Kemikaalikimara: Kanadalaislääkäreiltä tiukkaa tekstiä energiajuomista

tiistai 27. heinäkuuta 2010

Kanadalaislääkäreiltä tiukkaa tekstiä energiajuomista

Kanadalaislääkärit kritisoivat rajusti energiajuomia. Juomat kun voivat sisältää kofeiinia niin runsaasti, että tölkillinen vastaa viittä kuppia kahvia. Taloussanomien jutussa 27.7.2010 todetaan: "Kofeiinilla ladatut energiajuomat ovat ylittäneet rajan elintarvikkeista huumeisiin, jotka toimitetaan maukkaiden siirappien muodossa."

Lisäys 28.7.2010: Evira ja energiajuomien valmistajat reagoivat välittömästi uutiseen. Valmistajat luonnollisesti tyrmäävät kanadalaisartikkelin perustellen, että 80 % energiajuomista on aikuisten kuluttamia. Evira puolestaan toteaa energiajuomien aiheuttavan riippuvuutta, mutta huumeeksi niitä ei voida sanoa. 
Luin uudelleen kyseisen kohdan varsinaisesta jutusta. Tarkka lainaus menee näin:
"Caffeine can also be purchased in 100- and 200-mg tablets in Canada and the United States. However, even tablets with two and one-half to five times less caffeine have mandatory health warnings guarding against use in children and cautions to limit use because too much caffeine may cause nervousness, irritability, sleeplessness and, occasionally, rapid heart rate.
Caffeine-loaded energy drinks have now crossed the line from beverages to drugs delivered as tasty syrups. Health Canada has taken steps to regulate many energy drinks as natural health products with warnings on labels. However, many energy drinks are still considered foods that only list ingredients."
Kirjoittajat viittaavat kofeiinitabletteihin, joilla on pakolliset varoitusmerkinnät. Energiajuomilla ei varoitusmerkintöjä ole, vaikka niissä saattaa olla enemmän kofeiinia kuin kofeiinitableteissa. Kofeiinitabletteja ei suinkaan pidetä huumeena, joten mielestäni sana drugs viittaa tässä tapauksessa lääkkeenomaisiin tuotteisiin. Hyvä esimerkki muuten, miten yhden lauseen erottaminen kokonaisuudesta vääristää asian. Toimittajan huolimattomasta käännöksestä tulee haloo, johon Evirankin jottaa kantaa, mutta näihän sitä saadaan raflaavia otsikoita. 
Mutta oli niin tai näin, liialla kofeiinilla on haittansa ja lapset ja nuoret ovat herkempiä kuin aikuiset. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että vaikka energiajuomista "vain" 20 % solahtaa nuorten suuhun, siinäkin on 100 % liikaa. Sama koskee sitä 80 %, jonka aikuiset lipittelevät. Kysehän on kofeiinilla terästetyistä limuista.

Kahviadditkitkin tietävät, mitä tarkoittaa viiden kupillisen juominen kerralla, levoton olo, pahoinvointia, sydämentykytyksiä, hermostuneisuutta ja unettomuutta. Energiajuomia markkinoidaan nuorille, jotka tulevat helposti riippuvaisiksi makeista kofeiinipommeista.
Viime keväänä Järvenperän koulun kouluruokakampanjan aloitustilaisuudessa oppilaat haastattelivat Maria Jungneria ja Elastista. Maria kertoi, miten hän muutama vuosi sitten joutui käymään lääkärissä huonon olonsa ja sydämentykytysten takia. Syyksi selvisi päivittäisessä käytössä olleet energiajuomat ja oireet lakkasivat, kun Maria jätti moisen tavan pois.Terve järki sanoo, että energiajuomien litkimisessä ei ole mitään mieltä, mutta mainonta puree, minkä näkee kauppojen kassoilla.

Kouluruokakampanjan tiimoilta oppilaat saivat tehdä julisteita. Yhdessä niistä esitetään energiajuomia kouluruoan kaveriksi. Noin sadasta hymiöstä päätelleen kyseessä lienee huumori - toivottavasti. Tyypin ilme kyllä kuvaa hyvin energiajuomien vaikutuksia.


Lue myös

11 kommenttia :

Jakke kirjoitti...

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että energiajuoma ja kahvi vastaavat toisisaan - 0,2 desin tölkki vastaa samaa määrää kahvia eli pientä kuppia (ei aitoa käytännön merkitystä kuin pienillä lapsilla), mutta puolen litran pullon holauttaminen vastaa isoa take-away kahvia, ja sellaisen ryystäminen vauhdilla vaatiikin jo kofeiiniin tottumista.

Pellon pientareella kirjoitti...

Hyvä nostaa tämä esiin. Voisi ennemmin miettiä, MIKSI joku tarvitsee energiajuomia (tai limuja)? Miksi energiaa ei ole? Nukutaanko liian vähän, syödään huonosti tai puutteellisesti, ei liikuta jne.? Tässäkin tehdään seurausten hölmö hoitamisyritys trendikkääksi ja "normaaliksi", kun tuollaisen tavaran vetäminen ei tosiaankaan ole elimistölle normaalia tai terveellistä. Kaupoissa saa tosiaan myydä kaikenlaista vaarallista moskaa ihan laillisesti...

anonyymi kofeiiniaddiki kirjoitti...

hmm, kaipaisin vielä lisää tietoa energiajuomista ja siitä miten ne ovat haitallisia tai vaarallisia (esim. verrattuna kahviin)? kyllähän ihmiset juovat kahviakin piristyäkseen, ja tietääkseni ainakin opiskelijat ovat vuosikymmeniä lukeneet yökaudet tentteihin kofeiinipillerien voimalla, joten siksi olen vähän ymmälläni miksi energiajuomista on nyt noussut näin suuri haloo.

ymmärrän toki tuollaisen kofeiinipommin vaarallisuuden lapselle/nuorelle (energiajuomien mainonnan nuorille/lapsille sekä miksei tietysti myynninkin alle 18-vuotiaille voisi minun puolestani hyvin kieltää) mutten tiedä myydäänkö noita juomia oikeasti suomessa ja onko energiajuomista jotain haittaa aikuiselle?

itse olen jäänyt koukkuun energiajuomiin, myönnän sen. en juo kahvia, ja ollessani vuorotyössä tunsin tarvitsevani ylimääräistä piristystä erityisesti yövuoroissa. energiajuoma on kuitenkin minulle kahviin verrattava nautintoaine, jota käytän varmasti vähemmän kuin useimmat kahviaddiktit kahvia (eli tölkillisen/päivä, jolloin päivän kofeiiniannos on noin 100 mg, mikä käytännössä vastaa siis yhtä kahvikupillista).

energiajuomat eivät tietenkään missään nimessä ole terveellisiä, mutta kaipaisin vähän muutakin kuin mutua asiasta - tuo kanadalaislääkärien artikkeli on tiukkaa tekstiä mutten tiedä onko noin tänne suomeen sovellettavissa?

Stazzy kirjoitti...

Viimeiselle kommentoijalle ihan näin mutuna, että kyseessä on varmaan vähän samanlainen varoittelu kuin "limuviinojen" kohdalla.

Kun kyseessä on makea juoma, sitä on helppo juoda suuria määriä. Sen sijaan tosiaan puolen litran kahvikupillista saakin ryystää tovin. Ns. liikakäytön riski on siis suurempi. Jonkin lukemani jutun mukaan energiajuomat voisivat aiheuttaa myös suuremman riskin alkoholimyrkytykseen, viinaa kun ilmeisesti voi vetää huomaamattaan suurempia määriä "vodkabattereina" kuin ihan appelsiinimehulla (Ei ole nyt lähdettä, mennään vieläkin mutulla).

Tauriinia sisältävät energiajuomat, mm. RedBull olivat muuten pitkään kiellettyjä Ranskassa, noin niinkuin varotoimena. Niiden myynti sallittiin vasta 2008, ilmeisesti sen takia, että juomaa myydään 25 muussakin Euroopan maassa. Afssa, paikallinen "elintarvikevirasto", on kuitenkin viralliselta kannaltaan... jos ei negatiivinen, niin ainakin kehoittaa suhtautumaan varauksella (pdf). Tauriinin käyttö saattaisi aiheuttaa ylivilkkautta ja käytösmuutoksia, joskaan varmoja tuloksia ei ole. Lasten ja raskaana olevien pitäisi sitä siis etenkin vältellä.

Wikipedian mukaan kaksi tölkkiä energiajuomaa toisi 10 kertaisen määrän tauriinia ja 1000 kertaisen glucuronolactoonia määrän normaaliin ruokaan verraten.

Saa korjata, jos on jokin selkeä asiavirhe.

(...hrrrh, kofeiinipillereistä on kokemusta omilta lukioajoilta. Ei ihan heti uusiksi. :D Pysyn kahvissa.)

Johki kirjoitti...

Jännä kyllä, että kofeiinin tietenkin pitäisi piristää mutta kun lopetin kahvinjuonnin niin ei ole sen enempää väsyttänyt, oikeastaan päinvastoin. Tosin olen panostanut hieman terveempään ruokaan (en tosin syönyt epäterveellisesti ennenkään) ja liikun, että se jo sinällään varmasti auttaa pysymään virkeänä. Jostain myös luin ihmisten kommentteja kahvinjuonnin lopettamisesta, monikin tuntee itsensä paljon virkeämmäksi ILMAN kahvia.

Mimi kirjoitti...

Niin eikös energiajuomissa ole kaikkea muutakin kuin kofeiinia? Mm. tauriinia ja runsaita määriä erilaisia makeutusaineita ja/tai sokeria? Ja mitään näistä tuskin suositellaan ainakaan lapsille. Mainonta on todella purrut. Joka kerta lähikaupan kassalla katselen järkyttyneenä kun n.10-vuotiaat pojankoltiaiset ostavat tölkkikaupalla energiajuomaa.
Miksi esim.mehut tai limsat eivät enää käy? Eiväthän nekään mitään terveyspommeja ole, mutta lapsille kohtuullisesti nautittuina silti parempia kuin energiajuomat. Minun puolestani nuo kofeiinipommit voisi aivan hyvin kieltää alle 18-vuotiailta.

Ei ole järin harvinaista tavata ala-asteikäisiä, joilla on kaiken maailman keskittymis- ja nukahtamisvaikeuksia, hyperaktiivisuudesta ja muista vaivoista puhumattakaan. Ei paljon melua tyhjästä, vaan aiheesta.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Mainiota keskustelua tärkeästä aiheesta.
Tuossa englanninkielisessä jutussa sanotaan näin:
"These sugar-loaded syrups typically contain 80
to 140 mg of caffeine per 250 mL — the equivalent caffeine in
one cup of coffee or two cans of cola. However, beverage companies
are offering formulations with caffeine concentrations as
high as 500 mg per can in US products such as Wired X505™
and Fixx™."

Kanadan ja USA:n markkinoilla siis lienee tuotteita, joissa on kofeiinia paljon enemmän kuin "tavallisissa" energiajuomissa. Minulla ei ole tietoa, onko tällaisia tuotteita myynnissä Suomessa.

Kirjoitin taannoisesta FST:n ohjelmsta, jossa teinipoika sai vakavan rytmihäiriön, jonka syynä oli runsas energiajuomien lipittely.
http://kemikaalikimara.blogspot.com/2009/10/energiajuomat-ja-sydanoireet-spotlight.html

Piristävistä ainesosista on lisätietoa täällä Eviran sivulla. Tämän mukaan esim. tauriinista ei pitäisi olla haittaa.
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/energiajuomat/energiajuomien_piristavat_yhdisteet/

Sinänsä ei ole mitään mieltä kitata happamia sokerilitkuja pitkin päivää. Se on hampaille tosi turmiollista ja itse asiassa näkyy hammaslääkärien vastaanotoilla. Hammasterveys on heikkenemässä.

Stazzy kirjoitti...

Joo siis, tauriinin haitallisuutta ei ole pystytty todistamaan (kuten aiemmin totesinkin), on vain epäilyjä. Täällä se oli kielletty "par principe de précaution", noin niinkuin varmuuden vuoksi.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Stazzy: Samalla tavalla oli aikanaan atsovärit kiellettyjä Suomessa. EU:n myötä pitää säännösten olla samanlaisia. Mutta tuollaiset tapaukset vain osoittavat, että vaikka kaikilla on käytettävissä samat tiedot, tulkinnat ja päätökset ovat erilaisia. Joku sallisi, toinen kieltäisi.

Pellon pientareella kirjoitti...

Kahvinhan on tutkimuksissa todettu ensin hetkeksi piristävän, mutta sen jälkeen itse asiassa väsyttävän ja aiheuttavan muitakin lieviä negatiiviseksi koettuja vaikutuksia kuten ärtymystä ym. (lähdettä ei nyt ole). Uskon kyllä esim. atsovärien aiheuttavan erilaisia ongelmia, kuten ylivilkkautta. Eivätkö ne ole muuten kielletty esim. kankaissa ym. , mutta ruoassa niitä saa olla. Ihmeellistä.

Paula kirjoitti...

Itse muistelisin, että Red Bull aikoinaan lopetti mainoksen "Red Bull antaa siivet", kun jossain päin maailmaa oli ilmeisesti joku jopa kuollut energiajuomalla lantrattua alkoholia juotuaan.
Sinällään tuo ei ole todiste kaikkien energiajuomien myrkyllisyydestä, mutta on noiden sokerilitkujen juominen ylipäätään älytöntä.
Aikoinaan ala-asteella oli sääntö, ettei kouluun saanut syödä karkkia, ellei tarjonnut samalla kaikille muillekin läsnäoleville. Sama sääntö saisi olla nykyäänkin ainakin 16 ikävuoteen saakka, ettei limuja ja karkkeja saisi myydä koulun alueella ja jos tuo niitä kouluun, niin pitää tarjota kaikille muillekin tai ne takavarikoidaan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails