähän ärsyttää, tai oikeestaan tosi paljon. Asun Kymenlaaksossa ja meillä on oma kaivo. Fluoria vedessä on paljon, kuitenkin raja-arvojen sisällä. Meillä on myös pieni lapsi. Missään vaiheessa neuvolassa kukaan ei sanonut yhtään mitään veden fluoripitoisuuksista, vaikka asiaa kyselinkin. En tosin osannut olla huolissani juuri fluorista vaan muista veden "epäpuhtauksista". Vasta hammaslääkäri mainitsi asian. Lapsella on jo värimuunnoksia hampaissaan. :( Pitää kai siirtyä pullotetun veden käyttöön tai ainakin lopettaa fluorihammastahnan käyttö lapsella. Ensimmäinen hankaloittaisi kyllä elämää huomattavasti. Typerää! Miksi asiasta ei tiedoteta paremmin Kymenlaaksossa?
No jopas!
Olen itse asiassa miettinyt, miten hyvin fluoridialueilla asiasta kerrotaan. Netistä toki löytyy tietoa, mutta kyllähän siitä pitäisi kertoa neuvolassakin. Kannattaa puhua asiasta sen hammaslääkärin kanssa. Ehkä hän voi viedä asiaa kunnassa eteenpäin. Pitäisi ainakin, jos hän kerraan työssään näkee fluoridien aiheuttamia muutoksia.
Kyllä. Juomaveteen lisätään fluoria, koska hallitukset maailmalla välittää hampaistanne. Onko tyhmempää selitystä kuultu ja se menee vielä monille läpi. Mitä jos vaikka ihan vaan ite harjattas hampaamme ja pidettäs niistä huolta? Fluori on myrkky. Se ei ole kovin vaikeaa selvittää mitä vaikutuksia fluorilla on ihmiseen. Jos syöt tuubillisen hammastahnaa niin tulet joutumaan sairaalaan fluori myrkytyksen takia. Joten fluorin lisääminen juomaveteen tarkoituksella tietäen että se on vahingollista...
Ja mitä tulee ''huuhaahan'' ja salaliittoihin..salaliittoteoriitikoille yritetään aina antaa sellainen huono kuva ja yritetään leimata ne hulluiks. Mutta pitää osata tehdä ero skitsofreenisen hullun välille joka luulee että sen paahtoleipä yrittää murhata sen ja ihmisen välillä joka kyseenalaistaa tunnettujen valehtelijoiden jutut, käyttää kriittistä ajattelua, logiikkaa, menee ja tutkii itse asioita ja joka haluaa vastauksia kysymyksiin. Kysymysten kysyminen ei ole huono asia. Koska sen kummosempaa salaliittoteoriitikko ei ole. Kaikista tyhmintä mitä voi tehdä on joko lukea/kuulla jotain ja suorilta käsin tyrmätä se alas ilman että ottaa asiasta ensiksi kunnolla selvää tai uskoa sokeasti johonkin asiaan.
Fluoridi on myrkkyä ympäristölle, sekä ihmiselle. Maailmassa ei ole tieteellistä todistetta fluorin positiivisista vaikutuksista, esimerkiksi hampaiden reikiintymistä vastaan. Mikäli todisteita löytyy, kertokaa ihmeessä!
Minusta on raivostuttavaa kun asiantuntijat kertovat miten fluori on pieninä määrinä ERITTÄIN hyödyllinen aine. Miten aine joka on luokiteltu erittäin myrkylliseksi voi olla missään määrin hyväksi terveydelle? Hampaiden suojaaminen perustuu siihen, että fluori muodostaa myrkkynä hampaalle pinnotteen joka tuhoaa bakteereja ja näin ollen estää reikiintymistä. Toisaalta kukaan asiantuntija ei ilmeisesti pidä välttämättömyytenä puhua siitä miten fluori myös rapauttaa luustoa? Ja kylläsen huomaa vanhempana kun hampaat rapisee suusta poissa, että nyt on ollut vähän liian hyvä suoja.
hakukoneeseen --> ''Impact of fluoride on neurological development in children''... harwardin tutkimus.
aivan helvetin sairasta,, luin juuri että ibogaani hoidolla sais fluoridit helvettiin aivolisäkkeestä minne toi paska tuppaa kertymään niikö kaikkiin muihinki paikkoihi kehossa!! ja estää jodin imeytymistä kilpirauhaseen! mikä taas lisää lyijyn ja muiden raskasmetallien pääsyä kehoon ja tätäkautta kaikkia ongelmia. eli ibogananiin palakseni voisin vain miettiä miksi en muista uniani? aivolisäke tuottaa melatoniinin ja säätelee samoinkuin siältää dimethyylitryptaanin valmistus aineet jotka sanotaan tuottavan unen tai itse ainakin näin uskon?? onko asioiden välillä yhteys?? lisäksi luin että ibogaani hoidon jälkeen kaikki visioonäriset näyt mihin mielestäni unikin kuuluu, muistetaan paremmin ja ne jäävät mieleen helpommin??? asun kymenklaaksossa asunut koko ikäni..
Kuulin juuri radiosta että partiolaisleirillä annetataan
fluoridi tapletti koti ikävään. En sano että tämä on mikään yleinen tapa mutta niin ainakin kyseinen vetäjä sanoi että heillä tehdään.
http://yle.fi/uutiset/news/article254178.ece
Tässäpä tämmöistä pientä vastalausetta siihen, että Suomessa ei mukamas ole lisätty fluoria juomaveteen kahteenkymmeneen vuoteen.
Kiitos linkistä.
Ohessa suomenkielinen uutinen samasta asiasta.
"Komulainen muistuttaa, että fluori vaikuttaa juuri luuhun, ja on mahdollista että sen käytöllä on hyvien vaikutusten lisäksi myös jotain pahoja seurauksia. Jos tutkimustulokset pitävät paikkansa, tulee Suomen tarkistaa nykyisiä suosituksia fluorin määrästä juomavedessä, dosentti Hannu Komulainen sanoo."
Komulainen puhuu yleisesti fluorin määrästä vedessä - ei lisätyn fluorin.
http://yle.fi/uutiset/ktl_yllattynyt_tuoreesta_fluoritutkimuksesta/5805772
Ohessa juttu samasta aiheesta Turun Sanomissa pari päivää myöhemmin. Kyse on siis fluorin määrä. Fluoriahan POISTETAAN vedestä, ei lisätä.
"Suomessa fluoria on normaalisti pohjavesissä rapakivialueilla, joita on muun muassa Laitilassa, Mynämäessä ja Kymenlaaksossa.
Laitilassa luonnollinen fluorimäärä on lähes kaksinkertainen raja-arvosuosituksiin nähden. Asiaan suhtaudutaan kuitenkin rauhallisesti, sillä vesilaitos poistaa liiallisen fluorin kahdella eri vedenottamolla Puntarissa ja Palttilassa.
- Vesi puhdistetaan käänteisosmoosilaitteella, jossa vesi kulkee kalvosuodattimien läpi, kertoo Laitilan vesihuoltolaitoksen työpäällikkö Pekka Askola."
Kuopiossa aikanaan lisättiin fluoria.
"Kuopiossa fluorin hyötyjä pidettiin aikoinaan niin suurina, että sitä lisättiin vesijohtoveteen. Kaupungin vesihuoltokemistin Pentti Keräsen mukaan fluoria lisättiin vesijohtoveteen vuosina 1959-1992."
"- Fluoria on tiedetty olevan maaperässä sekä pohja- ja kaivovesissä. Olennaista tässä on fluoripitoisuuksien raja-arvojen mahdollinen ylittyminen, kertoo Hannu Komulainen Kansanterveyslaitokselta.
- Suomen ja EU:n määräykset juomaveden fluoripitoisuuden raja-arvoista on enintään 1,5 mg litrassa."
Toimittaja olisi saanut tehdä tarkempaa työtä, ettei asia vääristy.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074234790/Laitilassa+ei+huolestuttu+fluorin+aiheuttamasta+syopavaarasta
Sinä anonyymi, joka kirjoitti ibogaanista. Tiedätkö miksi ibogaani parantaa visionääristen näkyjen mieleen jäämistä?? Koska aine on tajunnanlaajentaja!Sitä käytetään huumeiden vieroituksessa, psykoterapiassa, sekä kivunlievittäjänä. Ja btw, myös ibogaanin käytöllä voi olla sivuvaikutuksia...
Lisään vielä edelliseen kommenttiini, etten ymmärrä mitä tekemistä tajunnanlaajentajalla on fluorin poistamisen kanssa. Mutta jos joku tietää, voi sivistää minuakin.
Kiitos Anja tästäkin postista, joka vielä vuosien jälkeen pompsahti haussa, kun metsästelin kaivoveden pitoisuuksien raja-arvoja. Laitoin viime viikolla porakaivosta näytteet tutkittavaksi. Onneksi oli rajojen alapuolella.
Linkki tuonne aiempaan ympäristö.fi sivuille oli muuttunut, mutta löysin sieltä tällaisen http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Rakentaminen/Rakennushanke/Talotekniset_jarjestelmat_LVI/Vedenhankinta_kaivosta/Kaivoveden_tutkiminen
Mukava kommenttiketju lukea. Sainpa päivän naurutkin.
Miksi ei ymmärretä että,maaperässä oleva natrium fluoridi on eri ainetta kuin synteettinen sodium fluoride.
Otetaanko ketjussa lusikka kauniiseen käteen?
Suomessa on lisätty fluoria veteen, Suomessa saa lisätä fluoria veteen. Suomessa voidaan lisätä fluoria veteen. Se lisätäänkö nyt ja missä mahdollisesti fluoria juomaveteen lisätään on asia erikseen. Vedentutkimus kustantaa jokusen kympin ja jos siinä vedessä sitä fluoria enemmälti on, ei sitä kannata juoda. Kuten edellinen postaaja avaa, niin saattaa olla vielä eroja miten nf vs sf "käyttäytyy ellimistössä. Fluori oli aikoinaan hyvä lääke, sillä hoidettiin kilpirauhasen liikatoimintaa.
Sodium fluoride on englanninkielinen sana natriumfluoridille... ��
Eikö vedensuodatin puhdistaisi tuonkin? Ei varmaan ole hyvä jos fluoria saa liikaa. Tai oli mitä tahansa muuta vedessä, mitä siinä ei tulisi olla. Hyvä vinkki tuo kaivoveden tutkiminen, täytyykin myös selvittää. https://www.pumppulohja.fi/category/4/vedensuodattimet
Lähetä kommentti