Kemikaalikimara: Väitöskirja lasten myrkytyksistä Suomessa

tiistai 10. helmikuuta 2009

Väitöskirja lasten myrkytyksistä Suomessa

LL Juho Kivistön väitöskirja "Lasten myrkytykset Suomessa" iskee ajan hermoon – ja toivottavasti myös ihmisten tajuntaan. Kivistö on selvittänyt lasten ja nuorten myrkytyskuolemia.

Lehdistötiedotteesta (julkaistu 6.2.2009) poimittua:
” Myrkytysten aiheuttamat osastohoidot sairaalassa vähenivät Suomessa lasten ja nuorten keskuudessa vuosina 1971–2005. Laskua pojilla oli 29 % ja tytöillä 20 %. Tutkimusjakson aikana alle 5-vuotiailla lapsilla myrkytysten aiheuttamat osastohoidot sairaalassa vähenivät peräti 51 %. Huolimatta yleisestä positiivisesta kehityksestä, alkoholimyrkytysten aiheuttamat osastohoidot kaksinkertaistuivat Suomessa lasten ja nuorten keskuudessa vuosina 1971–2005.
Murrosikäisten myrkytyksiin liittyi useammin tahallisuutta ja heillä oli myös useammin enemmän oireita sairaalan tullessa. Myrkytysten aiheuttamista ensiapukäynneistä jopa 31 % johtui alkoholista. Alkoholin osuus lasten ja nuorten myrkytystapauksissa näyttääkin olevan maassamme suurempi kuin muualla Euroopassa tai USA:ssa.”

Varoitus niille, jotka eivät halua lukea vuodatuksia. Tässä on tulossa sellainen:

Kemikaalikimaraa kirjoittaessani törmäsin erään äidin kertomukseen. Hänen poikansa oli kaverinsa kanssa juonut väkeviä. Isokokoinen kaveri oli sammunut ja hentorakenteisempi ei ollut jaksanut kantaa/raahata alkoholimyrkytyksen saanutta kotiin. Erityisen hätkähdyttävää tapauksessa on se, että poika oli pyytänyt apua aikuisilta, jotka eivät auttaneet. En ymmärrä! Onneksi sammunut saatiin lopulta hoitoon.

Milloin tässä maassa tajutaan kunnolla, että alkoholi on meillä suuri ongelma? Siis muutenkin kuin sillä tasolla, että sosiaali- ja terveysministeriö on huolissaan kasvavista terveydenhoitokuluista. Etenkään nuoret eivät tunnu tietävän alkoholiin liittyviä vaaroja. Juha Seppälä on kirjassaan ”Selvästi juovuksissa” kirjoittanut myös nuorten alkoholikäyttäytymisestä. Suomessa kunnon kännit on osa aikuistumisriittejä. Kivistön väitöskirjan mukaan riskijuominen on kasvanut vuosien mittaan.

Akaalaisen Noran ja rovaniemeläisen pojan tapaukset sekä Kivistön väitöskirja toivottavasti herättävät keskustelun, jota mielestäni ei tähän mennessä ole haluttu käydä.

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails