Kemikaalikimara: Nimekäs kampaamo ja "hedelmävärit" - päivitetty teksti

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Nimekäs kampaamo ja "hedelmävärit" - päivitetty teksti

Täydennys 7.3.2015

Päivitän blogitekstiä koskien Kampaamo Hiusmuotoilu Pirkko Jaakkolan nettisivuja, jotta asiasta ei jää lukijoilleni väärää käsitystä. En tämän jälkeen enää päivitä tätä tekstiä. Katsokaa sivuston viimeisin tilanne suoraan Kampaamo Hiusmuotoilu Pirkko Jaakkolan sivulta, "Hiusten värjäys".

Yrityksen nettisivujen tekstiä on muutettu ja viittaus hedelmäväreihin on poistettu.
Nykyisin teksti kuuluu näin (4.3.2015):
"Uusi ylellinen hiusväri

Erityinen hiusta suojaava antiage vaikutus
- Sisältää – Ruusu-uute – Helmiuute – Kaviaariuute
– Hellävarainen ja korkeatasoinen koostumus on vahvistettu ECO-SERTIFIOIDUILLA KASVIUUTTEILLA > – Vahvemmat ja terveemmät hiukset, sekä pitkään kestävät värisävyt. Hiuspohjalle hellävaraisempi koostumus. 100- prosenttinen harmaanpeittokyky.

– Ei ammonjakkia – ei hajuja, ei parafenyylidiamiideja. Parabeenivapaa koostumus"
En ole tiedustellut liikkeestä, mikä väri on kyseessä. Ainesosien (Ruusu-uute – Helmiuute – Kaviaariuute) perusteella erittäin suurella todennäköisyydellä kyseessä on italialainen Alter Egon My Color, joka 100 % harmaanpeittoineen on normaali hapeteväri. 
Sivuilla korostetaan luonnollisia ainesosia nykyisin näillä sanoilla:

"luontoystävälliset vaihtoehdot

Hiusvärimme sisältävät luonnollisia raaka-aineita, joiden hyvää tekevät vaikutukset myös hiuksille ja hiuspohjalle on osattu ottaa käyttöön, korkeatasoisen hiuskosmetiikan ja uuden tutkimuksen keinoin, luoda yhä laadukkaampia ja toimivimpia hiusvärejä, lempeämmin.
Luonnosta peräisin olevat aineosat hiusväreissämme kuten mm:
Passion
Ananas
Mango
Papaija
Arganöljy
Kookosöljy
Villaöljy
Puuvillasiemenöljy
Silkkiproteiinit
Pellavasiemenöljy
Hunaja
mehiläisvaha
Lue lisää: Luonnonkosmetiikka – Wikipedia"


Huomatkaa linkki Wikipediaan, luonnonkosmetiikkaa käsittelevälle sivulle sekä EcoCert-merkki.  Kertokaa lukijani, millaisista tuotteista tässä on kyse? Miten kuluttaja tämän näkee?

Alkuperäinen teksti 10.1.2015

Olen pitänyt hiusvärejä koskevassa kirjoittelussa kampaamot ulkopuolella, sillä hiusvärien harhaanjohtava markkinointi on peräisin valmistajilta ja maahantuojilta. Oheinen tapaus on kuitenkin sen verran räikeä, että päätin kirjoittaa.


Yksi Helsingin nimekkäimmistä kampaamoista Kampaamo Hiusmuotoilu Pirkko Jaakkola kertoo nettisivuillaan hiustenvärjäyksestä näin (kuvan voi klikata suuremmaksi):
"UUSIN TÄYSVÄRI – LUXUSTA LUONNOSTA – VÄRIPIGMENTIT OVAT HEDELMISTÄ
Uusimman värisarjan pigmentit ovat 100% hedelmistä. se on erityisen lempeä hiusväri herkistyneelle iholle. Ei todettuja ihotuntemuksia eikä ärsytystä. Ei ammoniakkia, parabenejä, eikä resorsiinia."
Värisarjan pigmentit ovat 100 % hedelmistä? Erityisen lempeä hiusväri herkistyneelle iholle? Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, joten soitin kampaamoon kysyäkseni lisätietoa. Puhelimeen vastasi Pirkko Jaakkola itse. Esittelin itseni ja aloin aloin kysellä nettisivuilla mainituista hedelmäväreistä. Jaakkolan mukaan kyseessä on tosiaan hedelmäväri. Kun kysyin tuotemerkkiä tai maahantuojaa, Jaakkola ei muistanut niitä. Hän puolestaan kysyi, miksi tiedustelen asiaa ja olenko varaamassa aikaa. Vastasin, että mahdollisen allergian takia ja että haluan tietää värien sisällön ennen kuin teen päätöksiä. Kuluttajana olen oikeutettu tietämään, mitä päähäni laitan. Tällöin Jaakkola totesi, että väri ei ole täysin kokonaan hedelmäväri ja että jos on allergioita, pitää tietää, mille on allerginen. Esittämistäni lisäkysymyksistäni Jaakkola ei selvästikään pitänyt, vaan lopetti puhelun sanoilla: "Soita uudelleen, kun olet varaamassa aikaa." Että tällaista asiakaspalvelua. Enpä muista, että jostain yrityksestä olisi aiemmin niin sanotusti lyöty luuria korvaan. Minua moinen ei hetkauta, mutta Jaakkolan asiakkaita saattaa kyllä hetkauttaakin.

Puhelun perusteella ei siis selvinnyt, mitä Hiusmuotoilu Pirkko Jaakkolan käyttämä hedelmäväri oikein on, mutta kaivelin arkistojani. Olinhan pitkään kerännyt tietoa ilmoitukseemme viranomaisille hiusvärien harhaanjohtavasta markkinoinnista. Hiusmuotoilu Pirkko Jaakkolan nettisivut on uudistettu, mutta aiemmassa versiossa väreistä kerrottiin näin (printit tallella):


Pahoittelut kuvan huonosta laadusta. Kuva on  peräisin printistä 2.1.2014 Hiusmuotoilu Pirkko Jaakkolan nettisivuilta. Printin olen myöhemmin skannannut. (Kuvan voi klikata suuremmaksi)
Mutta teksti kuuluu siis näin:

"KAKSI UUTTA VÄRISARJAA FRUIT COLOR JA ARGAN COLOR
Sisältävät myös - Villaöljyä - Puuvillansiemenöljyä - Silkkiproteiinia - Pellavansiemenöljyä - Mangostanaa - Hunajaa - Marocon Arganöljyä - E-vitamiinia - Jojobaöljyä - Hedelmäuutteita - Antioxidantteja - jne. - Näin arvokkaita raaka-aineita hiusvärit eivät ole aiemmin sisältäneet - Herkälle ja ongelmaiselle hiuspohjalle niiden hellivät ja parantavat ominaisuudet ovat merkittäviä. "

"FRUIT COLOR

Värin pigmentit ovat 100 % hedelmistä, lisäten niiden ravitsevaa hoidollista vaikutusta hiuksille ja hiuspohjalle. Väri on täysin tuoksuton, eikä sisällä mitään tyypillisesti klassisten värien haittoja hiuksille tai hiuspohjalle. Väri sisältää auringonkukkaöljyä, jojobaa ja monia pehmeän värjäyksen arvoja, kuitenkin sen peitto ja tasoituskyky, sekä kestävyys ovat ainutlaatuisia, sekä värivalikoima hyvin laaja."
Fruit Color viittaa vahvasti "hedelmäväriin". Sky Groupin valikoimista löytyy italialainen Tecno Fruit Color, jonka koostumuksesta sanotaan seuraavaa:
"TECHNOFRUIT COLOR on ominaisuudeltaan täyteläisen pehmeä voide, joka on rakennettu pehmittävien, ravitsevien ja kiiltoa lisäävien ainesosien pohjalle. Kookosöljy, mehiläisvaha ja hunaja auttavat palauttamaan hiusten luonnollisen tasapainon aikaansaaden silkkiset ja valovoimaiset hiukset täynnä elinvoimaa.

Aktiiviset ainesosat:
Villaöljy: (keratiini proteiinit): ravitsee, kosteuttaa ja jälleenrakentaa. Luo valovoimaisuutta
Puuvillasiemenöljy: runsaasti E-vitamiinia. Ravitsee ja helpottaa hiusten selvittämistä
Silkkiproteiinit: vahvistava ja uudistava. Luo rakennetta ja kimmoisuutta
Pellavasiemenöljy: suojaa, ravitsee ja antaa kiiltoa
Hunaja: ravitseva vaikutus. Pehmittää ja kosteuttaa
• Garcinia Mangostana: tehokas antioksidantti"
Käymättä Hiusmuotoilu Pirkko Jaakkolan liikkeessä en voi varmuudella tietää, mitä heidän hedelmävärinsä on, mutta mainostekstien perusteella vaikuttaa vahvasti siltä, että kyseessä on Tecno Fruit Color. Hiusvärimainonnan jargoneihin muuten kuuluu, että "aktiiviset ainesosat" ovat ihan jotain muuta kuin ne värin muodostavat aineet.

Tecnofruit colorin INCI-lista puolestaan kertoo, että kyseessä on perinteinen hapettava hiusväri. Tuotesarja sisältää muun muassa toluene-2,5-diamiinia, joka on erittäin voimakas herkistäjä sekä resorsinolia, m-aminofenolia ja p-aminofenolia, jotka ovat voimakkaasti herkistäviä väriaineita.

Miksi Hiusmuotoilu Pirkko Jaakkolan sivulla väitetään, että pigmentit ovat 100 % hedelmistä vaikka ne eivät ole? Etenkin kun Jaakkola tietää tämän itsekin, mikä puhelinkeskustelussa tuli ilmi.  Lisäksi nettisivulla väitetään, että hiusväri on erityisen lempeä herkistyneelle iholle, mikä sekin antaa väärän kuvan tuotteesta. Herkistyneiden pitää olla erityisen tarkkoja sen kanssa, mitä päähänsä laittavat. Uusituilla nettisivuilla kerrotaan, että "hedelmäväri" ei sisällä "resorsiinia". Tällä tarkoitetaan ilmeisesti resorsinolia, jota ainakin Tecnofruit color sisältää.

Miksi arvostettu kampaamo toimii näin kyseenalaisesti?  Miksi hiusvärialalla jatkuvasti poljetaan kuluttajan oikeutta tietää, millaisista tuotteista on kyse?

Lisää aiheesta:

15 kommenttia :

Raija Kara kirjoitti...

häpeällistä ! edesvastuutonta kuluttajan harhaanjohtoa ! hiusalan arvostusta ropinalla alaspäin vievää ! ....

HUVIlassa kirjoitti...

Hyvä että joku nostaa aiheen esille. Itse olen törmännyt tuohon ekokampaaja työssäni, kun joitakin asiakkaita on kyselleet miksen voisi käyttää samoja " hedelmävärejä" kuin kyseinen kampaaja. Kauhealta tuntuu sanoa ihmiselle, että kyse on suoranaisesta huijauksesta. Ja tietysti yrittää tehdä se loukkaamatta, rakentavasti.

Anonyymi kirjoitti...

Itse kinusin vanhemmiltani joskus lupaa värjätä hiukset, mutta onneksi eivät antaneet. Olisin toden näköisesti ollut värille allerginen, sillä muitakin allergioita löytyy! Serkkuni värjää hennalla, ja sitä sain luvan kokeilla. Nyt värjään itsekkin hiuksiani hennalla punaiseksi/oranssiksi. Henna tietääkseni myös hoitaa hiuksia, eikä tuhoa niitä samalla tavalla kuin tavalliset värit.
Hyvä että joku oikeasti puuttuu tähän aiheeseen, koska ei ole oikein että ihmiset herkistyvät pahasti/saattavat kuolla firmojen välinpitämättömyyden, ja rahan ahneuden takia!

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Kerroit täällä blogissasi joskus erilaisten hiusvärien ominaisuuksista ja turvallisuudesta. mainitsit että vaalennus eli värinpoisto ei aiheuta herkistymistä, mutta miksiköhän eräs tuttu kampaaja kertoi että hänellä tulee iho-oireita vaalennusaineesta? Ja puhui myös että mikäli vaalennus kirvelee se tulee kirvelemään tulevaisuudessa ehkä vielä enemmän. Itse en ole vielä tietääkseni allergisoitunut millekään hiusvärille (pientä kirvelyä vaalentaessa toisinaan kylläkin on ja jos kovin umpinaisessa tilassa vaalentaa saattaa vähän henkeen käydä, tai sitten kuvittelen :D) mutta tahdon tietää sillä käytän suht usein vaalennusaineita.

Anja Nysten kirjoitti...

Pelkkä vaalennusainekin voi ärsyttää ihoa. Se on kuitenkin eri asia kuin allergisoituminen. Tosin monissa vaaleissa värisavyissä on allergioita aiheuttavia ainesosia.

Anonyymi kirjoitti...

Okei, kiitos vastauskesta :) ^^ itse olenkin käyttänyt koko ikäni vain värinpoistoja hiusten vaalennukseen, ja ilmeisesti uskallan käyttää tästä eteenpäinkin :) kampaajan kertoma, värinpoistopakkauksistakin löytyvät varoitustekstit allergisesta reaktiosta ja netti saivat vain epäilemään vaalennuksen turvallisuutta, kun noita kaikenlaisia allergioita löytyy itseltä vaikka kuinka paljon.

Anonyymi kirjoitti...

onpas kiukustuttavaa toimintaa! olen itse varsin herkkä ja allergisoitunut väreille tai hajusteille, en ole varma kummille. ongelma on ratkennut sillä etten hiuksia värjää, mutta joskus kyllä tekisi mieli kokeilla. siinä kohtaa haluaisin todella luottaa ammattikampaajan sanaan, mutta näköjään hekään eivät liiemmin piittaa asiakkaiden terveydestä, ainakaan jotkut.. hienoa, että nostat tällaisia esille! vaikka sitä koettaa kuinka olla kriittinen niin toisaalta haluaisi myös uskoa ihmisten vilpittömyyteen.

Anonyymi kirjoitti...

Vaalennusaineissa oleville ainesosille (mm. persulfaatti) voi herkistyä aivan kuten muillekin hiusvärien aineille ja reaktiot voivat olla aivan yhtä pahoja.

Pinja

Anonyymi kirjoitti...

No, minusta ainakin ihoärsytys on pienempi paha kuin se, että koko nuppi turpoaa. Vaalennusaineet eivät nimittäin todellakaan allergisoi niin kuin värit, sen on todella moni asiantuntijakin sanonut.

Anonyymi kirjoitti...

Anja Nysten, sinä olet vainohullu,emmehän ole edes tavanneet. - Leikit hiusväriä tilaavaa asiakasta soittaessasi, jonka heti tajusin,soittaessasi minulle, ettet ollut oikealla asialla. Sinulla ei ollut pienintäkään tarkoitusta toimia mitenkään asiallisesti, etkä ollut edes allerginen, eikä tarkoituksesi ollut edes värjäyttää hiuksiasi nyt eikä myöhemmin, luin sen jostain sivuiltasi. Käskin sinua menemään lääkäriin, allergiatesteihin jos epäilet ja sitten katsotaan inci listaa, tilaa aika kun ole siellä käynyt, kuulemiin. -SUNUNHAN OLISI PITÄNYT SOITTAA MAHANTUOJALLA JA KYSYÄ SE INCILISTA - ylipäätään pyrkiä asiallisuuteen, edes esittäytymällä kuten asiaan kuuluu. Mutta sehän ei ollut tarkoituksesikaan ja ihmettelen mitä luulit minun kertovan, jotain omiani värin sisällöstäkö???? Minä olen täysin maahantuojalta saamien tietojen varassa ja julkaisen sen mukaan. Maamahantuoja on todella korkeatasoinen. Testaan myös ne ja minulle pääsevät vain parhaat, jotka eivät ärsytä - Nyt minulla on upea hiusväri....ja taas sinä saatanan noita-akka, vainoharhainen puutut siihenkin... niin mitä vittua luulet hyötyväsi, mustamaalaamisellasi kun manipuloit hiusväreistä mitään tietämättömiä kuluttajia Johanna Tukkatalon Ahlbergin kanssa, joka käyttää kovimpia ammoniakkivärejä asiakkailleen, mitä vain saa markkinoilta ja jotka on todettu erittäin ärsyttäviksi, joita minä en suostuisi käyttämään, mistään syystä. MYYTKÖ KIRJOSI PAREMMIN KUN PIDÄT TÄYSIN ALA-ARVOISTA JUORUPALSTAA - Tai oletko Tukkatalossa osakas. - Sinullahan on seula tällä - KEMIKAALIKIMARA - sivullasi ja julkaiset jos julkaiset- Tätä tuskin julkaiset, koska tämä ei palvele pahansuopuuttasi... mutta minä julkaisen fb-sivullani.- Pirkko Jaakkola - 01042015

Anja Nysten kirjoitti...

Kiitos kaikille kommentoijille.

Tiedoksi lukijoilleni, että Tukkatalolla ei ole mitään tekemistä tämän blogikirjoituksen kanssa. En ole Tukkatalon osakas, en edes asiakas.

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin mä toivoisin, että tuo yksi kommentti olisi joku trolli, mutta valitettavasti rouva Jaakkola ei taida ymmärtää kuinka vahingollista tuollainen some-käyttäytyminen on 😔

Anonyymi kirjoitti...

Hieno asia, että hiusvärien koostumus nostetaan esille. On uskomatonta, miten hiusvärejä saa mainostaa mitä kauniimmin korulausein. Kirjoituksesi oli mielenkiintoinen ja asiallinen.

Anonyymi kirjoitti...

PIRKKO JAAKKOLA - Jatkona tuolla aiempaan vastaukseeni ja aiheesta ja tahallisesta musta maalaamisesta, mm.Anja Nystenin ja Johanna Ahlbergin / Tukkatalo toimesta ja aloitteesta, ei vaan tällä sivulla, vaan myös muilla sivuilla mm.fb, jota nyt on huomaan jatkettu jo vuosi - Kun näistä väriasioista olisi aiheellista ottaa yhteys ensisijaisesti maahantuojiin,istua yhteiseen pöytään, keskustellen toiveista, tuote kehityksestä ja sisällöistä tai harhaanjohtavasta mainonnasta, sillä heiltähän tiedot lähtevät myös sisällöistä kampaajille, eikä pahansuopuutta ajavilla juorusivuilla - Ja ihan varmasti kehitystyötä tehdään valmistajien taholta, sitä mukaan kuin kampaajat osaavat vain sitä vaatia, eivätkä halua käyttää voimakkaimpia ammoniakki värejä, kuten Tukkatalo ja monetmonet muut ajasta ja kehityksestä jälkeenjääneet, vaan yhä luontaisempia, joissa ei ole ammonniakkia, jonka tiedämme kokemuksen kautta jo olevan huonoin vaihtoehto. Sillä saatavana on paljon parempia vaihtoehtoja jo valmiina nyt, myös suomessa, joissa on innovaatiota ja puskureita värin haittoja vastaan ja lisää tulee jatkuvasti.Intressihän on yhteinen maahantuojien kanssa, mutta ette osaa muuta kuin pahansuopuuden ja kaivella vanhanaikaisten värejen haittoja.
www.pirkkojaakkola.fi
PS. Olen ollut perustaja jäsen - Suomen Hiushoitajat ja Valtakunnallinen -Hiukset- tapahtuma on täysin minun kehittämäni formaatin mukaan toimiva vielä tänäkin päivänä. Aloittanut voimallisesti VIDAL SASSOON koulutuksen suomessa jne...
- Mutta, sinä Nysten ja Johanna Ahlberg haluatte tehdä itsestänne henkilötasolleni meneviä noita-akkoja, niin senkun vaan. Jaan tämän fb- sivulleni, jaatko sinä Kemikali kimarassasi... 18082015 Pirkko Jaakkola

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy kyllä sanoa, että aika häpeällistä rageta somessa rouva Jaakkolan tyylillä. Asiallinen puolustautuminen olisi toiminut paremmin. Mutta blogipostauksen aiheesta: siskoni on herkistynyt väreille ja en ikinä antaisi anteeksi, jos häntä johdettaisiin harhaan ja jotain kävisi. En itse ole toistaiseksi saanut oireita hiusväreistä mutta täysin käsittämätöntä pimittää/hienosäätää niin monelle (elin)tärkeää tietoa bisneksen(?) varjolla. Ja Wikipedia ei ole kovin luotettava lähde vieläkään. Nettisivuilla oli kyllä paljon kirjoitusta mutta kovin tyhjältä infolta vaikutti. Ei näin kampaamopalveluiden kuluttaja kovin vakuuttava ollut. Kiitos bloginpitäjälle näiden aiheiden esiinnostamisesta ja kärsivällisestä asenteesta kommentointiin. Jatkathan edelleen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails