Kemikaalikimara: Tatuoinnin jäteongelmia

perjantai 13. maaliskuuta 2009

Tatuoinnin jäteongelmia

Vinkkasin äskettäin Ekoasiaa-lehteen 1/2009, jossa on kirjoitukseni "Kuka pelkää kemikaaleja?". Kyseessä on neliosainen juttusarja.

Samassa lehdessä on pikkuruinen uutispätkä USA:sta, jossa on pohdittu tatuointineulojen aiheuttamia jäteongelmia. Tatuoinnissa käytettävät neulat ovat erilliskerättäviä, sillä ne ovat viiltävää ja pistävää jätettä.

Neuloja ei kuitenkaan katsota aiheuttavan tartuntavaaraa, minkä luulisi olevan varsin ilmeistä, kun kerran neulalla iho on rikottu. Johtopäätöksessä todetaan, että tatuointimusteet sisältävät raskasmetalleja ja muita myrkyllisiä aineita sen verran, että mikrobeilla ei ole elämisen edellytyksiä.

Näettekö tässä asiassa mitään kummallista? Piikit eivät ole tartuntavaarallisia? Ihon alle nakutetaan raskasmetalleja ja muita myrkyllisiä aineita? Tartuntavaarasta en osaa sanoa sitä enkä tätä. Perustelu vaikuttaa kuitenkin varsin hataralta, sillä tatuointivärien koostumuksista ei välttämättä ole mitään tietoa. Niitä kun eivät koske esimerkiksi kosmetiikan lainsäädäntö. Siinä mielessä värit voivat tosiaan sisältää hyvinkin haitallisia aineita. Mutta jos yksittäinen väri ei sisällä, niin miten on sen tartuntavaaran kanssa?

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails